Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Expert odhalil pravdu: Zomrieť za Zelenského? Ani tým, ktorí Rusov neznášajú, sa nechce

www.slovanskenoviny.sk/rss Množia sa zábery, z ktorých je zrejmé, že mladí ukrajinskí muži utekajú pred povolaním do armády. Na Západe sa o tom zatiaľ príliš nehovorí. S jednou výnimkou. Politológ Ivan Katchanovski z univerzity v kanadskej Ottawe hovorí o tom, že muži sa za žiadnu cenu nechcú zúčastniť vojny, ktorú ich strana prehráva, píšu Parlamentní Listy.cz. V podcaste System […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Množia sa zábery, z ktorých je zrejmé, že mladí ukrajinskí muži utekajú pred povolaním do armády. Na Západe sa o tom zatiaľ príliš nehovorí. S jednou výnimkou. Politológ Ivan Katchanovski z univerzity v kanadskej Ottawe hovorí o tom, že muži sa za žiadnu cenu nechcú zúčastniť vojny, ktorú ich strana prehráva, píšu Parlamentní Listy.cz.

V podcaste System Update amerického novinára Glenna Greenwalda vysvetľoval túto tému ukrajinský profesor Ivan Katchanovski z University of Ottawa. „Ukazovali ste a diskutovali ste o rastúcom počte videí, ktoré ukazujú narastajúce počty ukrajinských mužov, ktorí kladú fyzický odpor, nejde len o to, že sa skrývajú, ale keď sú vypátraní, tak kladú fyzický odpor verbovačom ukrajinskej armády, ktorí sa ich snažia donútiť narukovať do armády a bojovať na fronte,“ vysvetľuje Greenwald.

Odkazuje pritom na správu ukrajinskej mutácie britskej BBC z novembra 2023, ktorá hovorí o tom, že pred vojnou z krajiny utieklo okolo 650-tisíc bojaschopných ukrajinských mužov.

Greenwald sa Katchanovského opýtal, či tento trend, ktorý sa na videách ukazuje, teda muži, odhodlaní bojovať proti verbovačom svojej vlastnej armády, je na vzostupe, a ak áno, aké to má príčiny.

„Áno, to sú presne tie videá, ktoré ste práve videli, z rôznych oblastí Ukrajiny. Jedno z nich bolo natočené v regióne Dnipro na juhu alebo na východe Ukrajiny, čo je Zelenského rodný región. Ďalšie video bolo z Kyjeva a ďalšie video bolo z Rivenskej oblasti na západe Ukrajiny, čo je veľmi protiruský región,“ uviedol k videám a ich pôvodu Katchanovski.

A opísal príčiny: „Vo všetkých týchto regiónoch, v podstate na všetkých týchto rôznych miestach Ukrajiny, sa ľudia snažia utiecť a vyhnúť sa (odvodu) práve preto, že sú chytení políciou alebo vojenskými náborármi na ulici, potom sú poslaní na frontovú líniu s veľmi zanedbateľným množstvom výcviku a bez akýchkoľvek zručností, a mnoho ľudí je zabitých.“

Nútená mobilizácia

Katchanovski tiež upozornil na znepokojujúci vývoj, ktorý celá vec s odmietaním vojenskej služby naberá po vyhlásení nového mobilizačného zákona v apríli tohto roku. „Môžem povedať, že počet takých videí sa od vyhlásenia nového mobilizačného zákona Zelenským veľmi výrazne zvýšil. Ukazujú, že proti nútenej mobilizácii na pokračovanie tejto vojny sa veľmi výrazne stavajú nielen ľudia na východnej a južnej Ukrajine, ale aj ľudia na západnej Ukrajine a ľudia na strednej Ukrajine,“ upozornil.

Podľa politológa z kanadskej University of Ottawa je tiež k už spomínaným 650 tisícom mužov, ktorí z krajiny utiekli, potreba pripísať ďalších asi 4,5 milióna mužov, ktorí sa podľa jedného z poradcov prezidenta Volodymyra Zelenského vyhli aktualizácii svojich osobných údajov na vojenských úradoch, aby tak sťažili svoje prípadné povolanie do vojny.

„Takže 4,5 milióna Ukrajincov sa tomu vzoprelo a teraz im hrozia veľmi výrazné tresty v podobe veľmi vysokých pokút a dokonca aj možnosť zabavenia majetku či dokonca odňatia slobody, pokiaľ sa aj naďalej nebudú hlásiť na náborových úradoch,“ vysvetlil Katchanovski.

Prejavuje sa silný odpor k vojne aj v silne protiruských regiónoch

Podľa neho sa teraz odpor k vojne prejavuje aj v silne protiruských regiónoch a polícia je preťažená, pretože počet porušení zákona obrovsky narástol. „Ak hľadáte iné zdroje informácií, bol tu rozhovor jedného z úradníkov z Rivne opäť na západnej Ukrajine, čo je veľmi protiruský región, ktorý povedal, že v poslednej dobe len 2 % ľudí, ktorí boli ‚predvolaní‘ na vojenský súd, prichádzajú dobrovoľne. Znamená to teda, že 98 % ľudí v najviac protiruskom regióne Ukrajiny to nechce urobiť. A podľa správ niektorých ukrajinských médií je teraz vlastne viac ako 1 milión mužov vo vojenskom veku hľadaný políciou, pretože sa tiež vyhli vojenskej registrácii, vyhli sa povolaniu na vojenskú službu,“ vysvetlil. 

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Expert odhalil pravdu: Zomrieť za Zelenského? Ani tým, ktorí Rusov neznášajú, sa nechce je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie