Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

G7 sa zhodla na využití výnosov zo zmrazeného ruského majetku. Ukrajine poputuje 50 miliárd

Lídri krajín skupiny G7 na summite v Taliansku našli zhodu ohľadom využitia výnosov zo zmrazeného ruského majetku. Píše to dnes agentúra s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Ukrajina by mala dostať úver vo výške 50 miliárd dolárov, prvé peniaze by mohli prísť už tento rok, píše agentúra Reuters. Podľa agentúry AP dohoda počíta s tým, […]
Menej ako 1 min. min.

Lídri krajín skupiny G7 na summite v Taliansku našli zhodu ohľadom využitia výnosov zo zmrazeného ruského majetku. Píše to dnes agentúra s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Ukrajina by mala dostať úver vo výške 50 miliárd dolárov, prvé peniaze by mohli prísť už tento rok, píše agentúra Reuters. Podľa agentúry AP dohoda počíta s tým, že ruský majetok zostane zmrazený dovtedy, kým Moskva vyplatí Ukrajine reparácie za vojnové škody. Oficiálne krajina dohodu podľa médií oznámi v piatok.

Využitie ruského majetku

V Taliansku sa dnes popoludní okolo 15:00 nášho času začalo zasadnutie lídrov krajín skupiny G7 za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý pricestoval do miesta konania summitu na juhu Talianska.

Na schôdzi sú prítomní prezidenti a premiéri členských štátov skupiny G7, predsedníčka Európskej komisie Usula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel.

Lídri krajín G7 veria v dosiahnutie dohody o ruských aktívach. Ostávajú však opatrní

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov sa lídri zhodli na využití výnosov zo zmrazeného ruského majetku. “Máme dohodu na najvyššej úrovni,” cituje agentúra AFP predstaviteľov Bieleho domu.

Spojené štáty a ďalšie krajiny G7 poskytnú Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov, ktorá bude krytá výnosmi z ruského majetku, na ktorý sú uvalené sankcie.

Armádne potreby

Podľa diplomatov však zostáva doladiť technické detaily mechanizmu, čo by mohlo trvať niekoľko týždňov, píše agentúra Reuters. Počíta sa s tým, že by Ukrajina mohla dostať prvé peniaze už v tomto roku. Ukrajina bude môcť peniaze z pôžičky použiť na rekonštrukciu, humanitárne potreby aj pre svoju armádu.

Spojené štáty sú ochotné poskytnúť celú pôžičku Ukrajine samy, je však veľmi pravdepodobné, že sa k nim pridajú aj ďalšie krajiny, uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

„Ukrajinská samovražda“. Intrigy v Kyjeve čoraz viac frustrujú Západ

Výnosy z ruského majetku, ktorý v prevažnej miere zmrazili európske štáty, poslúžia ako kolaterál pôžičky. Podľa odhadov únijných inštitúcií výnos ruského majetku zmrazeného v Únii predstavuje 2,5 až tri miliardy eur ročne.

Dohoda sa týka výnosov zo zhruba 260 miliárd dolárov zmrazeného ruského majetku. Podľa agentúry AP sa krajiny G7 dohodli, že nevrátia Moskve kontrolu nad jej majetkom, kým nevyplatí Ukrajine reparácie za škody spôsobené vojnou, ktorú Moskva začala v roku 2022.

Dohoda tiež nechá otvorené dvere pre úplnú konfiškáciu ruského majetku zasiahnutého sankciami, čo je krok, na ktorom zatiaľ nepanuje zhoda kvôli právnym aspektom a obavám, že by to mohlo zneistiť zahraničných investorov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie