Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fed a jeho vplyv na prezidentské voľby

Americký Federálny rezervný systém (Fed), centrálne bankovníctvo Spojených štátov, je často v centre pozornosti počas prezidentských kampaní, a to najmä v čase, keď sa blížia voľby. Nedávne prognózy Fedu naznačujú, že zmena úrokových sadzieb pred novembrovými voľbami nie je pravdepodobná, čo môže mať dôsledky pre politickú scénu. Úrokové sadzby, boli od júla minulého roka nezmenené, […]
Menej ako 1 min. min.

Americký Federálny rezervný systém (Fed), centrálne bankovníctvo Spojených štátov, je často v centre pozornosti počas prezidentských kampaní, a to najmä v čase, keď sa blížia voľby. Nedávne prognózy Fedu naznačujú, že zmena úrokových sadzieb pred novembrovými voľbami nie je pravdepodobná, čo môže mať dôsledky pre politickú scénu.

Úrokové sadzby, boli od júla minulého roka nezmenené, zostávajú na úrovni 5,25 % až 5,50 %. Táto stabilita je výsledkom opatrnej politiky Fedu, ktorá reflektuje váhavosť voči znižovaniu nákladov na pôžičky. Vysoké úrokové sadzby zvyšujú náklady na úver pre Američanov, čo má za následok drahšie nákupy tovarov na úver, ako sú práčky, autá a domy. Tento stav prispieva k negatívnemu vnímaniu ekonomiky a jej riadenia pod vedením demokratického prezidenta Joea Bidena.

V marci tohto roka predstavitelia Fedu predpovedali pokles úrokových sadzieb o tri štvrtiny percentuálneho bodu, čo by znamenalo zníženie už v lete a pokračovanie až do dňa prezidentských volieb 5. novembra. Tento pohľad by mohol vystaviť Fed kritike, že ovplyvňuje politickú scénu v prospech alebo neprospech určitých kandidátov.

Avšak v súčasnosti, vzhľadom na vyššiu infláciu, než sa očakávalo, a silný trh práce, Fed zmenil svoje predpovede a teraz predpokladá len jedno zníženie úrokových sadzieb o štvrť bodu v tomto roku. Tento krok naznačuje, že pred decembrovým zasadnutím Fedu nie sú pravdepodobné žiadne ďalšie zmeny.

Investori však stále dúfajú v skoršie zníženie úrokových sadzieb, ktoré by mohlo udržať Fed v centre pozornosti počas volieb. Trhy s úrokovými futures priraďujú približne 60 % šancu na zníženie sadzieb už v septembri.

Zníženie úrokových sadzieb by mohlo zlepšiť náladu spotrebiteľov a potenciálne ovplyvniť výsledok volieb v prospech Bidena, čo je perspektíva, ktorú už od začiatku roka zdôrazňuje bývalý republikánsky prezident Donald Trump. Trump naznačil, že predseda Fedu Jerome Powell by mohol prijať opatrenia, ktoré by mohli pomôcť demokratom.

Tento vývoj ukazuje, ako úzko sú finančné politiky prepojené s politickými kampaňami a ako môžu ekonomické rozhodnutia centrálnej banky ovplyvniť politickú atmosféru krajiny. Zatiaľ čo Fed sa snaží zostať apolitickým a zameraným na svoje hlavné ciele, ako sú kontrola inflácie a podpora plnej zamestnanosti, jeho rozhodnutia nevyhnutne rezonujú v politickom diskurze, najmä v rokoch prezidentských volieb.

Príspevok Fed a jeho vplyv na prezidentské voľby je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie