Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska únia zaradí štyri ruské propagandistické médiá na sankčný zoznam, zakážu im financovanie

Veľvyslanci 27 členských štátov Európskej únie sa v stredu dohodli na zaradení štyroch ruských propagandistických médií na sankčný zoznam. Na sociálnej sieti X to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka Únie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Informujeme o tom na základe správ agentúr Reuters a DPA. Na sankčný zoznam boli podľa Jourovej pridané propagandistické médiá […]
Menej ako 1 min. min.

Veľvyslanci 27 členských štátov Európskej únie sa v stredu dohodli na zaradení štyroch ruských propagandistických médií na sankčný zoznam. Na sociálnej sieti X to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka Únie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Informujeme o tom na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Na sankčný zoznam boli podľa Jourovej pridané propagandistické médiá napojené na Kremeľ, a to mediálna platforma Hlas Európy, tlačová agentúra RIA Novosti, ako aj denníky Izvestija a Rossijskaja Gazeta.

Zakázané financovanie

Komisárka dodala, že zakázané tiež bude financovanie médií v Únii, mimovládnych organizácií a politických strán z ruských zdrojov.

Obe opatrenia sú podľa dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters, súčasťou plánovaného 14. balíka sankcií voči Rusku pripravovaného za jeho vpád na Ukrajinu vo februári 2022. Európska únia už predtým uvalila sankcie na ruské štátne médiá RT a Sputnik.

 Únia bezprostredne nešpecifikovala, aké opatrenia sa budú vzťahovať na nové médiá pridané na sankčný zoznam. V predchádzajúcich prípadoch prišli o svoje vysielacie práva v Únii.

Sankčný zoznam

O rozšírení sankčného zoznamu sa musí ešte oficiálne rozhodnúť v takzvanom písomnom konaní, ktoré sa očakáva to do konca týždňa.

Proruská internetová platforma Hlas Európy sa v posledných týždňoch dostala do povedomia verejnosti po tom, ako ju Česká republika na základe vyšetrovania tajných služieb zaradila na svoj národný sankčný zoznam.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu varovala Úniu, že v prípade zavedenia sankcií voči ďalším ruským médiám západní novinári v Rusku pocítia “rýchlu, tvrdú a bolestivú reakciu” ruského štátu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie