Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fidezs vyhral eurovoľby, ale s výrazným prepadom. Hlavný vyzývateľ hovorí o „Orbánovom Waterloo“

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána síce získala najviac hlasov v eurovoľbách, podľa predbežných výsledkov však dosiahla svoj najhorší výsledok za posledných 14 rokov. Hlasovanie naopak potvrdilo vysokú podporu Pétera Magyara, ktorý sa stal Orbánovou hlavnou opozíciou. Nedeľňajšie eurovoľby v Maďarsku podľa predbežných výsledkov vyhrala strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Po sčítaní takmer 90 percent hlasov […]
Menej ako 1 min. min.

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána síce získala najviac hlasov v eurovoľbách, podľa predbežných výsledkov však dosiahla svoj najhorší výsledok za posledných 14 rokov. Hlasovanie naopak potvrdilo vysokú podporu Pétera Magyara, ktorý sa stal Orbánovou hlavnou opozíciou.

Nedeľňajšie eurovoľby v Maďarsku podľa predbežných výsledkov vyhrala strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Po sčítaní takmer 90 percent hlasov získala strana prvé miesto s 44 percentami hlasov. Toto číslo je však výrazne nižšie oproti 52 percentám, ktoré získala v posledných eurovoľbách v roku 2019.

Druhou stranou v poradí pri rekordne vysokej volebnej účasti okolo 60 percent je strana TISZA. Strana Pétera Magyara, ktorý sa stal hlavným vyzývateľom Viktora Orbána, získala približne 30 percent hlasov.

Orbán opísal tohtoročné hlasovanie do Európskeho parlamentu ako „celoeurópske voľby za mier alebo za vojnu“. Zdôraznil, že Maďari „jasne vyslali signál, že chcú mier“.

61-ročný Orbán čoraz viac šíri strach z vojny medzi Západom a Ruskom, pričom za to obviňuje Brusel a NATO. Maďarský premiér sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal najbližším spojencom Moskvy v EÚ. Odmieta posielať zbrane Kyjevu a zároveň blokuje európsku vojenskú pomoc.

AfD dosiahla v eurovoľbách svoj historicky najlepší výsledok

Napriek sérii škandálov sa nemeckej krajne pravicovej strane AfD podarilo v eurovoľbách dosiahnuť najlepší výsledok v histórii strany. Triumf zaznamenala aj jej rakúska dvojička FPÖ, ktorá mieni lobovať za opätovné pričlenenie AfD do frakcie ID.

Fidezs vs. TISZA

„Dnes sme porazili starú opozíciu, porazili sme novú opozíciu a… porazíme ju znova a znova,“ povedal Orbán svojim priaznivcom v Budapešti.

Jeho protikandidát Péter Magyar, 43-ročný bývalý člen Fidezsu, však tiež privítal nedeľňajšie výsledky. „Je zrejmé, že toto je teraz Waterloo Orbánovej továrne na moc, začiatok konca,“ povedal svojim priaznivcom.

Magyar na nedávnych zhromaždeniach prilákal obrovské davy ľudí tým, že brojil proti „systému“, ktorý je pevne pod Orbánou kontrolou.

V nedeľu prišlo v Maďarsku k volebným urnám takmer osem miliónov voličov. Orbán pred voľbami sľuboval, že „obsadí Brusel“. Voľby priniesli výrazné zisky krajnej pravici vo viacerých európskych krajinách.

Po tom, ako bol Fidesz v roku 2021 nútený opustiť Európsku ľudovú stranu (EPP), sa v odchádzajúcom Európskom parlamente dostal medzi tzv. nezaradených poslancov.

Maďarský premiér v nedávnom rozhovore pre francúzsky časopis Le Point potvrdil, že chce, aby sa europoslanci Fideszu po eurovoľbách pripojili k skupine Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Maďarskom otriasajú protesty, Orbán má nového nepriateľa z vlastných radov

Po fakľovom sprievode v Budapešti, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, chce kritik maďarského kabinetu Péter Magyar zorganizovať masovú protivládnu demonštráciu. Zahraničná tlač jeho aktivity označuje za prekvapivé s potenciálom osloviť davy. 

Škandál, ktorý vyniesol Magyara

Magyar sa do povedomia maďarskej a európskej verejnosti dostal začiatkom tohto roka po škandále, ktorý bezprecedentným spôsobom otriasol Orbánovou vládou. 2. februára portál 444 zverejnil článok o tom, že prezidentka Katalin Nováková vlani omilostila muža, ktorý pomohol pedofilovi.

Táto kauza znamenala odstúpenie nielen prezidentky, ale aj ministerky spravodlivosti Judit Vargovej, ktorá žiadosť o milosť tiež podpísala. Kvôli účasti v kauze zároveň odstúpila z vedenia kandidátky Fidezsu do eurovolieb.

V deň jej a prezidentkinho odstúpenia verejne vystúpil Vargovej exmanžel Magyar, ktorý kritizoval ministra Antala Rogána zodpovedného za vládnu komunikáciu. Magyar sa vzdal všetkých svojich pozícií v štátnych podnikoch a stal sa mediálnou osobnosťou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie