Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eurovoľby – neoficiálne výsledky: Progresívne Slovensko bude mať najviac mandátov (čo je doteraz známe)

Podľa neoficiálnych výsledkov vo voľbách do Európskeho parlamentu EP zvíťazila strana Progresívne Slovensko so ziskom 27,81 percenta hlasov. Za ňou nasleduje Smer, ktorému odovzdalo hlas 24,76 percenta voličov a voličiek. Hranicu piatich percent – potrebnú na zisk poslaneckého mandátu – prekonali taktiež strany Republika (12,53 percenta), Hlas (7,18 percenta) a KDH (7,15 percenta).  Podľa dostupných informácií […]
Menej ako 1 min. min.

Podľa neoficiálnych výsledkov vo voľbách do Európskeho parlamentu EP zvíťazila strana Progresívne Slovensko so ziskom 27,81 percenta hlasov. Za ňou nasleduje Smer, ktorému odovzdalo hlas 24,76 percenta voličov a voličiek.

Hranicu piatich percent – potrebnú na zisk poslaneckého mandátu – prekonali taktiež strany Republika (12,53 percenta), Hlas (7,18 percenta) a KDH (7,15 percenta). 

Podľa dostupných informácií by malo progresívcom pripadnúť šesť mandátov, Smeru päť a Republike dva. KDH s Hlas by mali získať zhodne po jednom.

Pred bránami Európskeho parlamentu uviazla strana SaS (4,92 percenta), ktorej viaceré prieskumy predpovedali zisk aspoň jedného mandátu. 

Ani Demokrati (4,68 percenta) sa síce do Európskeho parlamentu neprepracovali, ale zaznamenali pomerne prekvapivý výsledok, keďže vo väčšine prieskumov sa pohybovali okolo troch percent a ich preferencie mierne vzrástli až tesne pred voľbami.

Matovičovo hnutie Slovensko v koalícii so stranou Za ľudí prepadlo so ziskom len 1,98 percenta hlasov. Neobstála ani Dankova SNS, ktorá získala len 1,9 percenta.

Eurovoľby 2024: Kandidáti všetkých strán vo voľbách do Európskeho parlamentu

Hra o mandáty

Denník N uvádza, že za PS by sa mali do europarlamentu posadiť prví šiesti kandidáti, tj. Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik a Lucia Yar.

Denník Štandard informuje, že KDH mala v EP reprezentovať Miriam Lexmann. Z vládneho Hlasu sa podľa ich zistení presadil Branislav Ondruš, ktorý kandidoval z druhého miesta.

ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí

Účasť by mala presiahnuť 34 percent voličov. V eurovoľbách bolo odovzdaných 1 476 968 platných hlasov. Hranica päť percent predstavovala 73 849 hlasov.

Ak by sa SaS podarilo prekonať hranicu piatich percent, získala by podľa prepočtov Denníka N jeden mandát na úkor progresívcov. Ak by sa do europarlamentu dostali Demokrati, obrali by o jedno poslanecké kreslo Smer.

Historický rekord?

V predchádzajúcich voľbách v roku 2019 triumfovala koalícia Progresívneho Slovenska a strany Spolu so ziskom štyroch mandátov.

Druhý Smer zastupovali v EP traja poslanci. Znamená to, že obe strany si polepšia o dvoch poslancov. 

KDH malo od roku 2019 dvoch europoslancov, teraz bude hnutie reprezentovať len jeden. Pozície v europarlamente stratia SaS aj hnutie Slovensko. Hlas, ktorý vznikol až v roku 2020, bude v Štrasburgu nováčikom, rovnako tak hnutie Republika, ktoré bolo založené v roku 2021.

Slováci by mali ukázať túžbu byť súčasťou Európy, tvrdí Francúz z Banskej Bystrice a vyzýva k voľbám

Účasť by mala presiahnuť 34 percent voličov, čo by v slovenskom kontexte predstavovalo historický rekord. V tohtoročných Európskych voľbách bolo odovzdaných 1 476 968 platných hlasov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie