Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fico papouškuje putinovskou propagandu, říká Vondra. Dostálová naléhá na jednání se Slováky

Jedním z témat nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS byly i česko-slovenské vztahy, které jsou už delší dobu narušeny zejména kvůli zcela odlišným pohledům na zahraniční politiku. Klíčovým bodem sporu je vztah k Rusku coby agresorovi na Ukrajině. ČTĚTE TAKÉ: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, zaútočila na koalici Dostálová Vondra otevřeně […]
Menej ako 1 min. min.

Jedním z témat nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS byly i česko-slovenské vztahy, které jsou už delší dobu narušeny zejména kvůli zcela odlišným pohledům na zahraniční politiku. Klíčovým bodem sporu je vztah k Rusku coby agresorovi na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, zaútočila na koalici Dostálová

Vondra otevřeně zaútočil na staronového předsedu slovenské vlády Roberta Fica. „Robert Fico opakovaně tvrdí a vlastně papouškuje putinovskou propagandu,“ prohlásil europoslanec.

I kvůli tomu kabinet Petra Fialy (ODS) před časem oznámil, že pozastavuje pravidelná jednání české a slovenské vlády. Stalo se tak krátce poté, co se Ficův ministr zahraničí Juraj Blanár sešel v turecké Ankaře se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Podle Vondry česká vláda „udělala maximum“ a zmíněné rozhodnutí je podle něj v pořádku. „Kdyby třeba potřetí za sebou Fiala a Fico byli na tiskové konferenci, a každý začal říkat něco jiného, mohlo by to ty vztahy opravdu poškodit,“ komentoval to dále Vondra.

Naproti tomu podle Dostálové šlo o chybný krok, přestože ANO také nesouhlasí s tím, že se Blanár setkal s Lavrovem a Fico mluví o zabíjení Slovanů. „O to více se ale má se Slovenskem jednat,“ reagovala jednička kandidátky hnutí ANO do Evropského parlamentu.

Pilip: Vztahy to nenaruší, podobné to bylo za Mečiara

Ekonom a exministr financí i školství Ivan Pilip v Partii PLUS na CNN Prima NEWS řekl, že česko-slovenské vztahy nynější aféra určitě nenaruší. Navíc se podle jeho slov něco podobného neodehrává poprvé. Zmínil období vládnutí slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, kdy Bratislava byla v podstatě izolována.

„Je normální, že máme-li na tuto zásadní a v podstatě nejdůležitější věc dnešní politiky rozdílné názory než Slovensko, tak se nebudeme tvářit, že je všechno dokonalé,“ řekl Pilip s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. Současnou pozici Ficovy vlády označil za „zvláštní a velmi riskantní“, protože je kvůli ní spolu s maďarskou vládou Viktora Orbána v rámci Evropy osamocená.

K setkání českých a slovenských představitelů vlády došlo od roztržky alespoň na úrovni mezinárodních uskupení. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se takto během března dvakrát sešel se zmiňovaným Blanárem. Nejprve v Praze při jednání Visegrádské čtyřky a o pár dní později ve slovinské Lublani, kde se konalo zasedání šéfů diplomacie států C5.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie