Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Extrémne počasie ohrozuje úrodu od Čierneho mora až po Spojené štáty

Klimatická zmena má konkrétne dosahy. Sucho v oblasti Čierneho mora pravdepodobne zníži úrodu slnečnice a kukurice. V Spojených štátoch môžu zase silné dažde po období veľmi vysokých teplôt poškodiť úrodu, čo zníži svetové zásoby a zvýši ceny. Rekordne vysoké teploty v hlavných oblastiach, kde sa pestujú plodiny, spôsobili oneskorenie výsadby a poškodili mladé rastliny. V […]
Menej ako 1 min. min.

Klimatická zmena má konkrétne dosahy. Sucho v oblasti Čierneho mora pravdepodobne zníži úrodu slnečnice a kukurice. V Spojených štátoch môžu zase silné dažde po období veľmi vysokých teplôt poškodiť úrodu, čo zníži svetové zásoby a zvýši ceny.

Rekordne vysoké teploty v hlavných oblastiach, kde sa pestujú plodiny, spôsobili oneskorenie výsadby a poškodili mladé rastliny. V dôsledku zhoršujúcej sa klimatickej zmeny zažívajú rozsiahle poľnohospodárske oblasti v Rusku, Číne, Indii a častiach Spojených štátov extrémne horúčavy a menej dažďa, než je obvyklé.

Meteorológ z americkej spoločnosti Maxar Chris Hyde varuje pred znepokojujúcim počasím v oblasti Čierneho mora. V júli a auguste sa očakáva sucho a menej dažďa ako zvyčajne, čo pravdepodobne zníži úrodu kukurice a slnečnice v tomto regióne.

Svetové ceny pšenice v máji pre nepriaznivé počasie, ktoré znížilo úrodu v Rusku, najväčšom vývozcovi pšenice, dosiahli 10-mesačné maximum.

Horúce počasie na juhu Ruska poškodí úrodu pre nedostatok vlhkosti v pôde. Menej zrážok a vysoké teploty sa očakávajú aj na Urale, v západnej Sibíri a Zakaukazsku, uviedlo v predpovedi ruské hydrometeorologické centrum.

V južnej a východnej Ukrajine podľa štátnej meteorologickej služby spadlo od 1. mája do 10. júna len 20 až 50 percent bežných zrážok. To spôsobilo problémy s rastom ozimín a jarných plodín v niektorých častiach Charkovskej a Doneckej oblasti.

„Máj bol na Ukrajine jedným z najsuchších mesiacov za posledných 30 rokov,“ uviedli štátni meteorológovia. „V severných regiónoch, najmä v Žitomíre, krupobitie poškodilo jarné plodiny, ako kukuricu, sóju a slnečnicu.“

Od horúčav k záplavám

V Spojených štátoch, jednom z hlavných vývozcov potravín, postihli niektoré oblasti východného pobrežia silné horúčavy. Preto vláda v pondelok znížila percento kukurice a sóje hodnotené ako „dobré“ a „výborné“. Na stredozápade sa pozornosť presúva z horúčav na príliš veľa dažďa, čo by mohlo spôsobiť záplavy v oblastiach, kde sa pestuje kukurica a sója.

Guvernérka štátu Iowa Kim Reynolds na sociálnej sieti X uviedla, že rozsiahle záplavy v severozápadnej Iowe, ktorá je najväčším producentom kukurice v Spojených štátoch, spôsobili, že hladiny riek prekročili rekordy z roku 1993.

Železničná spoločnosť BNSF, ktorú vlastní Berkshire Hathaway, vo vyhlásení uviedla, že v nedeľu sa zrútil most cez rieku Big Sioux a presmerováva vlaky cez Creston v štáte Iowa. Spoločnosť Union Pacific uviedla, že uzavrela železničné trate medzi mestami Mason City v štáte Iowa a Saint Paul v štáte Minnesota a medzi mestami Sioux City v štáte Iowa a Saint Paul.

Krúpy poškodili minulý rok v Nemecku rekordný počet áut, poisťovne rátajú straty

Extrémy počasia stáli v roku 2023 nemecké poisťovne o 1,7 miliardy eur viac ako rok predtým, len krupobitie spôsobilo na autách škody za dve miliardy eur. Stratám sa podľa expertky na klimatické riziká nevyhnú ani Slováci, ktorí ich dlhodobo podceňujú.

Výkonný riaditeľ družstva Cooperative Farmers Elevator Rob Jacobs informoval, že silné záplavy zasiahli niekoľko prevádzok družstva. Cesty podmylo a zariadenia na výrobu krmiva zaplavilo. Tunely určené na nakladanie zásobníkov obilia zaplavilo tiež, pričom sklady, kde sa skladuje osivo a poľnohospodárske chemikálie, boli zaplavené vodou až do hĺbky 46 centimetrov, povedal Jacobs.

Väčšina analytikov zdôrazňuje, že je ešte priskoro odhadnúť možné škody na úrode spôsobené záplavami.

Počasie v Číne a Indii sa zlepšuje

V Ázii sa očakáva, že výdatné dažde zmiernia veľké sucho v niektorých častiach Číny, ktorá je najväčším odberateľom sóje. V Indii zase o pätinu menej výdatné monzúnové dažde zrejme podporia poľnohospodárstvo v krajine, ktorá je najväčším vývozcom ryže a najväčším dovozcom jedlého oleja na svete.

„Severné a východné oblasti Číny, kde sa pestuje kukurica a sójové bôby, sú v súčasnosti suché, čo vyvoláva obavy,“ vysvetľuje Chris Hyde. „Avšak od júla do septembra sa očakáva normálne až mierne nadpriemerné množstvo zrážok, čo by malo byť priaznivé pre rastliny.“

Čínske meteorologické centrum agentúru Reuters informovalo, že v niektorých častiach severných, severovýchodných a západných provincií sa očakáva väčšie množstvo zrážok od júla do septembra, čo by malo pozitívne ovplyvniť úrodu.

„V niektorých oblastiach však očakávame intenzívne zrážky, čo vyžaduje opatrnosť vzhľadom na možné rýchle zmeny medzi suchom a záplavami,“ uviedlo centrum. Dodalo tiež, že vyššia vlhkosť môže zvýšiť riziko výskytu chorôb a škodcov plodín.

V Indii monzún po viac ako týždennej prestávke postupuje, uviedol predstaviteľ meteorologického úradu. „Pohybuje sa teraz s potrebnou intenzitou smerom do severných nížin. V nasledujúcich týždňoch očakávame výdatné zrážky, ktoré by mali zmazať nedostatok zrážok. Júl vyzerá veľmi sľubne.“

Očakáva sa, že v Austrálii bude počasie normálne, s nadpriemernými zrážkami v niektorých oblastiach, čo zvýši pravdepodobnosť úrody pšenice. V Argentíne a Brazílii sa v nasledujúcich mesiacoch očakáva prevažne normálne počasie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie