Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Globsec Tatra Summit 2024 rieši naliehavé hospodárske výzvy Európy, slovenskú vládu reprezentujú Taraba a Drucker

Samit sa začal v náročných hospodárskych podmienkach spôsobených infláciou, rastúcim verejným dlhom, demografickými faktormi a zvýšenými výdavkami na obranu.
Menej ako 1 min. min.

6.10.2024 (SITA.sk) – Vládni predstavitelia, biznis lídri a predstavitelia orgánov Európskej únie sa počas tohto víkendu stretli v Tatrách na Globsec Tatra Summite 2024, aby spoločne riešili naliehavé hospodárske výzvy Európy.

Téma 13. ročníka samitu „Šplhanie do výšin: Nová európska stratégia pre konkurencieschopnosť a rast“ sa zameriava na potrebu konať, inovovať a spolupracovať v záujme udržania postavenia Európy vo svete.

Náročné hospodárske podmienky

Samit sa začal v náročných hospodárskych podmienkach spôsobených infláciou, rastúcim verejným dlhom, demografickými faktormi a zvýšenými výdavkami na obranu.

Hoci makroekonomické údaje vykazujú známky stabilizácie, mnohé domácnosti v strednej Európe stále čelia finančným ťažkostiam, čo zvýrazňuje potrebu koordinovaných fiškálnych politík a medzinárodnej spolupráce s cieľom zabrániť stagnácii.

Vzhľadom na súčasnú hospodársku situáciu v Európe je konkurencieschopnosť kľúčovou oblasťou, na ktorú sa zameriavajú tvorcovia politík aj podniky, keďže inovácie a digitálna transformácia, najmä v oblastiach, ako je umelá inteligencia, menia podobu priemyselných odvetví. Vzhľadom na silnejúcu pozíciu USA či Číny musí Európa odvážne investovať do nových technológií, inovácií, transformácie v energetike a digitálnej infraštruktúry,“ uviedol prezident a zakladateľ Globsecu Róbert Vass s dodatkom, že o všetkých týchto témach sa diskutuje počas tohto víkendu v Tatrách.

Hostia tohtoročného Tatra Summitu

Medzi najzaujímavejších hostí tohtoročného Tatra Summitu patria výkonná podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestager, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathias Cormann, viceprezident Európskej investičnej banky Kyriacos Kakouris a mnohí ďalší hostia.

Slovenskú vládu na samite reprezentujú podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba, minister školstva Tomáš Drucker a viacerí štátni tajomníci.

Už tradične bude mať silné zastúpenie aj podnikateľský sektor. Medzi hosťami je napríklad CEO a predseda Central Media Group Zoltán Varga, predseda a CEO Meridiam Thierry Déau, senior viceprezident a generálny riaditeľ pre stredne veľké trhy Johnson & Johnson Mark Hicken.

Od svojho vzniku v roku 2011 sa Tatra Summit stal dôležitou platformou na dialóg naprieč politickým spektrom, ako aj významnou platformou na dialóg medzi súkromným a verejným sektorom na najvyššej úrovni, na ktorom sa stretávajú významné osobnosti z celej Európy i mimo nej, aby formovali strategické ekonomické smerovanie kontinentu.

Viac k témam: GLOBSEC Tatra Summit, Minister školstva výskumu vývoja a mládeže SR, Minister životného prostredia SR
Zdroj: SITA.sk – Globsec Tatra Summit 2024 rieši naliehavé hospodárske výzvy Európy, slovenskú vládu reprezentujú Taraba a Drucker © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie