Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Expresná zmes na upokojenie bodnutia osou. Namiesto paniky si ňou umyjem pokožku

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Kozorog). Bolesť, nepríjemné pocity a rastúce začervenanie kože sú len niektoré z účinkov bodnutia osou. Ak sa stanete obeťou škodlivého hmyzu, oplatí sa vedieť, ako sa čo najrýchlejšie vysporiadať s následkami útoku. Ukazuje sa, že na rýchle pocítenie vytúženej úľavy stačí niekoľko domácich ingrediencií. Ako si poradiť s […]
Menej ako 1 min. min.

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Kozorog).

Bolesť, nepríjemné pocity a rastúce začervenanie kože sú len niektoré z účinkov bodnutia osou. Ak sa stanete obeťou škodlivého hmyzu, oplatí sa vedieť, ako sa čo najrýchlejšie vysporiadať s následkami útoku. Ukazuje sa, že na rýchle pocítenie vytúženej úľavy stačí niekoľko domácich ingrediencií. Ako si poradiť s bodnutím osy? Tu je niekoľko tipov.

Ako postupovať pri bodnutí osou?
Foto: shutterstock/Irina Kozorog

Útočia osy bezdôvodne?

Hoci sa jej niektoré druhy hmyzu snažia podobať, osy si nemožno pomýliť s iným hmyzom z radu blanokrídlovce. Po dlhej zime vychádza z úkrytu už v apríli a neprestáva znepríjemňovať život ani do októbra. Na Slovensku je bežným druhom a možno ju nájsť rovnako často na vidieku ako v mestách. Ak sa pozriete na telo osy, všimnete si, že je celé pokryté jemnými chĺpkami. Bruško je zakončené ostrým žihadlom, ktoré je najväčšou zbraňou hmyzu.

Osa sa môže pohybovať ľubovoľným smerom a na rozdiel od včely bolestivo bodne mnohokrát. Včely sa zvyčajne bránia, keď sa cítia ohrozené. Osy sú agresívny hmyz, ktorý veľmi často útočí bezdôvodne. Hoci si pomerne často stavajú hniezda pomerne vysoko, zvyčajne sa schovávajú v zemi alebo si stavajú úkryty priamo pri nej. Ľudská potrava, ako napríklad mäso alebo rôzne druhy sladkostí, je pre nich vzácnosťou, preto veľmi rady krúžia v blízkosti domov.

Čo robiť po bodnutí osou?

Stačí chvíľka nepozornosti a telom sa zrazu šíri silná a nepríjemná bolesť. Toto je jedna z najčastejších reakcií tela na bodnutie osou. Úzko súvisí s fyziologickou reakciou na toxické zlúčeniny vstreknuté spolu s jedom hmyzu. U ľudí, ktorí nie sú na jed alergickí, sa skončí len bolestivou, červenou a opuchnutou kožou. Takéto príznaky pominú v priebehu niekoľkých nasledujúcich hodín alebo maximálne niekoľkých dní.

Uštipnutie hmyzom sa prejaví bolestivou, začervenanou a opuchnutou kožou.
Foto: shutterstock/Photoroyalty

Nenápadné uhryznutie sa však pre alergikov stáva smrteľným. Okrem bolesti a opuchu sa môžu objaviť svalové kŕče, bolesti brucha a problémy s dýchaním. Ako postupovať pri uštipnutí osou? Ak vám diagnostikujú alergiu na jed hmyzu, musíte okamžite ísť do nemocnice, kde vám lekári podajú dávku adrenalínu. V prípade štandardnej kožnej reakcie stačí miesto uštipnutia vydezinfikovať a tým môžete skončiť. Odborníci tiež odporúčajú používať domáce prostriedky na zníženie bolesti a nepríjemných pocitov. Ktoré metódy fungujú najlepšie?

Z čoho sa vyrába obklad na uštipnutie osou?

Stalo sa – bodla vás osa. Predtým, ako si čokoľvek aplikujete na pokožku, vzdiaľte sa od miesta, kde ste boli napadnutí. Ďalej sa uistite, že v tele nezostalo žiadne žihadlo. Ak si všimnete, že nejaké trčí z kože, opatrne ho odstráňte kozmetickou pinzetou. Ďalším krokom je priloženie kocky ľadu zabalenej v bavlnenej látke na uhryznutie. To poskytne okamžitú úľavu od bolesti.

Až po vykonaní týchto krokov môžete začať uvažovať o domácich obkladoch. Odborníci zdôrazňujú, že najlepšie budú fungovať kyslé obväzy. Na tento účel hľadajte v kuchynských skrinkách jedlú sódu, ocot, citrónovú šťavu alebo aj balíček aspirínu. Každý z týchto produktov stačí rozpustiť alebo rozriediť vo vode, potom do vzniknutej zmesi namočiť vatový tampón a chrániť miesto bodnutia.

Namočte vatový tampón do octu a priložte na miesto bodnutia.
Foto: súkromný archív

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Osy považujú sezónu za otvorenú. Tu je to, čo ich priťahuje ako magnet

Každoročný problém je opäť na stole. Osy útočia. Ako proti nim bojovať?

The post Expresná zmes na upokojenie bodnutia osou. Namiesto paniky si ňou umyjem pokožku appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie