Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fajčenie? Pneumatiky na bruchu sa nezbavíte

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Krzysztof Winnik). Podľa novej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Addiction majú fajčiari viac brušného tuku, najmä viscerálneho. Áno, ten, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom zdravotných komplikácií. Podľa novej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Addiction majú fajčiari viac brušného tuku, najmä viscerálnehoFoto: shutterstock.com/Krzysztof Winnik Rozmýšľali ste niekedy nad tým, […]
Menej ako 1 min. min.

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Krzysztof Winnik).

Podľa novej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Addiction majú fajčiari viac brušného tuku, najmä viscerálneho. Áno, ten, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom zdravotných komplikácií.

Podľa novej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Addiction majú fajčiari viac brušného tuku, najmä viscerálneho
Foto: shutterstock.com/Krzysztof Winnik

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo nemôžete zhodiť pneumatiku na bruchu? Ak fajčíte cigarety, možno máme pre vás odpoveď. Ukázalo sa, že v porovnaní s nefajčiarmi môžu mať fajčiari na bruchu viac tukového tkaniva, najmä viscerálneho tuku. Áno, určité množstvo je pre nás nevyhnutné, pretože je zodpovedné za ochranu orgánov, ako sú obličky, pečeň a pankreas, ale v nadbytku škodí.

Nie je to vidieť, ale je to škodlivé

Hoci ho nevidno a tvorí len 10 – 20 % celkového telesného tuku, produkuje hormóny a iné látky, ktoré poškodzujú zdravie tým, že zvyšujú inzulínovú rezistenciu, hladinu cholesterolu a krvný tlak alebo ovplyvňujú systémový zápal. Preto sa spája so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, cukrovky, mŕtvice alebo demencie.

A hoci fajčiari majú zvyčajne nižšiu telesnú hmotnosť ako nefajčiari, majú aj viac viscerálneho tuku. Tím z Kodanskej univerzity dospel k tomuto záveru po analýze údajov z európskej štúdie, do ktorej sa zapojilo 1,2 milióna ľudí, ktorí začali fajčiť, a viac ako 450 000 celoživotných fajčiarov. Skúmali tiež údaje zo štúdie o rozložení telesného tuku, do ktorej sa zapojilo viac ako 600 000 ľudí, spolu s informáciami o ich pomere pásu k bokom a obvode pásu a bokov.

A hoci fajčiari majú zvyčajne nižšiu telesnú hmotnosť ako nefajčiari, majú aj viac viscerálneho tuku.
Foto: pexels.com/cottonbro studio

Fajčíte? To môže byť príčinou vášho „bruška

Výskumníci použili formu štatistickej analýzy nazývanú mendelovská randomizácia, aby na základe genetickej informácie určili, či fajčenie spôsobuje nárast brušného tuku. A ukázalo sa, že začiatok fajčenia a fajčenie počas celého života môže spôsobiť nárast brušného tuku, ako sa ukázalo pri meraní pomeru pásu a bokov.

Pri ďalšej analýze sme tiež zistili, že typ tuku, ktorý sa zvyšuje, je viscerálny tuk, a nie tuk tesne pod kožou.

Dodáva, že vplyv fajčenia na brušný tuk sa zrejme prejavuje nezávisle od iných faktorov, ako je sociálno-ekonomický status, konzumácia alkoholu, porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) alebo sklon k riziku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vzbura proti fajčiarom v práci. Dokázali, že pracovali menej a dostali dovolenku

Ako si osviežiť dych po fajčení? Potrebujete 2 ingrediencie. Odstránite nepríjemný zápach z úst

The post Fajčenie? Pneumatiky na bruchu sa nezbavíte appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie