Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Gréci vedia, čo je dobré. Tento tuk vám pomôže uvoľniť žily

18.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/DanaTentis). Olivový olej nie je jedinečnou pochúťkou alebo prémiovým produktom, pretože sa dá kúpiť za prijateľnú cenu. Je známe, že sa hojne používa v stredomorských krajinách, no čoraz častejšie sa vyskytuje aj na našich stoloch na Slovensku. Oplatí sa vedieť, čo ponúka, pretože nielen zvýrazňuje chuť jedál, ale robí […]
Menej ako 1 min. min.

18.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/DanaTentis).

Olivový olej nie je jedinečnou pochúťkou alebo prémiovým produktom, pretože sa dá kúpiť za prijateľnú cenu. Je známe, že sa hojne používa v stredomorských krajinách, no čoraz častejšie sa vyskytuje aj na našich stoloch na Slovensku. Oplatí sa vedieť, čo ponúka, pretože nielen zvýrazňuje chuť jedál, ale robí veľa dobrého aj pre naše srdce. Prečo sa oplatí jesť olivový olej? Toto je celá pravda.

Olivový olej na sendvič? Prečo nie? Je to záchrana pre srdce.
Foto: Pixabay/DanaTentis

Celá pravda o olivovom oleji

Gréci, Taliani a Španieli sú poprednými producentmi olivového oleja, no zároveň ho najviac spotrebujú. Dá sa podávať na tisíce spôsobov a jediné, čo nás obmedzuje, je naša fantázia. Avšak skôr, ako začneme búšiť do obchodov a hľadať tento zdravý tuk, stojí za to vedieť, ktorý je ten najlepší.

Na pultoch diskontných predajní sú dva druhy olivového oleja: rafinovaný a nerafinovaný. Ako sa líšia?

Zjednodušene povedané: prvý je vhodný na vyprážanie, druhý na studenú prípravu. Ten nerafinovaný sa považuje za najzdravší a mal by sa jesť čo najčastejšie.

Čo nájdete v olivovom oleji?

Najväčším pokladom v olivovom oleji sú nenasýtené mastné kyseliny. Najmä omega-3 a omega-6, ktoré sú zastúpené vo veľmi priaznivom pomere. Preto je pridanie tohto tuku spásou pre naše srdce. Olivový olej nielenže posilňuje tento veľmi dôležitý orgán, ale tiež pomáha normalizovať krvný tlak a zabraňuje jeho zvyšovaniu.

Okrem toho pravidelná konzumácia olivového oleja pomáha udržiavať bystrú myseľ a odporúča sa všetkým, ktorí denne vynakladajú namáhavú duševnú námahu. Oplatí sa ho zaradiť do svojho jedálnička, najmä keď sa potýkate s veľkým stresom.

Samozrejme, tým to nekončí. Olivový olej je bohatým zdrojom kyseliny olejovej – látky s protizápalovým potenciálom a antioxidantom. Dokážu chrániť pred rozvojom civilizačných chorôb a odstraňovať prebytočné voľné radikály. Kyselina olejová v olivovom oleji má schopnosť znižovať aterosklerózu, teda odblokovať žily. Na udržanie srdca v plnom zdraví je spolu so spomínanými nenasýtenými mastnými kyselinami najlepší olivový olej.

Taliansko, Grécko a Španielsko – tu sa najčastejšie vyrába olivový olej.
Foto: pexels.com/Pixabay

Olivový olej pre krásu

Olivový olej bol po stáročia považovaný za prírodnú kozmetiku a bol tajomstvom krásy našich predkov. Nie bezdôvodne, pretože je pokladnicou cenných vitamínov rozpustných v tukoch. Nájdete tam vitamín A – je zodpovedný za orgán zraku, ale aj za regeneráciu kožných tkanív.

Okrem toho olivový olej obsahuje aj tzv. vitamín mladosti, teda E: pomáha vyhladzovať vrásky a obnovovať pevnosť pokožky a pomáha telu syntetizovať kolagén. Vitamín D je dobre známy ako simulátor imunity, ale aj silný protizápalový prostriedok. Napokon, vitamín K je zodpovedný za zrážanlivosť krvi, no dokáže chrániť aj pred osteoporózou.

Teraz je jasné, že olivový olej je zdravý a mal by byť na našich stoloch čo najčastejšie. Ale v akej forme je najprospešnejšia?

Chlieb s olivovým olejom je zdravý a výživný snack.
Foto: Pixabay/creates

Ako jesť olivový olej?

Teraz, keď sú zozbierané všetky argumenty dokazujúce, že olivový olej je zdravý, stojí za to povedať si niečo o jeho chuti. Aromatický tuk je celkom charakteristický: trochu kyslý a horký, ale nemali by sme sa nechať odradiť touto drobnou nepríjemnosťou. Je lepšie použiť nerafinovaný olivový olej a jesť ho surový.

Je pravda, že najčastejšie končí v šalátoch, ako základ omáčky, a to je jedno z najlepších riešení. Prečo? Pretože pokrmu dodáme nielen chuť, ale aj uľahčíme vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch.

Do čoho ešte môžete pridať olivový olej? Sme prakticky obmedzení len našou kulinárskou fantáziou, no môžete ho pridať do polievok, iných omáčok alebo si ho jednoducho natrieť na domáci chlieb či hrianku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pijete kávu hneď po prebudení? To je to najhoršie, čo môžete urobiť. Táto hodina je oveľa lepšia

Dietologička prezradí, čo si objednať v McDonald’s, keď držíte diétu. Vôbec nie šalát. „Len 250 kcal“

The post Gréci vedia, čo je dobré. Tento tuk vám pomôže uvoľniť žily appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie