Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Grécke ovocie je skutočným bohatstvom chutí. Zistite, po ktorých produktoch sa oplatí siahnuť a prečo

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/piece_ov_art). Grécke ovocie je známe v celej Európe. Poteší svojou hĺbkou chuti, ale je tiež bohaté na cenné živiny, takže sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. Stredomorská strava sa považuje za jednu z najzdravších a odporúča sa najmä ľuďom s problémami s nadváhou a vysokým krvným tlakom. Ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/piece_ov_art).

Grécke ovocie je známe v celej Európe. Poteší svojou hĺbkou chuti, ale je tiež bohaté na cenné živiny, takže sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. Stredomorská strava sa považuje za jednu z najzdravších a odporúča sa najmä ľuďom s problémami s nadváhou a vysokým krvným tlakom.

Ktoré ovocie z Grécka poteší svojou chuťou?
Foto: shutterstock/piece_ov_art

Grécke ovocie je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Jeho zaradenie do vášho jedálnička je zárukou nielen výnimočnej chuti, ale aj toho, že vášmu telu dodajú množstvo dôležitých živín.

Ovocie v Grécku, ktoré poteší svojou chuťou

Ovocie v Grécku je dôležitou súčasťou miestnej kuchyne. Grécka kuchyňa je obľúbená u mnohých z nás, preto radi využívame grécke výrobky, ktoré nájdeme na pultoch našich obchodov alebo si ich privezieme ako suveníry z dovolenky. Stredomorská kuchyňa sa považuje za jednu z najzdravších na svete. Obsahuje širokú škálu produktov, ktorých zaradenie do jedálnička je zárukou udržania zdravia a pohody. Odborníci odporúčajú stredomorskú stravu ľuďom, ktorí bojujú s nadváhou a kardiovaskulárnymi problémami. Ovocie zohráva v stredomorskej strave dôležitú úlohu. V Grécku nájdete celý rad zdravých druhov ovocia, ktoré sa konzumujú ako občerstvenie alebo ako prísada do jedál.

Grécko je známe nielen svojou nádhernou prírodou, ale aj vynikajúcou kuchyňou, ktorá uchvacuje návštevníkov. V mnohých kútoch Grécka nájdete olivové háje a grécky olej patrí medzi najlepší a najcennejší. Na tomto mieste je na mieste malé vysvetlenie. Možno to nevie každý, ale olivy, ktoré pochádzajú z olivovníka, sú práve kôstkovým ovocím (okrem iného ako čerešne alebo slivky), ktoré sa vyznačujú tým, že sú bohatým zdrojom zdravých tukov, najmä mononenasýtených mastných kyselín. Medzi najchutnejšie grécke ovocie patria aj obľúbené citrusy (pomaranče, citróny, grapefruity, mandarínky), figy, granátové jablká, hrozno a marhule. Prečo siahnuť práve po nich?

Medzi obľúbené grécke ovocie okrem olív patria aj citrusy, figy, granátové jablká, hrozno a marhule.
Foto: shutterstock/KC Melete

Ovocné stromy v Grécku sú bohaté na plody obsahujúce mnoho cenných živín

Ovocné stromy v Grécku sú nielen krásnou súčasťou miestnej krajiny, ale aj zdrojom ovocia, a teda mnohých cenných živín pre zdravie. Už vyššie sme uviedli, ktoré ovocie sa v Grécku vyskytuje najčastejšie a patrí medzi najobľúbenejšie. O tom, že ovocie je nevyhnutnou súčasťou našej každodennej stravy, netreba nikoho presviedčať. Poďme však zistiť, prečo je grécke ovocie pre náš organizmus také cenné. Začnime citrusovými plodmi. Pomaranče, mandarínky a citróny sa v našej kuchyni objavujú veľmi často. Citrusy sú veľmi cenným zdrojom vitamínu C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri budovaní imunity organizmu. Okrem toho citrusové plody obsahujú antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi, ako aj vlákninu, ktorá podporuje tráviaci systém človeka.

Ďalšou cennou zložkou stravy sú figy, charakteristické grécke ovocie, ktoré sa pestuje už od staroveku. Figy sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá okrem zlepšenia činnosti čriev pomáha udržiavať normálnu hladinu glukózy v krvi. Granátové jablká sú označované za grécke ovocie plodnosti a okrem iného obsahujú kyselinu listovú, ktorá je pre telo cenná. Sú známe aj svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

Granátové jablko sa označuje za grécke ovocie plodnosti.
Foto: shutterstock/Zaibis

Tradičné grécke ovocné jedlá spájajú chuť a jednoduchosť prípravy

Tradičné grécke ovocné jedlá bývajú sladké aj suché. Medzi najobľúbenejšie jedlá pripravované z gréckeho ovocia patria:

baklava klasický grécky dezert, ktorý je kombináciou cesta filo s orechmi a medom. Hoci tradičná verzia tohto sladkého občerstvenia neobsahuje ovocie, v súčasnosti sa baklava veľmi často obohacuje figami, marhuľami alebo datľami.

portokalopita, tradičný grécky pomarančový koláč, ktorý sa vyznačuje jedinečnou chuťou získanou z pomarančovej kôry a šťavy.

yiaourti me meli, tradičný grécky jogurt s medom a orechmi, obohatený o ovocné polevy (zvyčajne figy a granátové jablká).

salata me karpouzi kai feta (šalát z melóna a fety) – mimoriadne osviežujúce jedlo, ktoré sa hodí počas horúcich dní. Veľmi často sa obohacuje o prísady, ako červená cibuľa, mäta a olivy, okrem iného.

xerotigana (grécka chlebová šiška) – toto občerstvenie býva často obohatené o sušené ovocie (najčastejšie figy a hrozienka).

Baklava je tradičný grécky dezert.
Foto: shutterstock/Enez Selvi

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento grécky šalát je spomienkou na moju dovolenku na Korfu. Majiteľ hotela ho pripravoval zo štyroch druhov zeleniny

Slováci si túto grécku pochúťku pochvaľujú. V lete bude najlepším doplnkom

The post Grécke ovocie je skutočným bohatstvom chutí. Zistite, po ktorých produktoch sa oplatí siahnuť a prečo appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie