Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Finančná správa varuje dovolenkárov. Za nevinný prešľap hrozí pokuta alebo aj väzenie

Za nelegálny dovoz suvenírov vyrobených z ohrozených druhov rastlín a živočíchov z dovolenkových destinácií môže hroziť pokuta, v prípade vážneho porušenia aj väzenie. Upozornila v pondelok Finančná správa (FS) SR. Informovala o tom Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia FS. Za obyčajný suvenír hrozí mastná pokuta Sankcia za nelegálny dovoz suvenírov z ohrozených druhov rastlín či […]
Menej ako 1 min. min.

Za nelegálny dovoz suvenírov vyrobených z ohrozených druhov rastlín a živočíchov z dovolenkových destinácií môže hroziť pokuta, v prípade vážneho porušenia aj väzenie. Upozornila v pondelok Finančná správa (FS) SR. Informovala o tom Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia FS.

Za obyčajný suvenír hrozí mastná pokuta

Sankcia za nelegálny dovoz suvenírov z ohrozených druhov rastlín či živočíchov sa v prípade colného priestupku môže vyšplhať až do výšky 3 319 eur.

 

Pri závažnom porušení predpisov môže hroziť aj trestné stíhanie a v prípade dokázania viny až osemročné väzenie. FS preto upozornila cestujúcich, aby si overili, čo si balia do batožiny, aby sa pri návrate domov z dovolenky vyhli problémom.

Colníci v batožine cestujúcich podľa FS bežne zvyknú nájsť koraly, výrobky z krokodílej či hadej kože alebo produkty tradičnej čínskej medicíny. Dovoz niektorých chránených druhov z exotických krajín je však obmedzený alebo zakázaný, prípadne k nemu treba povolenie či sprievodné doklady.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Finančná správa upozorňuje na slonovinu a chránený druh kaktusu

Problémom môžu byť sošky či šperky zo slonoviny z Afriky a Ázie. Obľúbeným suvenírom z Južnej Ameriky sú dažďové palice, ktoré vydávajú zvuk dažďa. Tieto suveníry, ktoré sa predávajú najmä v Peru, Bolívii alebo Čile, sú vyrobené z chráneného druhu kaktusu a bez povolenia možno priviezť len tri kusy na osobu, priblížila finančná správa.

Časti tiel ohrozených druhov živočíchov (nosorožec, kobra, tiger) a rastlín (ženšen) môžu obsahovať i výrobky z tradičnej čínskej medicíny. Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egypta, Thajska či Turecka je potrebné dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány budú vyžadovať,“ upozornila FS.

Obchodovanie s chránenými druhmi rastlín a živočíchov podlieha Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Vyše 37 000 ohrozených druhov je pod dohľadom príslušných orgánov, obchod s takmer 1 100 druhmi je úplne zakázaný.

The post Finančná správa varuje dovolenkárov. Za nevinný prešľap hrozí pokuta alebo aj väzenie appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie