Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Gâteau Breton: Tradičný francúzsky maslový koláč z Bretónska

Gâteau Breton je lahodný maslový koláč, ktorý pochádza z malebného Bretónska na severozápade Francúzska. Tento koláč je jednoduchý, no vyžaduje si tie najlepšie suroviny, najmä kvalitné maslo, aby vynikla jeho charakteristická chuť. Jeho hustá, mierne drobivá štruktúra pripomína niečo medzi koláčom a sušienkou, a už pri prvom súste sa rozplýva v ústach. Tradične sa podáva […]
Menej ako 1 min. min.

Gâteau Breton je lahodný maslový koláč, ktorý pochádza z malebného Bretónska na severozápade Francúzska. Tento koláč je jednoduchý, no vyžaduje si tie najlepšie suroviny, najmä kvalitné maslo, aby vynikla jeho charakteristická chuť. Jeho hustá, mierne drobivá štruktúra pripomína niečo medzi koláčom a sušienkou, a už pri prvom súste sa rozplýva v ústach. Tradične sa podáva pri izbovej teplote, a práve tak najlepšie vyniknú jemné, orieškovo-maslové tóny, ktoré sú ideálne na pokojné popoludnie s čajom alebo kávou.

Tento recept na Gâteau Breton je obľúbený pre svoju jednoduchosť a všestrannosť. Koláč sa hodí na akúkoľvek príležitosť – či už na sladkú bodku pri večeri, alebo ako pohostenie pre návštevu. Ak ho necháš odležať do ďalšieho dňa, chute sa ešte viac prepoja, čím získa na plnosti a hĺbke. Priprav si teda kúsok francúzskej tradície a dopraj si jedinečný zážitok s týmto delikátnym bretonským koláčom.

Ingrediencie

250 g hladkej múky

200 g nesoleného masla (izbovej teploty)

150 g cukru

6 žĺtkov (5 do cesta + 1 na potretie)

1 lyžička vanilkového extraktu alebo rumu

Štipka soli

Postup

Príprava rúry a formy: Predhrejte rúru na 170 °C. Pripravte si tortovú formu (20-23 cm), ktorú vymastite maslom a vysypte múkou, prípadne vyložte papierom na pečenie.

Vymiešanie masla a cukru: V miske vymiešajte maslo a cukor do svetlej a nadýchanej hmoty. Miešajte približne 3-4 minúty, kým nebude zmes jemná a krémová.

Pridávanie žĺtkov: Do maslovej zmesi pridávajte žĺtky jeden po druhom, pričom po každom pridaní zmes dobre premiešajte. Na koniec pridajte vanilkový extrakt alebo rum, ktorý dodá koláču jemnú arómu.

Pridanie múky a soli: Do zmesi pridajte preosiatu múku so štipkou soli. Jemne miešajte, až kým sa všetko nespojí do hustého cesta. Cesto by malo byť mierne lepkavé, no nie príliš.

Naplnenie formy: Cesto preložte do pripravenej tortovej formy. Rozotrite ho rovnomerne a vyhlaďte povrch.

Potretie žĺtkom: Jeden žĺtok vyšľahajte s malým množstvom vody a potrite ním povrch koláča. Pomocou vidličky vytvorte na povrchu dekoratívny vzor mriežky, aby mal koláč tradičný bretonský vzhľad.

Pečenie: Pečte koláč približne 40-45 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý a pevný na dotyk. Stred koláča môže byť mierne mäkší, ale po vychladnutí sa ešte trochu spevní.

Chladenie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme aspoň 10 minút, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Podávanie: Gâteau Breton sa najlepšie podáva pri izbovej teplote. Môžete ho servírovať samotný alebo s jemným posypom práškového cukru, či dokonca s džemom. Vďaka svojej jemne maslovej chuti a nadýchanej štruktúre je tento koláč ideálny k popoludňajšiemu čaju alebo káve.

Tipy

Ak máš rád mandľovú chuť, môžeš do cesta pridať lyžicu mandľovej múky.

Gâteau Breton sa výborne uchováva a dokonca chutí lepšie na druhý deň, takže je ideálny na prípravu vopred.

Gâteau Breton otázky a odpovede

Aký typ masla je najlepší na prípravu Gâteau Breton?

Najlepšie je použiť kvalitné nesolené maslo, ideálne s vysokým obsahom tuku. Bretónsky koláč je o maslovej chuti, takže čím kvalitnejšie maslo, tým lepší výsledok.

Môžem použiť iný typ cukru?

Áno, ak nemáš hnedý cukor, môžeš použiť biely kryštálový cukor. Hnedý cukor dodáva jemne karamelovú chuť, ale biely cukor je tiež vhodný a koláč získa jemne svetlejšiu farbu.

Dá sa Gâteau Breton pripraviť bez lepku?

Áno, na prípravu bezlepkovej verzie môžeš použiť bezlepkovú múku. Ak pridáš trochu mandľovej múky (asi 1/4 šálky), zachováš bohatú chuť a štruktúru.

Ako dlho vydrží Gâteau Breton čerstvý?

Gâteau Breton môžeš skladovať v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote 3 až 5 dní. V chladničke vydrží o niečo dlhšie, ale pre zachovanie najlepšej chuti ho pred podávaním nechaj zohriať na izbovú teplotu.

Môžem Gâteau Breton zamraziť?

Áno, Gâteau Breton sa dá zamraziť. Zabaľ ho pevne do fólie a ulož do mrazničky na dobu až 2 mesiace. Pred podávaním ho nechaj rozmraziť na izbovej teplote.

Čo môžem pridať do cesta pre zmenu chuti?

Do cesta môžeš pridať lyžicu rumu alebo vanilkového extraktu, čo pridá jemnú arómu. Rovnako môžeš pridať kôru z citróna alebo pomaranča pre sviežejšiu chuť.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Gâteau Breton: Tradičný francúzsky maslový koláč z Bretónska je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK