Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eurovoľby 2024: Čoskoro si zvolíme zástupcov do Európskeho parlamentu na najbližších päť rokov [Komerčný obsah]

Bratislava, 4.6.2024 | Eurovoľby 2024 – Čoskoro si zvolíme zástupcov do Európskeho parlamentu na najbližších päť rokov – zamestnávatelia vyzývajú ľudí, aby išli voliť. Zmeňme Slovensko k lepšiemu. Už v sobotu sa na Slovensku uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu (EP). “Sú pre všetkých voličov na Slovensku jedinečnou príležitosťou spolurozhodnúť s kým a akou cestou sa […]
Menej ako 1 min. min.

Bratislava, 4.6.2024 | Eurovoľby 2024 – Čoskoro si zvolíme zástupcov do Európskeho parlamentu na najbližších päť rokov – zamestnávatelia vyzývajú ľudí, aby išli voliť. Zmeňme Slovensko k lepšiemu.

Už v sobotu sa na Slovensku uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu (EP). “Sú pre všetkých voličov na Slovensku jedinečnou príležitosťou spolurozhodnúť s kým a akou cestou sa Európska únia (EÚ) a s ňou aj naša krajina budú najbližších päť rokov uberať,“ zdôrazňuje vo svojom stanovisku Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Každý hlas má svoj význam. Je pred nami veľa výziev a tie si vyžadujú zainteresovanosť všetkých občanov EÚ.

Milióny Európanov v jednotlivých členských krajinách únie si počas tohto týždňa zvolia svojich zástupcov do europarlamentu na najbližších päť rokov (2024-2029). Naša krajina nie je výnimkou – Slováci si budú už v sobotu (8. 6. 2024) voliť 15 zástupcov, ktorí budú na pôde europarlamentu hájiť záujmy Slovenska počas nadchádzajúceho volebného obdobia. Zamestnávatelia, združení v RÚZ, apelujú na verejnosť a jednotlivcov, aby nenechali svoje hlasy prepadnúť a sobotných eurovolieb sa zúčastnili. V rukách majú totiž veľkú moc – svojim hlasom totiž môžu priamo ovplyvniť aj život na Slovensku, lebo až približne 60 -70 % regulácii na Slovensku má priamu nadväznosť na rozhodnutia EÚ. „Či už ide o oblasť ekonomiky, bezpečnosti, pracovného trhu, vzdelávania, ochrany životného prostredia, sociálnej politiky, právneho štátu či ďalších – všetky kľúčové oblasti našich životov majú svoj presah do európskej roviny. Právne predpisy prijímané na úrovni únie vo veľkej miere priamo ovplyvňujú aj zákony prijímané na Slovensku. Postoj, aký k nim naši reprezentanti – zvolení europoslanci – zaujmú, bude pre našu krajinu kľúčový. A práve z tohto dôvodu je našou spoločnou zodpovednosťou ísť voliť,“ zdôrazňuje prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Voľby do EP sa na Slovensku uskutočnia už po piaty raz. Zatiaľ čo v predchádzajúcich štyroch hlasovaniach bola volebná účasť na Slovensku najnižšia zo všetkých krajín únie, výsledky jarného Eurobarometru naznačujú, že tentokrát až 62 % Slovákov vyjadrilo predbežný záujem zúčastniť sa volieb. Predvolebné témy sa líšia od krajiny ku krajine. Pre deväť krajín je prioritou obrana a bezpečnosť, šesť krajín, medzi nimi aj Slovensko, považuje za kľúčovú tému stav ekonomiky a tvorbu nových pracovných miest. „Európsku úniu čakajú dôležité rozhodnutia, ktoré ovplyvnia bezpečnosť nášho kontinentu, podobu ekonomiky, stav životného prostredia a budú mať priamy vplyv na kvalitu života ľudí. Tieto rozhodnutia spolutvoria poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu. Európske voľby sa v tomto nelíšia od národných: dávajú občanovi možnosť rozhodovať, kam sa má Európska únia uberať,“ hovorí Radovan Geist, vydavateľ Euractiv.sk.

RÚZ sa aktívne podieľa na európskom sociálnom dialógu a tvorbe legislatívy na úrovni EÚ. Od roku 2006 je ako jediná slovenská zamestnávateľská organizácia plnoprávnym členom najväčšej európskej zamestnávateľskej federácie BusinessEurope, ktorá zastupuje až 20-miliónov podnikov v rámci celej Európy. RÚZ je aj súčasťou mnohých poradných výborov Európskej komisie (EK), ako aj Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV). Spolu so svojimi európskymi zamestnávateľskými partnermi sa RÚZ zasadzuje za zásadné zmeny – za „reštart“ (angl. reboot) mnohých politík EÚ v rámci nadchádzajúceho politického cyklu (2024-2029). Ich cieľom je vybudovať silnú a odolnú úniu, ktorá prestane zaostávať za inými krajinami sveta a ktorá výrazne zlepší svoju bezpečnosť a konkurencieschopnosť.

„Firmy v EÚ sú miestami až drvené nezmyslenou reguláciou a administratívou, ktoré bránia ich schopnosti investovať alebo efektívne prejsť zelenou a digitálnou transformáciou. V rokoch 2017 až 2022 EÚ prijala viac ako 5 000 strán novej legislatívy, ktorá zaviedla až 850 nových povinností. Tento trend treba zastaviť, reguláciu zjednodušiť a zreformovať tak, aby firmy opäť cítili motiváciu inovovať, rásť a investovať práve v Európe,“ vysvetľuje predseda Výboru európskych záležitostí a zahraničných vzťahov RÚZ, Michal Pintér.

Svoje kľúčové priority zamerané na zvýšenie výkonnosti domácej ekonomiky zamestnávatelia obsiahli v strategickom materiáli s názvom Konkurencieschopné Slovensko. Mnohé z nich pritom majú zásadný presah aj na európsku legislatívu. Jedným z takýchto príkladov je aj reforma európskeho trhu s elektrinou a vyrovnávanie rozdielov v nákladoch na energie v porovnaní s tretími krajinami či rozumná energetická politika Slovenska a realizácia opatrení zameraných na posilňovanie konkurencieschopnosti domácich podnikov, vrátane podpory investícií do výskumu a inovácií.

Veľkou výzvou pre EÚ, ako aj pre Slovensko, je tiež nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a výrazný nesúlad v získaných a požadovaných zručnostiach uchádzačov o pracovné miesta. Prebiehajúca digitálna a zelená transformácia totiž zásadným spôsobom menia požiadavky zamestnávateľov na kvalifikáciu pracovníkov. „Vzdelávací systém je základňou pre udržateľný rozvoj našej krajny ako takej. Ako na úrovni EÚ, tak aj na národnej úrovni, je podpora komplexných opatrení v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy kľúčová. Podpora týchto politík zameraných na rozvoj zručností potrebných pre potreby digitálnej a zelenej transformácie, ako aj rekvalifikáciu pracovníkov či začlenenie nezamestnaných na pracovný trh, nám môže pomôcť stabilizovať situáciu na domácom pracovnom trhu,“ vysvetľuje 1. viceprezident RÚZ, Mário Lelovský. Problémom je aj starnutie populácie – podľa najnovších prognóz v našej krajine do desiatich rokov z pracovného trhu ubudne až 200 000 ľudí v produktívnom veku. Počet obyvateľov nad 64 rokov pritom v tom istom roku podľa Eurostatu stúpne až o 20 %. „Všetci ľudia, ktorí do roku 2035 vstúpia na pracovný trh, sa už narodili. Práve počas nadchádzajúceho volebného obdobia do EP bude preto o to dôležitejšie, aby naši europoslanci zaujali proaktívny prístup k podpore politík v oblasti práce so skupinami obyvateľov vo všetkých vekových skupinách, ako aj v oblasti lákania talentu a podpory mobility kvalifikovaných pracovníkov aj z tretích krajín,“ dopĺňa M. Lelovský.   

Ku kľúčovým témam s presahom na Slovensko patria aj ciele EÚ v oblasti ochrany životného prostredia. „Zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú, že prístup slovenských europoslancov k nariadeniam EK v oblasti životného prostredia, by mal zohľadňovať reálne možnosti Slovenska. Jedine tak totiž môžeme zabezpečiť realizáciu systémových opatrení, ktoré skutočne prispejú k ochrane nášho životného prostredia, no zároveň nezdecimujú priemysel, ktorý je hybnou silou slovenskej ekonomiky“, vysvetľuje generálny sekretár RÚZ, Martin Hošták. Ten argumentuje aj nedávnymi, masívnymi, protestmi európskych, ako aj slovenských, poľnohospodárov, ktorí protestovali práve proti byrokracii a nereálnym zeleným cieľom, ktoré prichádzajú z EÚ. Nespokojnosť všetkých (veľkých, stredných aj najmenších) poľnohospodárov naprieč EÚ je veľmi vážnym znamením zlyhávania spoločnej poľnohospodárskej politiky únie. Dlhodobé prehliadanie a neriešenie tohto problému pritom môže mať zásadné negatívne dopady na celú Európu. „Aj o tom, aký postoj v tejto kľúčovej oblasti na najbližších päť rokov zaujme Slovensko, môžu ľudia rozhodnúť už túto sobotu,“ zdôrazňuje M. Hošták.

Najsilnejšia zamestnávateľská organizácia na Slovensku prízvukuje, že účasť vo voľbách je vždy dôležitá. O to viac v časoch, kedy naša spoločnosť čelí zásadným globálnym výzvam. Mnohé z nich sú významné a práve hlas voličov môže ovplyvniť, aký prístup k nim naša krajina zaujme. „Demokraciu by sme nemali považovať za samozrejmosť. Je výsledkom kolektívneho úsilia a kolektívnej zodpovednosti nás všetkých. Odovzdaním hlasu vo voľbách určujeme smerovanie parlamentu a rozhodnutia, ktoré neskôr prijme, zase ovplyvnia naše životy. Neúčasťou vo voľbách a prepadnutím hlasov prichádzame o možnosť ovplyvniť budúcnosť, čo navyše oslabuje európsku parlamentnú demokraciu a jej hodnoty tak strácajú zmysel. Čím viac ľudí volí, tým je demokracia silnejšia,“ uzatvára prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.  

 

Tento text bol publikovaný ako komerčný obsah. Redakcia EURACTIV Slovensko nie je zodpovedná za jeho obsah.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie