Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Švajčiarsko. Nedostatočne bojuje proti zmenám klímy

Švajčiarsky parlament dnes odmietol aprílový rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého táto krajina nevyvíja dostatočné úsilie v boji proti klimatickým zmenám. Podľa parlamentu súd v Štrasburgu vydal rozhodnutie, ktorým prekročil svoje kompetencie. Nad rozsudkom, ktorý médiá označili za historický, má podľa prieskumov pochybnosti aj väčšina Švajčiarov, píše denník Tribune de Genève. Európsky súd pre […]
Menej ako 1 min. min.

Švajčiarsky parlament dnes odmietol aprílový rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého táto krajina nevyvíja dostatočné úsilie v boji proti klimatickým zmenám. Podľa parlamentu súd v Štrasburgu vydal rozhodnutie, ktorým prekročil svoje kompetencie. Nad rozsudkom, ktorý médiá označili za historický, má podľa prieskumov pochybnosti aj väčšina Švajčiarov, píše denník Tribune de Genève.

Európsky súd pre ľudské práva v apríli vyhovel sťažnosti skupiny Švajčiariek, ktorých priemerný vek je viac ako 70 rokov. Tie tvrdili, že ich vláda vyvíja “žalostne nedostatočné” úsilie v boji proti globálnemu otepľovaniu, čo ich údajne počas vĺn horúčav ohrozuje na živote a porušuje tiež ich práva na rodinný a súkromný život.

Znižovani emisií

Žalujúci chcú prinútiť vládu v Berne, aby oproti plánom oveľa rýchlejšie znižovala emisie oxidu uhličitého. Podľa agentúry AFP to bolo prvýkrát, čo štrasburský súd odsúdil nejaký štát pre nedostatočný boj proti klimatickej zmene.

Podľa stanoviska parlamentu má švajčiarska vláda ostatným štátom Rady Európy, pri ktorej Európsky súd pre ľudské práva funguje, vysvetliť, že Švajčiarsko už vyvíja dostatočné úsilie ohľadom zmeny klímy. Švajčiarski poslanci sa domnievajú, že súd prekročil svoje právomoci.

“Sledovanie klimatických cieľov je politickou otázkou a nie otázkou Európskeho súdu pre ľudské práva,” stojí vo vyhlásení parlamentu. To podporilo 111 poslancov, 72 bolo proti.

Parlament nebude reagovať

“Parlament nevidí žiadny dôvod, aby nejako ďalej reagoval na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva,” stojí ďalej v stanovisku, z ktorého je zrejmé, že poslanci nemienia kvôli súdu schvaľovať prísnejšie klimatické zákony.

Podľa stanice BBC seniorky, ktoré podali sťažnosť k Európskemu súdu pre ľudské práva, sú dnešným rozhodnutím parlamentu sklamané a cítia sa zákonodarcovia zrazení. Nevylúčili, že sa na súd, ktorého rozhodnutia sú záväzné, znovu obrátia.

Rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva ale príliš nepresvedčil ani samotných Švajčiarov, píše denník Tribune de Genève. Podľa prieskumu spoločnosti Leewas si 61 percent respondentov myslí, že téma nespadá do kompetencií Európskeho súdu pre ľudské práva.

Podľa 56 percent nie je rozsudok správny ani z pohľadu obsahu. Záporný postoj k rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva prevažuje medzi voličmi pravicových strán, ktoré tiež podporili dnešné uznesenie parlamentu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie