Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Fórum o integrácii diskutovalo o pomoci odídencom z Ukrajiny, témou bola aj ochrana práv detí a migrácia

Liga za ľudské práva poskytuje právnu pomoc cudzincom a utečencom na Slovensku od roku 2005.
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 (SITA.sk) – Liga za ľudské práva zorganizovala v kinosále Slovenskej národnej galérie v Bratislave ďalší ročník Fóra o integrácii, na ktorom odborníci a odborníčky zo Slovenska aj zahraničia diskutovali o pomoci odídencom z Ukrajiny, ochrane práv detí a neregulárnej migrácii.

Anna Shvachka z organizácie SME SPOLU poukázala na problémy, ktorým čelia ľudia z Ukrajiny na Slovensku, najmä v oblasti prístupu k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu.

Ochrana práv detí

Zároveň vyzvala na zavedenie povinnej školskej dochádzky pre ukrajinské deti na Slovensku. Koordinátorka integrácie cudzincov v kontaktnom mieste COMIN v Nitre Ivona Fraňová sa venovala problematike ochrany práv detí v migračnej situácii.

Problémy majú všetky mestá, len o nich ešte nehovoria, alebo sa im obracajú chrbtom. Za dva a pol roka sme sa stretli so všetkými výzvami, ktoré súvisia s ochranou detí,“ tvrdí Fraňová.

Pomoc Ukrajine

Zahraničnopolitický analytik Alexander Duleba zdôraznil dôležitosť pomoci Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. Podľa Dulebu je integrácia Ukrajiny do Európskej únie a podpora jej obnovy v záujme Slovenska.

Integrácia Ukrajiny je dodatočný impulz pre náš hospodársky rozvoj. Ak si chceme udržať našu predstavu o vlastnej modernizácii, nie je to možné bez toho, aby sme Ukrajinu mali medzi sebou,“ uviedol.

Bývalý prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš poznamenal, že štátne inštitúcie by mali venovať pozornosť psychologickej pomoci deťom, ktoré zažili hrôzy na Ukrajine. Vyzdvihol tiež spoluprácu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a Ligy za ľudské práva pri výsluchoch svedkov vojnových zločinov.

Neregulárna migrácia

Na podujatí, ktoré sa konalo v týždni, keď si bude verejnosť pripomínať Svetový deň utečencov, odborníci diskutovali aj o situácii v oblasti neregulárnej migrácie.

Riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Ľudovít Bíró uviedol, že Slovensko je naďalej pre migrantov tranzitnou krajinou a vyzdvihol možnosť spolupráce s Agentúrou EÚ pre azyl pri uvedení právnych aktov do praxe. Programová riaditeľka Ligy za ľudské práva Miroslava Mittelmannová zdôraznila dôležitosť aktívnej občianskej spoločnosti a čerpanie zo skúseností zo zahraničia.

Liga za ľudské práva poskytuje právnu pomoc cudzincom a utečencom na Slovensku od roku 2005 a odídencom z Ukrajiny pomáha v Asistenčnom centre pomoci v Bratislave a v Integračnom centre Košického kraja v Košiciach.

Viac k témam: integrácia, Liga za ľudské práva, odídenci z Ukrajiny, pomoc Ukrajine, Svetový deň utečencov
Zdroj: SITA.sk – Fórum o integrácii diskutovalo o pomoci odídencom z Ukrajiny, témou bola aj ochrana práv detí a migrácia © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie