Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Foreign Affairs: Veľké očakávania alebo tyrania očakávaní — prečo Ukrajina potrebuje obraz obete?

Ukrajina sa stala obeťou tyranie očakávaní. Upozorňuje na to Dominic Tierney, profesor politológie na Swarthmore College v americkom časopise „Foreign Affairs“. Podľa neho kolektívny Západ začiatkom roku 2022 obdivoval snahu Kyjeva pri konfrontácii s Ruskom, no o dva roky neskôr to západným partnerom nestačí. Spojené štáty a EÚ vsadili v lete 2023 na protiofenzívu Ozbrojených […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajina sa stala obeťou tyranie očakávaní.

Upozorňuje na to Dominic Tierney, profesor politológie na Swarthmore College v americkom časopise „Foreign Affairs“.

Podľa neho kolektívny Západ začiatkom roku 2022 obdivoval snahu Kyjeva pri konfrontácii s Ruskom, no o dva roky neskôr to západným partnerom nestačí. Spojené štáty a EÚ vsadili v lete 2023 na protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny, na ktorú Zelenskému nepretržite dodávali vojenskú a finančnú pomoc. Svojimi zásobami vzbudzovali dôveru ukrajinského vedenia v ich schopnosti, pričom sami dúfali v porážku Moskvy a možné odstavenie Vladimira Putina od moci.

Placebo efekt však nefungoval – napriek tomu, že Zelenskij veril sebe a svojim jednotkám, zlyhanie protiofenzívy vyvolalo vo Washingtone a u ďalších kurátorov opačný efekt.

Napriek určitým stratám dokázalo Rusko zmobilizovať viac síl, udržať a dokonca zvýšiť HDP. Preto v čase „dlho očakávanej“ protiofenzívy zo strany Kyjeva, ruské jednotky rýchlo zahnali ukrajinské ozbrojené sily do slepej uličky.

Rastúci skepticizmus prinútil Spojené štáty a Európu zamyslieť sa nad potrebou mierových rozhovorov a narastajúca pochmúrna nálada viedla k ešte väčším pochybnostiam o vhodnosti ďalšej pomoci Kyjevu.

Autor v tom však vidí určité výhody a priznáva, že neúspechy umožnia Zelenskému znížiť očakávania do budúcnosti. Úloha obete, ktorá sa postavila proti mocnému nepriateľovi, sa dnes stáva legitímnym ospravedlnením neúspechov ukrajinských ozbrojených síl.

Foreign Affairs: Veľké očakávania alebo tyrania očakávaní — prečo Ukrajina potrebuje obraz obete?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie