Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

EXKLUZIVNĚ: Česko bude mít druhého astronauta. Do vesmíru má letět armádní stíhací pilot

Stejně jako další evropské státy má i Česko svého astronauta v rezervním týmu Evropské vesmírné agentury. Nabídku vyslat ho do vesmíru jsme dostali už minulý rok. Česká republika ji ale kvůli finanční náročnosti odmítla. Letenka do kosmu totiž stojí téměř jednu a půl miliardy korun. ČTĚTE TAKÉ: Jakou roli hrál Měsíc při stavbě Stonehenge? Vědci chtějí […]
Menej ako 1 min. min.

Stejně jako další evropské státy má i Česko svého astronauta v rezervním týmu Evropské vesmírné agentury. Nabídku vyslat ho do vesmíru jsme dostali už minulý rok. Česká republika ji ale kvůli finanční náročnosti odmítla. Letenka do kosmu totiž stojí téměř jednu a půl miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ: Jakou roli hrál Měsíc při stavbě Stonehenge? Vědci chtějí rozlousknout dávnou záhadu

„Pravda to je, navíc potřebujeme s cestou do vesmíru spojit větší podporu kosmického průmyslu, který je v České republice úspěšný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kupka.

Nabídka přišla znovu, a tak se do vesmíru podívá historicky druhý Čech. Na cestu chce Česká republika vyslat šestatřicetiletého armádního stíhacího pilota  Aleše Svobodu.

„Je to samozřejmě úžasná věc, protože na druhého člověka v kosmu spojeného s Českou republikou, který se zde skutečně narodil, čekám přes 50 let. Už tedy bylo skutečně na čase,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Právě do brněnské hvězdárny a planetária chodil Svoboda už od dětství. Stejně jako Vladimír Remek. Dá se tedy říci, že pro oba dva začala cesta do vesmíru právě tam.

Na misi přispějí české firmy z leteckého a zbrojního průmyslu, zapojí se i ty, které chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici provádět výzkumy nebo experimenty. Český astronaut tak bude mít napilno. České republice navíc cesta do kosmu přinese podle jejích zastánců nezpochybnitelný věhlas.

„Každá koruna investovaná do vesmírného programu, stejně jako v jiných státech, se i u nás vrátí až osmkrát,“ dodal Kupka. Pokud vše půjde dobře, mohl by český astronaut odstartovat do vesmíru už za rok.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na odvrácené straně Měsíce přistála čínská sonda. Zpět na Zemi má poslat vzorky hornin

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie