Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie. Informuje o tom agentúra PAP. Európa musí vynakladať viac prostriedkov na obranu, najmä na európske zásoby, uviedla na tlačovej konferencii v poľských Katoviciach, kde sa spolu s […]
Menej ako 1 min. min.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie. Informuje o tom agentúra PAP.

Európa musí vynakladať viac prostriedkov na obranu, najmä na európske zásoby, uviedla na tlačovej konferencii v poľských Katoviciach, kde sa spolu s tamojším premiérom Donaldom Tuskom zúčastňuje na Európskom hospodárskom kongrese. Podľa nej by sa mal nový komisár pre obranu zamerať na európsky obranný priemysel a koordinovať jednotný európsky trh.

Tusk povedal, že ak by pozícia nového komisára bola vybavená portfóliom a nástrojmi na posilnenie Európy, bol by to zaujímavý návrh pre súčasného poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského.

Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia

Ursula von der Leyenová je kandidátkou Európskej ľudovej strany v júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na post, ktorý v súčasnosti zastáva. Podľa jej slov sú hlavnými cieľmi jej kampane bezpečnosť a obranyschopnosť Európy a s Poľskom ako partnerom chce vybudovať európsku obrannú úniu.

Nový predseda EK bude mať právomoc rozhodnúť o zložení Komisie a úlohách jej členov. Európska únia sa usiluje oživiť svoj obranný priemysel. Cieľom je väčšia podpora Ukrajiny v boji proti Rusku a lepšia odolnosť proti hrozbám Moskvy.

Úsilie EÚ v tejto oblasti sa zvýšilo s možnosťou úspechu Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v USA. Jeho najnovšie vyjadrenia spochybňujú ďalšiu americkú podporu pre ostatných spojencov v NATO.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie