Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Francúzsko, Nemecko a Poľsko čelia neustálym ruským dezinformačným útokom

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová upozornila, že výrazný počet dezinformácií sa cez Telegram šíri aj na Slovensku, Bulharsku a pobaltských krajinách. Ruskí aktéri pritom dbajú na to, ktoré témy sú pre dané krajiny najcitlivejšie. Európska únia opakovane varovala, že Moskva pred eurovoľbami (6. – 9. júna) zintenzívni svoje dezinformačné kampane v 27 členských štátoch EÚ. […]
Menej ako 1 min. min.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová upozornila, že výrazný počet dezinformácií sa cez Telegram šíri aj na Slovensku, Bulharsku a pobaltských krajinách. Ruskí aktéri pritom dbajú na to, ktoré témy sú pre dané krajiny najcitlivejšie.

Európska únia opakovane varovala, že Moskva pred eurovoľbami (6. – 9. júna) zintenzívni svoje dezinformačné kampane v 27 členských štátoch EÚ.

„Sú tu tri veľké krajiny, ktoré sú pod permanentným útokom (zo strany Ruska). Sú nimi Francúzsko, Nemecko a Poľsko,“ uviedla v utorok (4. júna) eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Poukázala pritom na prácu Európskeho strediska pre monitorovanie digitálnych médií (EDMO), ktorého súčasťou je aj francúzska agentúra AFP.

Podľa Jourovej dochádza k „masívnejším dezinformačným útokom zameraných na konkrétne témy“. „Ruská propaganda je vykonávaná… s veľmi dobrou znalosťou toho, ktorá krajina je na čo citlivá,“ povedala s tým, že Kremeľ práve podľa toho volí konkrétne naratívy.

Dezinformácie ako nástroj kampane: Šimečka vraj študoval prevraty a za atentátom stála CIA

Portál EURACTIV Slovensko sa pozrel na najúspešnejšie príspevky na sociálnych sieťach, ktoré šírili dezinformačné naratívy pred eurovoľbami 2024. Okrem obvinení z plánovania „majdanov“ na Slovensku sa týkali aj pripravovaného zákona o mimovládkach či atentátu na premiéra Roberta Fica.

Vo Francúzsku sa dezinformácie sústreďujú najmä na tohtoročné letné olympijské hry v Paríži. V Nemecku využívajú obavy z migrácie a bezpečnosti a v Poľsku sa na internete objavil naratív, že ukrajinskí utečenci sú „príťažou“.

Eurokomisárka poukázala na falošnú správu poľskej štátnej tlačovej agentúry z minulého týždňa, v ktorej sa uvádzalo, že Poliaci budú mobilizovaní na boj na Ukrajine, čo bol podľa úradov pravdepodobne výsledok ruského kybernetického útoku.

Neregulovaný Telegram ako orná pôda hoaxov

Jourová hovorí, že propaganda sa prostredníctvom Telegramu šírila aj v ďalších krajinách, napríklad na Slovensku, v Bulharsku a pobaltských štátoch. Slovensko a Bulharsko patria ku krajinám s najvyšším proruským sentimentom v rámci Únie. V Pobaltí zase žije početná ruská menšina.

Platforma Telegram, cez ktorú sa dezinformácie šíria, nemusí dodržiavať najprísnejšie pravidlá pre „veľmi veľké“ platformy. K nim podľa prelomového európskeho Aktu o digitálnych službách (DSA) patria tie weby, ktoré majú najmenej 45 miliónov aktívnych používateľov mesačne.

„Telegram zatiaľ nespadá do našej kompetencie, avšak začali sme počítať jeho používateľov, keďže nám platforma oznámila, že ich počet dosiahol 42 miliónov,“ poznamenala Jourová.

Telegram je problém na Slovensku aj na Ukrajine, Brusel by mal zasiahnuť

Ukrajinskí, bieloruskí a gruzínski novinári vysvetľujú, že musia svoje vlády presviedčať, aby blogerov z Telegramu nepozývali na tlačové konferencie. Cez anonymné kanály sa šíria dezinformácie, EÚ pritom platformu nijako nereguluje.

S novinármi v Bruseli hovorila po návšteve Spojených štátov, kde sa stretla s vedúcimi predstaviteľmi najväčších svetových technologických spoločností vrátane X (bývalý Twitter) a YouTube.

Jourová v posledných dňoch pred eurovoľbami vyzvala na „maximálnu ostražitosť“. Uviedla tiež, že spoločnostiam pripomenula ich povinnosti vyplývajúce z DSA.

Na ruské útoky upozornil aj Microsoft

Konštatovania Jourovej prišli deň po podobných vyjadreniach zo strany Microsoftu, ktoré zverejnil vo svojej novej správe. Centrum analýzy hrozieb amerického technologického giganta uviedlo, že Rusko vedie intenzívnu dezinformačnú kampaň zameranú na poškodenie povesti Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a vyvolanie obáv z násilností na hrách v Paríži.

Riaditeľ Microsoftu Brad Smith, ktorý sa v Bruseli stretol s predstaviteľmi EÚ vrátane Jourovej zopakoval jej obavy z ruských vplyvových operácií.

„To, čoho sa ľudia najviac obávajú v prípade zneužitia umelej inteligencie, je riziko ovplyvňovania volieb cez deepfakey, a to najmä tie, ktoré pochádzajú od zahraničných vlád,“ vysvetľuje Smith. „A s určitosťou vieme, že ruská vláda do tejto zručnosti investuje,“ dodal.

Rusko zintenzívňuje hybridné útoky proti členom NATO, okrem špionáže dochádza aj na násilné činy

Európske spravodajské služby v posledných týždňoch odhalili sériu aktivít, ktorú označili za ruskú špionáž. Figuruje medzi nimi aj proruská sieť odhalená v Česku, ktorej aktér získal tento týždeň na Slovensku dočasnú ochranu. 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie