Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Extrémní bouřky řádí v Evropě: Doprovází je kroupy, hrozí i tornáda. Zasáhnout mohou i Česko

Ve Francii meteorologové vydali oranžový stupeň varování pro pět regionů – Charente, Landes, Lot-et-Garonne, Dordogne a Gironde. Poslední z nich zasáhla bouřka v noci z pondělí na úterý. „Bouřka trvala sotva pět minut, ale způsobila značné materiální škody,“ uvedl web France Bleu. ČTĚTE TAKÉ: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor? […]
Menej ako 1 min. min.

Ve Francii meteorologové vydali oranžový stupeň varování pro pět regionů – Charente, Landes, Lot-et-Garonne, Dordogne a Gironde. Poslední z nich zasáhla bouřka v noci z pondělí na úterý. „Bouřka trvala sotva pět minut, ale způsobila značné materiální škody,“ uvedl web France Bleu.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Bouřky doprovázely silné deště, vítr a kroupy, které podle místostarosty Loïca Gengembreho dosahovaly velikosti mezi golfovými míčky a kuličkami na pétanque. Oblast, proslavená svými vinicemi, se nyní obává o úrodu.

Výstraha platí také v Německu. První bouřky se během jedné hodiny odpoledne objevily v Severním Porýní-Vestfálsku, Hesensku a Dolním Sasku. V průběhu dne by se měly rozšířit i do zbývajících spolkových zemí. „Mluvíme o supercelách se silným deštěm, krupobitím a vichřicí. Zvyšuje se také riziko tornád,“ uvedl web Frankfurter Rundschau.

V Česku je výskyt bouřek méně pravděpodobný, nejvyšší riziko je podle ČHMÚ na severu Čech, kde bude nejvíce vlhkosti. „Některé modely naznačují, že by bouřkový systém mohl doputovat do severních Čech ze Saska, ale nejsou v tom konzistentní,“ vysvětlili meteorologové na sociální síti X. Pokud bouřky skutečně udeří, mohou přinést silné nárazy větru a menší kroupy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Blesky bijí do lidí kvůli změně klimatu a nerespektování přírody, říká znalec. Zmínil další případy

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie