Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska únia konečne zakročila proti Ukrajine

www.slovanskenoviny.sk/rss Európska únia s platnosťou od utorka, 2. júla, uvalila obchodné obmedzenia na vajcia a cukor, dovážané z Ukrajiny. Únia tak aktivovala mechanizmus ochranných ciel. Oznámilo to Generálne riaditeľstvo pre poľnohospodárstvo Európskej komisie, píše ukrajinská „Európska pravda“, z ktorej citovala agentúra RIA. Napriek vyhláseniam vlády v Kyjeve, že EÚ nemá v blízkej budúcnosti takéto plány, Európska únia obnovila […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Európska únia s platnosťou od utorka, 2. júla, uvalila obchodné obmedzenia na vajcia a cukor, dovážané z Ukrajiny. Únia tak aktivovala mechanizmus ochranných ciel. Oznámilo to Generálne riaditeľstvo pre poľnohospodárstvo Európskej komisie, píše ukrajinská „Európska pravda“, z ktorej citovala agentúra RIA.

Napriek vyhláseniam vlády v Kyjeve, že EÚ nemá v blízkej budúcnosti takéto plány, Európska únia obnovila colné kvóty na dovoz vajec a cukru z Ukrajiny, uvádza sa v správe.

Únia sa zobúdza zo sna

EÚ vlani na jar vytvorila mechanizmus takzvaných bezpečnostných zámkov na obmedzenie voľného obchodu s Ukrajinou. V júni bol tento mechanizmus prvýkrát použitý a aplikoval sa len na jednu dovoznú položku – ukrajinský ovos. Teraz však pod jeho účinok spadli ďalšie dva špecifikované názvy produktov.

Ako to funguje

Nový mechanizmus bezpečnosti obchodu automaticky spustí takzvanú núdzovú brzdu na sedem poľnohospodárskych komodít, ak dovoz do EÚ dosiahne priemerný ročný objem dovozu zaznamenaný medzi 1. júlom 2021 a 31. decembrom 2023. V prípade vajec je priemer 23 188,96 ton a cukru 262 652,68 tony.

Keďže dovoz vajec a cukru z Ukrajiny od začiatku roku 2024 už prekračuje objemy stanovené colnou kvótou, dodatočný dovoz bude naďalej podliehať ochranným zvýšeným clám.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Európska únia konečne zakročila proti Ukrajine je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie