Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fantastické jahodové škoricové rolky. Netradičná variácia tradičného dezertu

Ak ste milovníkom sladkostí a lahodných dezertov, jahodové škoricové rolky vás určite očaria. Tento recept spája klasickú chuť mäkkého cesta s osviežujúcou sladkosťou jahôd, čím vytvára dezert, ktorý je ideálny na akúkoľvek príležitosť – či už ide o rodinné stretnutie, sviatočný brunch alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo výnimočné. Jahody sú známe svojou […]
Menej ako 1 min. min.

Ak ste milovníkom sladkostí a lahodných dezertov, jahodové škoricové rolky vás určite očaria. Tento recept spája klasickú chuť mäkkého cesta s osviežujúcou sladkosťou jahôd, čím vytvára dezert, ktorý je ideálny na akúkoľvek príležitosť – či už ide o rodinné stretnutie, sviatočný brunch alebo len tak, keď si chcete dopriať niečo výnimočné.

Jahody sú známe svojou bohatou chuťou a šťavnatou textúrou, ktorá sa perfektne hodí do rôznych dezertov. Keď sa skombinujú s jahodami a mäkkým, nadýchaným cestom, výsledkom je dokonalá harmónia chutí, ktorá poteší každého milovníka sladkého. Tieto jahodové škoricové rolky sú navyše poliate lahodnou jahodovo-krémovou polevou, ktorá dodáva dezertu ešte intenzívnejšiu chuť a krémovú textúru.

Príprava jahodových škoricových roliek je zábavná a plná chutných ingrediencií, ktoré vytvárajú tento úžasný dezert. Začnite s prípravou jahodovej plnky, ktorá je sladká a plná šťavnatých kúskov jahôd. Následne pripravíte jemné a nadýchané cesto, ktoré bude základom pre rolky. Cesto necháte vykysnúť, kým získa na objeme a stane sa krásne mäkkým a pružným.

Rolky sú naplnené bohatou jahodovou plnkou, ktorá dodáva dezertu tú správnu chuťovú hĺbku. Po nakrájaní a pečení sú rolky poliate lahodnou jahodovo-krémovou polevou, ktorá sa rozplýva v ústach a dokonale dopĺňa chuť jahôd.

Jahodové škoricové rolky sú najlepšie servírované teplé, kedy sú najviac vláčne a šťavnaté. Pred podávaním ich môžete ozdobiť čerstvými jahodami a lístkami mäty, čo dodá dezertu ešte viac sviežosti a vizuálnej atraktívnosti. Tento dezert je ideálny na raňajky alebo brunch, ale rovnako dobre sa hodí aj ako sladký zákusok po obede alebo večeri.

Jednoduchosť a krása tohto receptu spočíva v jeho všestrannosti a schopnosti potešiť každého, kto si ho vychutná. Či už ho pripravíte pre rodinu, priateľov alebo len tak pre seba, jahodové škoricové rolky určite nezostanú bez povšimnutia.

Fantastické jahodové škoricové rolky recept

Ingrediencie

Náplň

500 g jahôd, očistené a nakrájané (čerstvé alebo mrazené)

1 šálka kryštálového cukru

štipka soli

šťava a kôra z 1 citróna

3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

¼ šálky studeného masla

Cesto

½ šálky teplej vody

1 čajová lyžička kryštálového cukru

1 bal sušeného droždia

5 šálok hladkej múky

⅓ šálky kryštálového cukru

štipka soli

¾ šálky veľmi mäkkého masla

2 veľké vajcia

1 polievková lyžica vanilkového extraktu

¾ šálky teplého mlieka

250 g čerstvých jahôd, nakrájaných

Jahodovo-krémová poleva

115 g smotanového syra, zmäknutého

2 šálky práškového cukru, preosiateho

¼ šálky jahodovej plnky (odloženej z plnenia roliek)

Postup

Zmiešajte očistené jahody (čerstvé alebo mrazené), cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu, soľ a strúhanú citrónovú kôru v stredne veľkom hrnci. Zahrejte na strednej teplote, miešajte, aby sa uvoľnila šťava. Nechajte zovrieť. Varte za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Keď jahody zmäknú, odstavte z ohňa a rozmixujte do hladka. Pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí a nezmieša. Nechajte vychladnúť.

Pripravte si cesto. Rozpustite droždie a cukor v teplej vode. Nechajte stáť 10 minút, kým sa nevytvorí pena.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ a premiešajte. Urobte jamku v strede a pridajte maslo, vajcia, vanilku, mlieko a zmes droždia. Zmiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Mieste, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Bude lepkavé a nebude úplne hladké. Po vykysnutí sa spojí. Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Pekáč vymastite maslom. Cesto premieste, vyformujte a preložte niekoľkokrát, aby sa dobre premiešalo. Preložte na pomúčenú plochu. Vyvaľkajte cesto do veľkého obdĺžnika, približne 45×60 cm.

Odložte si ¼ šálky plnky na polevu. Rozotrite jahodovú plnku na cesto, nechajte 2,5 cm okraje. Posypte odloženými čerstvými jahodami.

Začnite od dlhého okraja, opatrne rolujte do valca. Označte rolku na 12 rovnakých dielov a nakrájajte. Ideálne je na krájanie použiť niť. Vložte nakrájané rolky do pekáča reznou stranou nahor.

Nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým sa zdvojnásobí objem, približne 15 minút. Predhrejte rúru na 180 °C. Pečte jahodové rolky 25-30 minút, alebo kým nie sú rolky na vrchu zlatohnedé. Počas pečenia pripravte polevu.

Zmiešajte zmäknutý smotanový syr a práškový cukor vo veľkej mise. Miešajte, kým nie je zmes krémová a hladká. Pridajte odloženú jahodovú plnku a dobre premiešajte.

Nechajte upečené rolky chladnúť 10 minút v pekáči. Rozotrite všetku polevu na rolky, nechajte ju vsiaknuť do všetkých štrbín. Podávajte teplé.

Fantastické jahodové škoricové rolky otázky a odpovede

Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?

Áno, mrazené jahody môžete použiť namiesto čerstvých. Uistite sa, že ich pred použitím necháte rozmraziť a odstránite prebytočnú vodu, aby plnka nebola príliš tekutá.

Čo robiť, ak sa droždie neaktivuje?

Ak sa droždie neaktivuje a nevytvorí penu, môže byť staré alebo poškodené. Skúste použiť inú dávku droždia. Uistite sa, že voda, ktorú používate, nie je príliš horúca ani príliš studená – ideálna teplota je okolo 37 °C.

Môžem vynechať citrón v plnke?

Citrón pridáva plnke sviežosť a vyváženú chuť. Ak však nemáte citrón, môžete ho vynechať alebo nahradiť malým množstvom inej kyslej šťavy, napríklad limetkovej.

Ako dlho vydržia jahodové škoricové rolky čerstvé?

Rolky môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote až 2 dni. Pre dlhšiu trvanlivosť ich môžete uložiť do chladničky, kde vydržia až 5 dní. Pred podávaním ich môžete krátko ohriať v mikrovlnnej rúre.

Môžem pripraviť cesto vopred?

Áno, cesto môžete pripraviť vopred. Po prvom vykysnutí ho môžete zakryté uložiť do chladničky na noc. Na druhý deň nechajte cesto pri izbovej teplote, kým znovu nezíska pružnosť, a potom pokračujte podľa receptu.

Čo robiť, ak je cesto príliš lepkavé?

Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky, ale dávajte pozor, aby ste to nepreháňali. Cesto by malo byť mierne lepkavé, aby bolo po vykysnutí nadýchané a mäkké.

Môžem použiť iný druh syra namiesto smotanového syra na polevu?

Smotanový syr dodáva poleve krémovú a hladkú konzistenciu. Ak však chcete použiť iný syr, môžete skúsiť mascarpone alebo ricottu. Chuť a textúra sa môžu mierne líšiť.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Fantastické jahodové škoricové rolky. Netradičná variácia tradičného dezertu je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie