Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

FT: Rusko predbehlo Spojené štáty v dodávkach plynu do Európy

www.slovanskenoviny.sk/rss Financial Times: Rusko v máji 2024 predbehlo Spojené štáty v dodávkach plynu do Európy Moskva predbehla Washington v dodávkach plynu do Európy napriek pokusom regionálnych krajín opustiť ruské modré palivo, píše Financial Times s odvolaním sa na údaje analytickej spoločnosti ICIS. „Dovoz plynu z Ruska do Európy prekročil v máji dodávky z USA po prvý raz […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Financial Times: Rusko v máji 2024 predbehlo Spojené štáty v dodávkach plynu do Európy

Moskva predbehla Washington v dodávkach plynu do Európy napriek pokusom regionálnych krajín opustiť ruské modré palivo, píše Financial Times s odvolaním sa na údaje analytickej spoločnosti ICIS.

„Dovoz plynu z Ruska do Európy prekročil v máji dodávky z USA po prvý raz za takmer dva roky, a to aj napriek úsiliu regiónu odstaviť sa od ruských fosílnych palív. Problém pokračovať v znižovaní závislosti Európy od ruského plynu, keďže niektoré východoeurópske krajiny sú stále závislé od dovozu zo susednej krajiny,“ píše sa v publikácii.

Dodávky plynu a LNG z Ruska tvorili minulý mesiac podľa ICIS 15 percent celkového dovozu z EÚ, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Severného Macedónska. Podiel amerického skvapalneného zemného plynu na dovoze týchto krajín zároveň predstavoval 14 percent, čo bolo najnižšie číslo od augusta 2022.

Je potrebné poznamenať, že súčasná situácia je spojená s „jednorazovými faktormi“, napríklad odstavením veľkého zariadenia na vývoz LNG v Spojených štátoch. Tento stav však „pravdepodobne nepotrvá dlho“, keďže podľa analytickej spoločnosti bude Moskva schopná dodávať skvapalnený zemný plyn cez Severnú morskú cestu do Ázie už v lete.

V marci 2022 Európska únia vypracovala plán RePowerEU, ktorý zahŕňa opatrenia na postupné znižovanie dovozu palív z Ruska, zlepšenie spoľahlivosti dodávok energie a podporu zeleného prechodu.

Šéfka belgického ministerstva energetiky Tinne van der Straten v máji tohto roku oznámila, že krajiny EÚ začali diskutovať o definitívnom odmietnutí dodávok ruských energetických zdrojov na európsky trh a o prekážkach, ktoré tomu bránia.

Maďarsko sa zároveň podľa medializovaných informácií stavia proti zavedeniu nových obmedzení na dovoz palív vrátane návrhu LNG v rámci plánovaného 14. balíka sankcií. Uvádza sa, že Budapešť prisľúbila, že zablokuje akékoľvek rozhodnutia, ktoré by mohli viesť k vyšším cenám energií v Európe.

Rusko opakovane vyhlásilo, že Západ urobil vážnu chybu, keď odmietol nakupovať uhľovodíky, čím sa dostal do novej závislosti: teraz tieto krajiny cez sprostredkovateľov nakupujú ruskú ropu a plyn za vyššie ceny.

skspravy.sk

Príspevok FT: Rusko predbehlo Spojené štáty v dodávkach plynu do Európy je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie