Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Farmár prezradil trik, aby sliepky znášali toľko vajec, že nebudete stíhať zbierať

Pre chovateľa sliepok nie je väčšie sklamanie, ako keď jeho sliepky neznášajú dostatok vajec. Frekvenciu znášania vajec ovplyvňuje vek sliepky, jej plemeno, ruje, háranie a tiež množstvo denného svetla, takže každá sliepka môže byť dočasne „nevýkonná“, ale odborníci vedia poradiť, ako dosiahnuť, aby vaše sliepky znášali vajcia každý deň alebo takmer každý deň. Výber správneho […]
Menej ako 1 min. min.

Pre chovateľa sliepok nie je väčšie sklamanie, ako keď jeho sliepky neznášajú dostatok vajec. Frekvenciu znášania vajec ovplyvňuje vek sliepky, jej plemeno, ruje, háranie a tiež množstvo denného svetla, takže každá sliepka môže byť dočasne „nevýkonná“, ale odborníci vedia poradiť, ako dosiahnuť, aby vaše sliepky znášali vajcia každý deň alebo takmer každý deň.

Výber správneho plemena

Najprv sa uistite, že chováte plemená sliepok, ktoré boli určené na znášku, a nie na mäso. Medzi najnosnejšie plemená patria tzv. hybridky (Isabrown, Dominant), Plymutky, Leghornky a Sussexky. Tieto sliepky vám znesú za rok 180-300 vajec, a to je slušné. Pokiaľ chováte sliepky na mäso, plného košíka vajec sa len tak nedočkáte.

Kvalitné krmivo

Nestačí kŕmiť nosnice len tak, aby prežili. Potrebujú veľa výživného krmiva, potom znášajú veľmi často a navyše zdravé a veľké vajcia. Okrem bežného krmiva občas obohaťte stravu svojich sliepok o ovocie, zeleninu, múčnych červov a iné zdravé pochúťky. Nezabudnite každý deň meniť vodu na čistú a zabezpečiť dostatočný prísun vápnika.

Voľný chov

Sliepky, ktoré trávia dostatok času na svetle, znášajú viac vajec. Okrem toho im prospieva pohyb a tiež ďobanie trávy. Len sliepky s voľným výbehom znášajú kvalitné vajcia uspokojivo často.

Starostlivosť o kurník

Sliepky potrebujú čisté hniezdo a tiež pohodlnú podstielku. Slama, drevené hobliny, prípadne rozdrvené recyklovateľné noviny, to všetko je zadarmo. Kurník a výbeh je tiež potrebné starostlivo zabezpečiť pred dravcami. Sliepky musia byť v bezpečí.

Kontrola sliepok

Skontrolujeme fyzický stav sliepok, či nemajú zlomené kosti, tržné rany, skrátka, či neboli zranené. Raz za čas ich skontrolujeme aj na parazity.

Ak budete dodržiavať tieto rady, vaše sliepky bude radosť chovať.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie