Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Francúzska strana Republikáni vylúčili svojho šéfa, ktorý chcel volebné spojenectvo s Le Penovou

Francúzska konzervatívna strana Republikáni dnes vylúčila svojho predsedu Érika Ciottiho, ktorý navrhol volebné spojenectvo s krajnou pravicou Marine Le Penovej. Podľa francúzskych médií to uviedlo vedenie strany po tom, ako sa v jej sídle odohral dramatický spor medzi jeho členmi a Ciottim. Predseda strany sa v sídle zamkol a nechcel tam pustiť spolustraníkov, načo označil svoje […]
Menej ako 1 min. min.

Francúzska konzervatívna strana Republikáni dnes vylúčila svojho predsedu Érika Ciottiho, ktorý navrhol volebné spojenectvo s krajnou pravicou Marine Le Penovej.

Podľa francúzskych médií to uviedlo vedenie strany po tom, ako sa v jej sídle odohral dramatický spor medzi jeho členmi a Ciottim. Predseda strany sa v sídle zamkol a nechcel tam pustiť spolustraníkov, načo označil svoje vylúčenie za neplatné.

Tajné rokovania

“Vedením tajných rokovaní, bez koordinácie s našou členskou základňou, sa Éric Ciotti dostal do úplného rozporu so štatútom a líniou uplatňovanou LR,” vysvetlila krok členka vedenia strany Annie Genevardová.

Spolu s ňou by mal mať teraz vedenie strany do volieb na starosti líder kandidátky z eurovolieb François-Xavier Bellamy, ktorý Ciottiho vylúčenie rovnako potvrdil. Súčasnú situáciu v strane spôsobenú Ciottiho príklonom k nacionalistickému Národnému združeniu označil za chaos, z ktorého strane pomôžu vlastní kandidáti pre parlamentné voľby.

Samotnému rozhodnutiu dnes predchádzala scéna, ktorá podľa agentúry AFP dosahovala kvalít seriálu o politických intrigách Dom z kariet. Ciotti sa už dopoludnia zatvoril v sídle strany a vydal vyhlásenie, že chystaná schôdzka je v rozpore so stanovami strany. Členovia vedenia sa nemohli dostať dovnútra zamknutej budovy, ktorej uzavretie Ciotti zdôvodnil obavami o bezpečnosť zamestnancov.

Eurovoľby zmenili rozdelenie

Genevardová musela podľa zdrojov AFP zaobstarať duplikát kľúča, aby sa do zamčeného vchodu dostala a mohla sa odohrať spomínaná schôdzka. Ciotti, ktorý sa v tom čase údajne skrýval v jednej z častí budovy, neskôr na správy o svojom vylúčení reagoval slovami, že tento krok neuznáva a že stranu ďalej vedie. “Je to ako v blázinci,” komentoval podľa AFP scénu poslanec Aurélien Pradié.

Republikáni minulý týždeň vo francúzskych eurovoľbách obsadili piate miesto. Hlasovanie jasne ovládlo práve RN, na čo prezident Emmanuel Macron reagoval vypísaním predčasných parlamentných volieb.

Ich prvé kolo sa uskutoční 30. júna, druhé o týždeň neskôr. Relatívne krátky čas od vyhlásenia volieb núti strany na pravej i ľavej strane spektra k rýchlemu rokovaniu o možných koalíciách v snahe získať väčšiu šancu na úspech v jednotlivých obvodoch. Podľa odhadov publikovaných médiami vyhrá RN, nezíska však absolútnu väčšinu.

Jedine nové voľby vyjasnia smer Francúzska, vyhlásil Macron. Vyzval politikov na spoluprácu proti extrémom

Na ňu by mohlo dosiahnuť práve v spojení s LR, ku ktorému tento týždeň vyzval predseda RN Jordan Bardella. Väčšina členov LR však podľa dnešného vyhlásenia straníckeho vedenia toto spojenectvo odmieta.

Macron dnes označil túto pravicovú koalíciu rovnako ako zvažovanú širokú alianciu na ľavicu za “spojenectvo proti prírode”, ktorá nebudú schopná presadzovať spoločný program.

Namiesto toho by sa mali podľa neho členovia LR a umiernenejších ľavicových strán pridať k prezidentovmu táboru. Macronova koalícia v eurovoľbách výrazne zaostala za RN s menej ako polovičným ziskom a tiež v parlamentných voľbách ju podľa prieskumov čaká podobný osud.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie