Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európu tieto dni zasiahne extrémne počasie. Tu bude nad 40 stupňov

Hoci Slovensko zažíva ochladenie, časti Európy sa musia pripraviť na extrémne horúčavy. Masa horúceho vzduchu z Afriky dorazila na juh Európy, kde už teraz teploty dosahujú vysoké hodnoty, najmä v Taliansku a Grécku. Teplotné rekordy v Grécku Podľa servera iMeteo.sk dosiahli teploty v Aténach už ráno +30 °C a počas dňa sa očakáva nárast až […]
Menej ako 1 min. min.

Hoci Slovensko zažíva ochladenie, časti Európy sa musia pripraviť na extrémne horúčavy. Masa horúceho vzduchu z Afriky dorazila na juh Európy, kde už teraz teploty dosahujú vysoké hodnoty, najmä v Taliansku a Grécku.

Teplotné rekordy v Grécku

Podľa servera iMeteo.sk dosiahli teploty v Aténach už ráno +30 °C a počas dňa sa očakáva nárast až na +40 °C. Tí, ktorí sa chystajú na dovolenku, by mali byť pripravení na intenzívne horúčavy. Najvyššie teploty v Grécku sú predpovedané na stredu a štvrtok, kedy môžu na niektorých miestach dosiahnuť až +43 °C, lokálne aj +45 °C.

„Vlny horúčav u nás nie sú nezvyčajné, ale tradične sa zaznamenávajú v júli a auguste. Júnové horúčavy sú mimoriadne a môžeme ich označiť ako skoré horúčavy,“ uviedli grécki meteorológovia. S horúčavami prichádza aj zvýšené riziko požiarov. Grécko už vyhlásilo výstrahu 4. kategórie na 5-bodovej stupnici.

Extrémne teploty aj v ďalších krajinách

Horúčavy zasiahli aj susedné Turecko. Počas víkendu tam došlo k ochladeniu, avšak uprostred týždňa sa očakávajú teploty až okolo +40 °C. Podľa experta na počasie Orhana Sena môžu byť v Turecku počas júla a augusta zaznamenané rekordné teploty.

Podobne vysoké teploty sa očakávajú aj v Španielsku a na juhu Portugalska. Hlavný meteorológ z British Weather Services Jim Dale pre express.co.uk uviedol, že teploty medzi 40 až 45 °C nie sú vylúčené.

Obyvatelia a návštevníci južnej Európy by mali byť pripravení na extrémne teploty a prijať potrebné opatrenia na ochranu zdravia a bezpečnosti.

Aj Slovensko čaká od budúce týždňa oteplenie. Na viacerých miestach bude teplota nad 30 stupňov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie