Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európski ľudovci zatlačili na Borrella kvôli prezidentskej inaugurácii Putina

Európska ľudová strana (EPP) zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na utorňajšiu slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie. Informuje o tom týždenník Politico. Skutočnosť, že veľvyslanec EÚ v Moskve sa nezúčastní na prezidentskej prísahe potvrdil v pondelok večer hovorca Európskej komisie Peter […]
Menej ako 1 min. min.

Európska ľudová strana (EPP) zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na utorňajšiu slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie. Informuje o tom týždenník Politico.

Skutočnosť, že veľvyslanec EÚ v Moskve sa nezúčastní na prezidentskej prísahe potvrdil v pondelok večer hovorca Európskej komisie Peter Stano, podľa ktorého pôvodom francúzsky diplomat Roland Galharague bude konať v súlade s postojom väčšiny ambasádorov členských štátov eurobloku.

Týždenník Politico však v tejto súvislosti upozornil, že účasť ostatných veľvyslancov z členských krajín EÚ na tejto udalosti záleží od postoja jednotlivých vlád.

Na inaugurácii Putina Slovensko zastúpi chargé d‘affaires

Podľa Politico došlo v Bruseli v súvislosti s novou Putinovou prezidentskou prísahou k polemike o tom, či by sa veľvyslanec EÚ mal na tejto akcii zúčastniť. Pôvodné informácie zneli, že veľvyslanec EÚ sa spolu s diplomatickým predstaviteľom Francúzska na inaugurácii zúčastnia, čo bolo vzápätí popreté.

Európska ľudová strana, najsilnejšia skupina v Európskom parlamente, v tejto súvislosti poslala dôrazne formulovaný list šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi. Podľa Politico líder EPP Manfred Weber v tomto liste upozornil, že prezidentským voľbám v Rusku chýba “akákoľvek demokratická legitimita”, a vyzval Borrella, aby vydal odporúčanie všetkým veľvyslancom členských krajín EÚ, aby sa inaugurácii nezúčastnili.

“Nerobte to! EÚ a jej členské štáty by mali bojkotovať inauguračný ceremoniál,” uviedol predseda EPP vo svojom vyhlásení.

Utorňajšia inaugurácia umožní Putinovi výkon v poradí už piateho šesťročného prezidentského mandátu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie