Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska únia zvýšila clá na ruské a bieloruské obilie, platiť začnú od júla

Európska únia schválila zvýšenie ciel na obilniny, olejnaté semená a ďalšie odvodené produkty z Ruska a Bieloruska. Opatrenia, ktoré nadobudnú platnosť 1. júla, odsúhlasili na dnešnom rokovaní v Bruseli ministri zodpovední za oblasť zahraničného obchodu. Nové clá sú navrhnuté tak, aby boli dostatočne vysoké a odrádzali od súčasného ruského dovozu do EÚ. Zároveň ale nemajú […]
Menej ako 1 min. min.

Európska únia schválila zvýšenie ciel na obilniny, olejnaté semená a ďalšie odvodené produkty z Ruska a Bieloruska. Opatrenia, ktoré nadobudnú platnosť 1. júla, odsúhlasili na dnešnom rokovaní v Bruseli ministri zodpovední za oblasť zahraničného obchodu.

Nové clá sú navrhnuté tak, aby boli dostatočne vysoké a odrádzali od súčasného ruského dovozu do EÚ. Zároveň ale nemajú ovplyvniť vývoz do tretích krajín, uviedla už skôr Európska komisia.

V závislosti od konkrétneho produktu sa majú doposiaľ nízke clá zvýšiť na 95 eur za tonu, alebo má ísť o clo vo výške 50 percent hodnoty tovaru.

“Nové clá, ktoré boli dnes odsúhlasené, majú za cieľ prakticky zastaviť dovoz obilia z Ruska a Bieloruska do EÚ,” uviedol belgický minister financií Vincent Van Peteghem, ktorého krajina teraz EÚ predsedá.

Boj proti destabilizácii trhu. Európska komisia navrhla zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie

“Toto opatrenie zabráni destabilizácii únijného trhu s obilím, zastaví ruský vývoz nezákonne privlastneného obilia vyprodukovaného na území Ukrajiny a zabráni Rusku použiť príjmy z vývozu do EÚ na financovanie svojej útočnej vojny proti Ukrajine,” dodal s tým, že ide o ďalší spôsob podpory Ukrajiny.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov už v marci, keď Európska komisia zvýšenie ciel navrhla, vyhlásil, že obmedzením dovozu z Ruska a Bieloruska jednoznačne utrpia európski spotrebitelia. Naopak Rusko má podľa neho mnoho alternatív, kam vyvážať.

Za rok 2023 vyviezlo Rusko 4,2 milióna ton obilia, olejnín a odvodených produktov za 1,3 miliardy eur. Z Bieloruska to bolo 610-tisíc ton s hodnotou 246 miliónov eur.

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie