Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eurovoľby 2024: Analýza programov a postojov politických strán

V sobotu 8. júna sa budú na Slovensku konať voľby do Európskeho parlamentu. Kandidáti sa budú uchádzať o 15 poslaneckých mandátov. Portál EURACTIV Slovensko prinesie analýzy na témy rovnosti, zahraničnej politiky, právneho štátu, poľnohospodárstva aj eurofondov. Slováci si budú opäť voliť svojich europoslancov. Tentokrát pätnástich, a to na päťročné obdobie. Aby strana mohla získať svojho […]
Menej ako 1 min. min.

V sobotu 8. júna sa budú na Slovensku konať voľby do Európskeho parlamentu. Kandidáti sa budú uchádzať o 15 poslaneckých mandátov. Portál EURACTIV Slovensko prinesie analýzy na témy rovnosti, zahraničnej politiky, právneho štátu, poľnohospodárstva aj eurofondov.

Slováci si budú opäť voliť svojich europoslancov. Tentokrát pätnástich, a to na päťročné obdobie. Aby strana mohla získať svojho europoslanca, potrebuje získať aspoň päťpercentné kvórum.

Slovensko malo v minulosti najnižšiu volebnú účasť zo všetkých krajín EÚ. V prieskumoch však tento rok avizujú až dvojnásobný záujem prísť k urnám.

Žiadosť o voľby do Európskeho parlamentu podalo 25 kandidátskych listín, štátna komisia zaregistrovala 24 z nich. Kandidovať sa rozhodli bývalí europoslanci, ale aj známe tváre.

Detailnejší pohľad na kandidátne listiny desiatky najrelevantnejších politických strán hovorí, že len necelá tretina sú ženy. O mandát v europarlamente sa snaží až 26 súčasných poslancov a poslankýň Národnej rady SR.

Podľa posledných prieskumov budú o víťazstvo vo voľbách bojovať strany Progresívne Slovensko a Smer. Portál EURACTIV Slovensko do svojich analýz začlenil strany, ktoré v aspoň dvoch zverejnených predvolebných prieskumoch do 2. mája 2024 získali päť percent: Progresívne Slovensko, Smer, Hlas, SaS a Republika.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie