Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

G7 vo vyhlásení vyjadrila podporu Ukrajine, kritizuje Čínu či Irán. Riešili aj nereálnu migráciu

Lídri skupiny krajín G7 na svojej schôdzke v južnom Taliansku zdôraznili svoju trvajúcu podporu brániacej sa Ukrajiny, kritizovali netrhové praktiky Číny a vyzvali Irán, aby svojím počínaním nenarúšal medzinárodnú stabilitu.  Stojí to vo vyhlásení, ktoré dnes večer zverejnilo talianske predsedníctvo summitu. V texte krajiny tiež podporujú cieľ udržať globálne oteplenie do 1,5 stupňa v porovnaní […]
Menej ako 1 min. min.

Lídri skupiny krajín G7 na svojej schôdzke v južnom Taliansku zdôraznili svoju trvajúcu podporu brániacej sa Ukrajiny, kritizovali netrhové praktiky Číny a vyzvali Irán, aby svojím počínaním nenarúšal medzinárodnú stabilitu. 

Stojí to vo vyhlásení, ktoré dnes večer zverejnilo talianske predsedníctvo summitu. V texte krajiny tiež podporujú cieľ udržať globálne oteplenie do 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou érou. Chcú tiež spoločne bojovať proti nelegálnej migrácii.

Pôžička pre Ukrajinu

Vo vyhlásení lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska, Kanady a Japonska sľubujú podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné.

Vo vyhlásení je potvrdená dohoda na poskytnutí pôžičky vo výške 50 miliárd dolárov krytej výnosmi zmrazených ruských aktív. O dohode politici informovali vo štvrtok. Ruské štátne aktíva zostanú zablokované do ukončenia vojny a vyplatenia vojnových reparácií Ukrajine, stoja v texte.

Štáty Európskej únie sa zhodli na rokovacích rámcoch pre prístupové rozhovory s Ukrajinou

Krajiny tiež chcú urobiť vojnu pre agresora, teda Rusko, čo najnákladnejšie, okrem iného cez nové sankcie proti subjektom v Číne a ďalších krajinách, ktoré podporujú ruský vojnový priemysel.

“Aj naďalej budeme vyvíjať výrazný tlak na ruské príjmy z predaja energetických a ďalších statkov,” stojí vo vyhlásení. Skupina G7 tiež podporuje víkendovú konferenciu vo Švajčiarsku, ktorej zmyslom podľa nej je pripraviť “rámec pre mier v súlade s medzinárodným právom”.

Kritika čínkych obmedzení

Krajiny Skupiny G7 kritizujú Čínu za praktiky, ktoré podľa nich pokrivujú medzinárodné trhy, a za obmedzenia vývozu niektorých kľúčových surovín. Skupina G7 chce preto posilniť diverzifikáciu svojho priemyslu a nájsť nových dodávateľov.

“Vyzývame Čínu, aby dodržiavala svoj záväzok správať sa zodpovedne v kyberpriestore,” stojí vo vyhlásení, ktoré vyzýva tiež na mierové riešenie sporov v Taiwanskom prielive.

Putin označil stiahnutie ukrajinských síl z východu Ukrajiny za podmienku rokovania

“Vyzývame Čínu, aby navýšila svoje snahy na podporu medzinárodného mieru a bezpečnosti,” uvádza sa v vyhlásení, ktoré kritizuje Peking za priemyselnú podporu Rusku. Tá podľa krajín G7 uľahčuje Rusku viesť vojnu proti Ukrajine. “Vyzývame Čínu, aby zastavila dodávky tovarov dvojakého (civilného a vojenského) použitia, zbraní, súčiastok a vybavenia, ktoré dostáva ruský obraný sektor,” stojí v texte.

“Irán musí zastaviť svoje aktivity, ktoré vytvára nestabilitu,” uviedli krajiny zo skupiny G7. Tým myslí ďalší rozvoj jadrového programu, ktorý podľa štátov “nemá hodnoverné civilné odôvodnenie”, aj dodávky zbraní a ďalšieho vojenského materiálu Rusku.

Klimatické ciele

Skupina G7 potvrdila aj záväzok udržať úroveň otepľovania do 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou érou. Štáty to chcú dosiahnuť okrem iného znížením do roku 2035 množstva emisií o 60 percent v porovnaní s rokom 2019 či plnou či prevažnou dekarbonizáciou energetického sektora do toho istého roka.

Krajiny tiež chcú viac spolupracovať v otázke migrácie. “Potvrdzujeme suverénne právo štátov na kontrolu hraníc,” stojí vo vyhlásení.

Prístup k migrácii by podľa vyhlásenia mal mať tri piliere – rozvojová spolupráca s chudobnými krajinami, boj proti kriminálnym aktivitám, napríklad prevádzačstvo, ktoré súvisí s nelegálnou migráciou, a vytvorenie legálnych a bezpečných možností pre migráciu. Krajiny skupiny G7 chcú tiež viac spolupracovať s africkými štátmi na trvalo udržateľnom rozvoji a posilňovaní demokratických vlád.

Samit G7 sa koná od štvrtka na juhu Talianska. Zasadnutie sa skončí v sobotu sériou bilaterálnych stretnutí, na záverečnej tlačovej konferencii vystúpi talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie