Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Farský: Pro migrační pakt bych hlasoval. Kdyby se lidé báli pomerančů, Babiš by jimi strašil

Je pro vás post v Bruselu takové teplé místečko, když jste se vzdal poslaneckého mandátu v Česku kvůli Fulbrightovu stipendiu? Taková výplň vašeho volna před volbami do Sněmovny? Tak to vůbec není. Myslím, že můžu pro Česko i pro Evropu udělat kus dobré práce. Moje téma na Fulbrightu bylo o obranyschopnosti Evropy. Nejprve to bylo akademické téma, […]
Menej ako 1 min. min.

Je pro vás post v Bruselu takové teplé místečko, když jste se vzdal poslaneckého mandátu v Česku kvůli Fulbrightovu stipendiu? Taková výplň vašeho volna před volbami do Sněmovny?
Tak to vůbec není. Myslím, že můžu pro Česko i pro Evropu udělat kus dobré práce. Moje téma na Fulbrightu bylo o obranyschopnosti Evropy. Nejprve to bylo akademické téma, ale po měsíci, co jsem byl v USA, z toho udělal Putin téma velmi aktuální.

MOŽNÁ JSTE SI NEVŠIMLI: „Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Chtěl byste se do Sněmovny vrátit? Nebo počítáte, že mandát europoslance dokončíte.
Určitě dokončím. Pokud se jím ovšem stanu, to není jisté. Ale pokud se to podaří, ve sněmovních volbách příští rok kandidovat nebudu. Teď mi přijde důležitá ta evropská mise.

Jak jste kousal, že jedničkou na kandidátce je Danuše Nerudová, která má se STAN mnohem kratší historii než vy?
Sám jsem to navrhnul. Můj úkol je mít co největší volební úspěch. Proto jsem Danuši na první místo navrhnul.

Myslíte si, že vám přinese hlasy i poté, co se ukázalo, že publikovala v predátorských časopisech?
Ale ona nic neudělala. Není co řešit. Jistě, několik publikací Danuše Nerudové se objevilo právě v těchto časopisech. Ona to připustila a nebagatelizovala. Ale od doby nastavení jasných pravidel nic v těchto časopisech nepublikovala a její práce se objevila v desítkách renomovaných časopisů. Kdyby tam publikovala poté, co byly označeny za predátorské, tak by to problém byl. Ale to neudělala.

Hnutí STAN by mohlo Danuši Nerudovou navrhnout vládě jako kandidátku na eurokomisařku. Platí to stále? Podle opozičních politiků by měla jít mimo hru.
Je to úplně vykonstruovaná kauza, která má jen za cíl nás oslabit. Takových útoků bude ještě hrozně moc. Zpochybňovat její odbornost je mimo. Klidně může být eurokomisařka. Každý, kdo v politice vyčnívá, musí čekat, že se do něj bude strefovat.

Není podvod na voliče, že si nasadíte jako lídryni kandidátky Nerudovou, ale pak řeknete, že ji navrhnete na eurokomisařku? Takže vám jen přinese volební zisk a pak tu práci europoslankyně vůbec dělat nebude.
Je dobře, když kandidát na eurokomisaře projde evropskými volbami. Pořád se mluví o tom, jaký má Evropská komise demokratický deficit. Není to nic, co by bylo zvláštního třeba v západní Evropě. Tam je to spíš tradicí. Dnes víc než čtvrtina eurokomisařů prošla volbami do Evropského parlamentu a byla zvolena. A zároveň to není nic zvláštního ani u nás. Minulé volební období kandidoval pan Zahradil a rovnou říkal, že půjde do komise. Teď je to Marcel Kolaja za Piráty.

S Piráty jste se dostali do křížku právě kvůli postu eurokomisaře. Už jste si to nějak vyříkali? Navrhnete jako koalice PirSTAN dva kandidáty, a ať vláda vybere?
Myslím, že teď je základní, aby Česká republika získala co nejsilnější portfolio. Přihlásili jsme se k tomu, že na to portfolio dodáme kvalitního kandidáta. Může to být Danuše Nerudová. Myslím, že zvláště u ekonomických portfolií by mohla být silnou hráčkou. Ale není to stoprocentně dané, že to bude ona. Do voleb se to stejně nevyřeší, to jsou jen předvolební spory.

Někteří kritizují, že na eurokomisařku nemá v Evropě dostatečně známé jméno, nemá politické zkušenosti, eurokomisaři často bývají třeba bývalí premiéři nebo ministři. Nemají ti kritici trochu pravdu? Neoslabilo by to Česko, kdyby byla Danuše Nerudová tou kandidátkou?
Jak jsem Danuši za ten skoro rok poznal, tak vidím, že je kompetentní, velice silnou kandidátkou. Nestala by se nejmladší rektorkou a profesorkou v Česku, kdyby nebyla schopná, ambiciózní, energická, kdyby neměla přesně ty vlohy, které v politice potřebujete, abyste něco prosadila. A akademický svět je hodně politický svět, a v něm se evidentně pohybovala zručně. Nemám obavu, že by byla slabou eurokomisařkou.

Jak zpovzdálí sledujete, že vláda má rekordní nedůvěru? Rozumíte lidem, co jim vadí?
Nejsem dobrý politolog ani analytik.

Na to možná stačí selský rozum.
Zabývá se tím hromada lidí, kteří se tím živí. A ani ti, kteří jsou za to dobře placení, nedávají dobrou odpověď. Nedokážu vám dát analýzu, proč to tak je. Doba je jednoznačně náročná, vláda nastoupila do totálně rozhašeného státního rozpočtu a místo toho, aby měla čas dávat ho dohromady, tak řešila brutální energetickou krizi. Když se mohli nadechnout, tak přišla válka na Ukrajině a obrovská bezpečnostní rizika.

Pro mě byly nepochopitelné některé jednotlivé věci. Nedávalo mi smysl třeba nezdanění tichého vína a zároveň řeči o tom, že nejsou peníze na pedagogy, přitom vzdělání má být prioritou vlády. Nedává mi smysl, že ministerstvo financí kupuje benzínky, když se máme připravovat na elektromobilitu. Jsou to sice malé střípky, ale ty zpravidla určují náladu mezi lidmi.

Jezdíte teď na debaty „bez cenzury“, které začal Vít Rakušan. Jaké to je?
Fanoušky jsme převzali. Je to ukázka toho, co se člověk dočte i v horších verzích na sociálních sítích. Důležité je vyslechnout si ty lidi a reagovat. Na obou stranách by prospělo, kdybychom si víc naslouchali.

A nasloucháte a něco si z toho vezmete, nebo to máte nastavené tak, že si necháte nadávat, protože musíte v rámci kampaně?
Nejsem teflonovej, že by to po mně všechno steklo. Člověk přemýšlí nad každou reakcí. Přemýšlím, z čeho názory diskutujících vycházejí. Neumím vypnout a nepřemýšlet o tom a jen hrát nějakou roli. Ale baví mě to, je to adrenalin.

Evropa není jen o tom, kolik sem přiteče peněz.

Často to je tak, že o europoslancích je v Česku slyšet před volbami a pak několik let téměř vůbec. Je něco konkrétního, co byste chtěl v Evropě změnit pro lidi u nás, aby to zaznamenali?
Blíží se období, kdy se Česká republika z čistého příjemce stane čistým plátcem. Bude to sice v horizontu několika let, ale chci, abychom na to období byli připravení. Aby pak někdo neřekl: Už nám sem netečou prachy, tak mizíme.

Jak vysvětlíte lidem, že má smysl zůstávat v EU, když nás to bude stát peníze?
Myslím, že nám v tuhle chvíli nehrozí czexit, žádná z relevantních stran nemluví o tom, že by odcházela z EU. Ale myslím, že to k tomu může směřovat. V tu chvíli je důležité, aby lidi nechápali EU jen jako peněženku. Chybí nějaký komunikátor Evropské unie. Někdo, kdo bude vysvětlovat, že Evropa není jen o tom, kolik sem přiteče peněz, ale také o tom, jaká je tady nezaměstnanost, životní prostředí, v jak bezpečném světě žijeme, že se ta spolupráce vyplácí. Protože profitovat z členství v EU budeme i poté, co se staneme přímými plátci.

Pořád budeme mít prospěch z volného trhu, jak celá země a její ekonomika, tak její občané. Proto je u nás na kandidátce z každého kraje minimálně jeden člověk, abychom měli takovou síť ambasadorů Evropy. Všichni budou dlouhodobě pracovat na tom, aby byli kontaktem na Evropský parlament. Pak je to o hromadách debat, návštěv škol, soutěží, možných návštěv parlamentu v Bruselu, ve Štrasburku.

Co dalšího byste chtěl jako europoslanec změnit?
Bylo by potřeba máknout v oblasti zdravotní péče pro příhraniční oblasti. Třeba na Šluknovsku nedává vůbec smysl, že čeští lékaři odešli pracovat do nemocnice dva kilometry za hranicemi v Německu, ale čeští pacienti za nimi jít nemohou. Evropa je v tomhle nedokončená. Volný pohyb je, ale pojišťovny mají jasně definované hranice, tak si lidé nemohou dojet pro zdravotní péči. V tomhle bychom měli Evropu dotvořit.

Že by Češi mohli jezdit za zdravotní péčí třeba do Německa?
Ano. Za českých podmínek, pak by si to mezi sebou vyrovnaly pojišťovny, případně s přispěním evropského financování. Jak vysvětlím lidem na Šluknovsku, že EU jim přinesla něco dobrého, když se jim zhoršily služby? Když v tak citlivé věci, jako je zdravotní péče, jsou na tom hůř, než byli? Lékaři vystudovali za peníze českých daňových poplatníků, odešli pracovat do zahraničí, což každý chápe. Je tam dobře vybavená nemocnice, kratší pracovní doba, lepší příjmy. Ale proč za těmi lékaři nemůžeme jít? Nemohlo by to být pro všechny, ale týkalo by se to těch příhraničních regionů, které jsou na tom kolikrát špatně. To je třeba Ústecký a Karlovarský kraj.

V programu slibujete, že zavedete efektivní systém pro přijímání legálních migrantů, kteří mohou naplnit poptávku po pracovní síle, a dále systematické kroky prevence ilegální migrace. Nejsou to jen plané sliby a obecné řeči? Migrace je tu roky a nikomu se vyřešit nepodařila.
Dost toho zajistí migrační pakt. Ten vznikal později než náš program. Díky němu bude přísnější ochrana vnějších hranic. Druhá věc se týká azylu. Když dnes někdo požádá o azyl, tak je na evropské půdě a může se volně pohybovat v Schengenu. To už nebude. Bude platit, že když se zahájí azylové řízení, tak se bude k migrantům přistupovat, jako by ještě nebyli na evropském území.

Z toho vyplývá rychlejší návratová politika, protože lidé z detenčních zařízení se nebudou pouštět ven, dokud nebude jasné, jestli mají nárok na azyl. Migraci ale žádnou dohodou ani billboardem nezastavíte, to je přirozený pohyb lidí za lepším: za lepším ekonomicky, z klimatických důvodů, z bezpečnostních důvodů. Zásadní je, že jsme historicky vázáni dohodami, že někomu, komu hrozí nebezpečí, musíme pomoct. Kdyby Evropa měla tendenci vzít všechny, tak už není Evropa.

Proč tedy česká vláda pro migrační pakt nezvedne ruku, když je podle vás tak dobrý?
Ptal jsem se na to. A to vysvětlení je, že ten pakt je o něco jiný, než který vyjednala česká vláda. Tak proto se zdrží. Ale zároveň vědí, že jsou zajištěné hlasy, že migrační pakt projde. Říká se tomu konstruktivní zdržení.

Dokud se daří držet frontu na Ukrajině, tak ji nemáme tady.

Takže je to na oko pro českého voliče, aby to Andrej Babiš nemohl zvednout jako téma, že Rakušan schválil ten migrační pakt.
Stejně to zvedne, nic mu v tom nezabrání. U těch jednáních jsem nebyl. Mně migrační pakt dává smysl, hlasoval bych pro něj. Nastaví daleko přísnější pravidla, než jsou dnes. Babišovi nevadí migrační pakt. Ten na tom jen shání hlasy. Jako premiér říkal, že musí být alternativa k povinným kvótám. V migračním paktu alternativa je, buď finanční, nebo můžeme nabídnout technickou pomoc nebo jinou formou pomoci třetím zemím.

Strašení migranty fungovalo Zemanovi ve volbách v roce 2018, Babišovi v roce 2021 a obávám se, že bude fungovat i v roce 2024 v evropských volbách. Ale je to jen strašení. Kdyby se lidé báli pomerančů, tak bude Babiš strašit pomeranči. V tom si servítky nebere. Cítí hlasy, tak po nich jde.

V programu máte, že nadále musí pokračovat a být posílena finanční, humanitární i vojenská podpora Ukrajiny. Co by to znamenalo pro Česko? O kolik víc než teď bychom měli přispívat?
Pomoci jim maximálně. Samozřejmě, že tam nemůžeme přesunout celý náš rozpočet. Je potřeba správně balancovat. Není to ani o částce, je to o vůli být připraven a pomáhat tam, kde bude Ukrajina potřebovat.

Představte si, že kdyby Putin nějakým způsobem dosáhl úspěchu na Ukrajině, tak by potom obsadil kilometr čtvereční nějakých bažin v Litvě – ale stále kilometr čtvereční státu NATO. Půjdeme do souboje s jadernou velmocí? Budeme ochotní riskovat takovou válku? Když to neuděláme, tak se zpochybní jednota NATO. Když se zpochybní jednota NATO, tak se to celé začne bortit. Proto je nejlepší a nejdůležitější podporovat Ukrajinu. Když to necháme přerůst – tak zatímco teď tam posíláme zbraně, tak… Ani to nechci říkat.

Tak co?
Tak by se ten konflikt mohl rozšířit. Dokud se daří držet frontu na Ukrajině, tak ji nemáme tady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nerudová roky publikovala v predátorských časopisech. Zda za to platila, si nevzpomíná

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie