Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Falešný Tom Cruise a rakve u Eiffelovky. Rusové šíří strach z terorismu na olympiádě, píše CNN

Letošní olympijské hry v Paříži obchází strach z terorismu už delší dobu. V únoru se objevila zpráva, že francouzskému úředníkovi někdo ve vlaku ukradl organizační plány pro olympiádu. V květnu pak policie zadržela muže, který chtěl spáchat teroristický útok na fotbalovém stadionu, kde se bude hrát olympijský turnaj. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francouzská policie zmařila teroristický […]
Menej ako 1 min. min.

Letošní olympijské hry v Paříži obchází strach z terorismu už delší dobu. V únoru se objevila zpráva, že francouzskému úředníkovi někdo ve vlaku ukradl organizační plány pro olympiádu. V květnu pak policie zadržela muže, který chtěl spáchat teroristický útok na fotbalovém stadionu, kde se bude hrát olympijský turnaj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francouzská policie zmařila teroristický útok na olympijské hry. Cílem měly být fotbalové zápasy

Teď se ukazuje, že strach z teroru na olympiádě šíří i Rusko. Ve své analýze na to upozornila společnost Microsoft.

Tom Cruise v hlavní roli

Středobodem ruských propagandistických snah, které mají podkopat důvěru v Paříž, Francii a olympijské hry, je fiktivní dokument Olympiáda padla, který zneužívá skutečný americký snímek z roku 2013 Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen). Propagandisté využili záběry slavného herce Toma Cruise a pomocí umělé inteligence vložili jeho hlas k šíření dezinformací a útokům na Mezinárodní olympijský výbor.

„Ruští agenti se snažili dokumentu dodat legitimitu pomocí falešného hlasu Cruise, loga Netflixu a dokonce i falešné recenze v New York Times,“ uvedla CNN s odvoláním na analýzu. Fiktivní dokument se měl šířit po sociálních sítích už v minulém roce.

U Cruise to ale neskončilo. Ruská propaganda údajně šíří falšovaná oficiální prohlášení tajných služeb, a to včetně CIA a francouzské zpravodajské služby. Falzifikáty dokumentů mají vyvolat pocit, že agentury varují před teroristickými útoky nebo že stupeň ohrožení je před olympijskými hrami na maximu.

Další zfalšované zprávy pak mají vyvolávat dojem, že lidé vrací vstupenky na olympijská sportoviště a pojišťují si majetek kvůli obavám před teroristickými útoky. Ruská propaganda také údajně imituje webové stránky populárních zpravodajských webů a falešnými zprávami se snaží podkopat důvěru lidí v úspěch olympiády.

Rakev s francouzskou vlajkou

Ne veškerý strach se ale šíří jen ve virtuálním prostoru. Americká CNN upozornila, že v sobotu francouzská policie objevila poblíž Eiffelovy věže pět rakví obalených francouzskou vlajkou, na kterých byl nápis: „Francouzští vojáci na Ukrajině“. Tamní vojenská policie podezírá z aktu rovněž Rusko. Úřady v souvislosti s incidentem zadržely tři muže.

Analýza amerického webu spekuluje, že za zvýšeným tlakem ze strany ruské vlády možná stojí fakt, že francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl vyloučit poslání svých vojáků na ukrajinské bojiště.

Ruská strana se každopádně jakýmkoli nařčením ze šíření antiolympijské propagandy brání. Ruské velvyslanectví ve Francii označilo tato obvinění za „rusofobní“.

VIDEO: Olympijský oheň je ve Francii

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie