Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Februárová miera inflácie v USA je “v súlade s tým, čo chce Fed”, tvrdí Powell

Najnovšie údaje o inflácii v USA sú “v súlade s tým, čo by sme chceli vidieť”. Uviedol to Jerome Powell, predseda Federálneho rezervného systému, ktorý plní úlohu americkej centrálnej banky, v komentároch k februárovým údajom o vývoji kľúčových ukazovateľov. Informujeme o tom na základe správy Reuters. Takzvaný index cien výdavkov na osobnú spotrebu, ktorý Fed […]
Menej ako 1 min. min.

Najnovšie údaje o inflácii v USA sú “v súlade s tým, čo by sme chceli vidieť”. Uviedol to Jerome Powell, predseda Federálneho rezervného systému, ktorý plní úlohu americkej centrálnej banky, v komentároch k februárovým údajom o vývoji kľúčových ukazovateľov. Informujeme o tom na základe správy Reuters.

Takzvaný index cien výdavkov na osobnú spotrebu, ktorý Fed pozorne sleduje, vo februári vzrástol medziročne o 2,5 percenta (po zvýšení o 2,4 percenta v januári) a medzimesačne stúpol o 0,3 percenta (0,4 percenta v januári).

Línia centrálnej banky

Podľa Powella tento kľúčový ukazovateľ sa drží základnej línie centrálnej banky a februárové údaje sú “to, čo sme očakávali”. A hoci sa jeho medziročná hodnota oproti januáru zvýšila, Fed nebude “prehnane reagovať”.

Powell pritom minulý týždeň povedal, že medzimesačné tempo rastu PCE vo februári bude nižšie ako 0,3 percenta. A teraz hovorí, že februárová správa nezhoršila základný výhľad Fedu.

Na celkovom predaji elektromobilov v EÚ sa v minulom roku takmer 20 percentami podieľali vozidlá z Číny

Niektoré detaily PCE totiž podľa ekonómov odhalili zlepšenie v aspektoch inflácie, ktoré Fed považuje za dôležité, aj keď hlavné čísla vykázali malý pokrok v prvých dvoch mesiacoch roka.

Úroková sadzba

Fed minulý týždeň ponechal svoju základnú jednodňovú úrokovú sadzbu stabilnú v rozmedzí 5,25 až 5,5 percenta. Naznačil však, že do konca tohto roka klesne o 0,75 percentuálneho bodu.

Powell musel v uplynulých týždňoch zosúladiť očakávania, týkajúce sa znižovania sadzieb tento rok, s údajmi, ktoré ukazujú, že pokles inflácie sa spomalil, ak nie zastavil.

V predchádzajúcich troch týždňoch šéf Fedu povedal, že centrálna banka “nie je ďaleko” od bodu, kedy by bolo pohodlné znížiť úrokové sadzby. Ale potom to odmietol zopakovať, keď dostal príležitosť. Uviedol však, že nedávne údaje o inflácii nezmenili celkový prístup Fedu k uvoľneniu cenových tlakov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie