Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Generálna prokuratúra eviduje výrazný nárast mladistvých recidivistov, podľa Žilinku je mládež zrkadlom spoločnosti

Nárast trestných stíhaní mladistvých GP zaznamenala po ôsmich rokoch poklesu.
Menej ako 1 min. min.

17.6.2024 (SITA.sk) – Generálna prokuratúra (GP) SR eviduje za rok 2023 nárast počtu obžalovaných mladistvých o 10 percent a takisto vyšší počet obžalovaných mladistvých recidivistov, teda osôb, ktoré sa už v minulosti dopustili trestnej činnosti, a to až o 37 percent. Ako v tejto súvislosti informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová, tieto čísla podľa prokuratúry svedčia o nízkej účinnosti výchovných opatrení uložených týmto mladým ľuďom v minulosti.

Trestné stíhanie proti tisícke mladistvých

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá, keď bolo ukončené trestné stíhanie proti 1 391 mladistvým. V obvode Krajskej prokuratúry (KP) Banská Bystrica v porovnaní s rokom 2022 došlo dokonca k nárastu až o 15,6 percenta. Kontinuálny nárast počtu trestne stíhaných mladistvých podľa Drobovej zaznamenala aj KP Trnava, v ktorej obvode od roku 2021 do roku 2023 došlo k nárastu až o 38 percent.

Podľa GP SR na celkovom počte trestnej činnosti páchanej mladistvými predstavuje 50 percent majetková trestná činnosť, pričom od roku 2021 jej podiel kontinuálne stúpa. Trestné činy proti slobode a ľudskej dôstojnosti predstavujú 24-percentný podiel, pričom vo významnejšej miere sa v uplynulom roku vyskytovali aj tak závažné trestné činy, a to trestné činy lúpeže (84) a vydierania (25), či trestné činy sexuálneho zneužívania (111).

Poukázanie na stav spoločnosti

Trestné činy proti iným právam a slobodám predstavovali 12 percent z trestnej činnosti páchanej mladistvými. Z nich najčastejšie boli trestné činy výtržníctva (173), ale aj trestné činy súvisiace s detskou pornografiou (26). Pri trestných činoch proti životu a zdraviu (161) je podľa prokuratúry alarmujúce, že až 60 percent z nich predstavovalo úmyselné ublíženie na zdraví.

Uvedené štatistické údaje, žiaľ, dokazujú zlyhávanie subjektov zodpovedných za zdravý vývoj mládeže. V konečnom dôsledku to poukazuje aj na stav spoločnosti a ide už o druhé vážne upozornenie po tom, čo Generálna prokuratúra SR odhalila a verejne prezentovala katastrofálny stav dodržiavania práv maloletých v reedukačných centrách,“ skonštatoval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Mládež je našou budúcnosťou

Trestná činnosť páchaná mladistvými nie je podľa Žilinku príčinou, a efektívne proti nej bojovať len prostredníctvom represívnych nástrojov nie je možné.

Je dôsledkom zanedbaného pôsobenia rodinného prostredia, školského prostredia, vplyvu médií a sociálnych sietí, ale aj vplyvu rovesníkov a celej spoločnosti. Len intenzívne pôsobenie v týchto sférach, pozornosť a spolupráca všetkých orgánov verejnej moci je predpokladom náležitej starostlivosti o mládež. Nezabúdajme, že mládež nie je len zrkadlom spoločnosti, ale hlavne je našou budúcnosťou,“ vyhlásil generálny prokurátor.

Viac k témam: Generálny prokurátor SR, mladiství, reedukačné centrum, Trestné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Generálna prokuratúra eviduje výrazný nárast mladistvých recidivistov, podľa Žilinku je mládež zrkadlom spoločnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie