Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Firmy osekávají zaměstnanecké benefity. Hospodářská komora a odbory požadují změnu

Od ledna mnohé firmy omezují benefity. Vedle optimalizace daní prý i kvůli byrokracii. „Musíte každému zaměstnanci vést jeho osobní benefitní účty, dodaňovat to a pečlivě to sledovat. Vlastně je to jenom zbytečná administrativa navíc. Spousta zejména malých firem logicky říká, že než aby si takhle přidělávaly práci, raději benefity zruší nebo omezí,“ popsal pro CNN Prima NEWS […]
Menej ako 1 min. min.

Od ledna mnohé firmy omezují benefity. Vedle optimalizace daní prý i kvůli byrokracii. „Musíte každému zaměstnanci vést jeho osobní benefitní účty, dodaňovat to a pečlivě to sledovat. Vlastně je to jenom zbytečná administrativa navíc. Spousta zejména malých firem logicky říká, že než aby si takhle přidělávaly práci, raději benefity zruší nebo omezí,“ popsal pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Téma, které zničí koalici? Okamžité výpovědi štěpí vládu, proti jsou lidovci, STAN i opozice

Množství benefitů pro zaměstnance omezila podle průzkumu Hospodářské komory zhruba pětina firem, 16 procent potom snížilo absolutní částku, kterou na to vynaloží. Téměř deset procent firem pak zrušilo benefity úplně. Nově se totiž benefity, u kterých hodnota přesáhne stanovený limit, musejí danit. Hranice je pro letošek asi 1 800 korun měsíčně. „Čas ukáže, jestli ta hranice byla stanovená dobře. Je pravda, že u vyšších příjmových skupin častokrát dopad do útrat nemusí být zdaleka tak vysoký,“ řekl ekonom Jan Bureš.

Firmy teď chtějí u ministra financí vyjednat výjimku třeba pro podporu očkování, zdravotních prohlídek nebo doplňků stravy. Právě takové benefity totiž prý firmy ruší jako první. „Ty sociální a zdravotní benefity jsou důležité, protože mají nejvyšší vliv na to, jak se lidé cítí. Vyjmutí aspoň části benefitů z té složité byrokracie by výrazně snížilo administrativní zátěž,“ sdělil Prouza. „Prozatímní postoj ministerstva financí je poměrně jasný. To znamená nechat zastropování na současné úrovni, popřípadě pouze rozšířit spektrum služeb, které do těch nepeněžních benefitů spadají,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Podporu mají firmy i u odborů. „Já bych viděl daleko jednodušší věc: Zrušit celý tenhle nesmyslný přístup k benefitům a nechat ho na původních hodnotách. Každý posun směrem k původním hladinám, je pro nás přijatelný,“ řekl předseda Českomoravské konfederace oborových svazů Josef Středula.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie