Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Firma, která postavila Titanik, se topí ve finančních potížích. Zaměstnanci se bojí o práci

Britská loďařská společnost, která se s finančními problémy potýkala dlouhodobě, v pondělí oznámila, že v nejbližších dnech pravděpodobně zahájí správní řízení. To pro společnosti ve Spojeném království představuje způsob restrukturalizace, pokud nejsou schopny splácet své dluhy. Neznamená to okamžitou likvidaci. ČTĚTE TAKÉ: Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron „Skupina […]
Menej ako 1 min. min.

Britská loďařská společnost, která se s finančními problémy potýkala dlouhodobě, v pondělí oznámila, že v nejbližších dnech pravděpodobně zahájí správní řízení. To pro společnosti ve Spojeném království představuje způsob restrukturalizace, pokud nejsou schopny splácet své dluhy. Neznamená to okamžitou likvidaci.

ČTĚTE TAKÉ: Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron

„Skupina čelí velmi náročnému období vzhledem k převisu významných historických ztrát a neschopnosti zajistit dlouhodobé financování,“ uvedl podle CNN prozatímní výkonný ředitel Russell Downs.

Podle webu Financial Times společnost znatelně strádala zejména od chvíle, kdy jí britské ministerstvo financí letos v červnu odmítlo poskytnout úvěr ve výši 200 milionů liber (asi šest miliard korun).

Hlavní činnosti skupiny – včetně loděnice v Belfastu, která postavila Titanic a nyní pomáhá stavět tři válečné lodě pro britskou vládu – nebudou správním řízením dotčeny a budou dále pokračovat. Společnost však má zkoumat možnost jejich odprodeje.

Pracovníci ve „vedlejších činnostech“ však již měli být informováni o snižování počtu míst. „Bohužel jsme museli přijmout mimořádně obtížná rozhodnutí, abychom zachovali budoucnost našich čtyř loděnic,“ uvedl Downs. Společnost podle Financial Times zaměstnává asi 1 200 zaměstnanců, o práci by jich mělo přijít asi 60.

Harland & Wolff je známá především tím, že v jejích loděnicích byla v roce 1911 dokončena stavba světoznámého zaoceánského parníku Titanik. Plavidlo, označované jako „nepotopitelné“, kleslo ke dnu Atlantského oceánu v dubnu 1912.

Na bankrot se společnost připravovala již v roce 2019. Britská vláda tehdy jmenovala správce firmy, načež skupinu odkoupila energetická společnost InfraStrata. Loni Harland & Wolff dokončila první plavidlo po dvaceti letech. Firma se z velké části soustředila na opravy lodí a práci na ekologičtější energetice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: SPECIÁL 110 let od vyplutí Titaniku. Jak by proslulá loď vypadala na Vltavě?

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie