Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Evropská komise oznámila bojkot Maďarska: Na jeho jednání pošle úředníky místo ministrů

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem kritiky kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině a které se zbývajícími 26 vůdci EU nekonzultoval. ČTĚTE TAKÉ: Pavel se Zelenským opět spolu. Ve Washingtonu probrali munici i cestu Ukrajiny do EU či NATO Unijní představitelé […]
Menej ako 1 min. min.

Maďarský premiér Viktor Orbán se stal terčem kritiky kvůli svým nedávným cestám do Ruska a do Číny, které označil za „mírovou misi“ ve snaze ukončit válku na Ukrajině a které se zbývajícími 26 vůdci EU nekonzultoval.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel se Zelenským opět spolu. Ve Washingtonu probrali munici i cestu Ukrajiny do EU či NATO

Unijní představitelé ihned uvedli, že šlo o cesty bilaterální, pro které neměl žádný mandát od Evropské unie.

„Ve světle nedávného vývoje souvisejícího se začátkem maďarského předsednictví rozhodla předsedkyně EK, že Evropská komise bude při neformálních jednáních Rady zastoupena pouze na úrovni vyšších státních úředníků,“ napsal Mamer. Na jednáních unijních ministrů jsou běžně přítomni zástupci všech 27 zemí EU a eurokomisař, který má danou oblast na starosti. Formální schůzky se konají v Bruselu, neformální pak v předsednické zemi, nyní jsou všechny pořádané v Budapešti.

V posledních dnech se objevily i hlasy, že by jednání měli bojkotovat na protest proti Orbánovým aktivitám i samotní ministři. Podle listu Politico se tak již minulý týden dělo, na úterním zasedání ministrů zodpovědných za vnitřní trh a průmysl v maďarské metropoli bylo jen sedm ministrů z 27 a nedorazil ani eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Česko zastupoval vrchní ředitel sekce Evropské unie a zahraničního obchodu ministerstva průmyslu David Müller.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš i Fiala obrátili postoj k Evropské unii, míní komentátoři. Popsali hlavní důvody

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie