Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Green Deal je plný chyb, shodli se ekonomové. Čeští europoslanci by měli více hájit naše zájmy

Oba experti oceňují pozitivní dopady otevřených hranic pro české hospodářství. Zároveň ale varují před hrozbou nadměrných regulací. „Pořád tam jsou bariéry, co brání našemu růstu. Ty musíme odstranit,“ uvedl Křeček. „Posílení vnitřního trhu je hlavní prioritou,“ souhlasil Peterka. ČTĚTE DÁLE: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné Podle Štěpána Křečka […]
Menej ako 1 min. min.

Oba experti oceňují pozitivní dopady otevřených hranic pro české hospodářství. Zároveň ale varují před hrozbou nadměrných regulací. „Pořád tam jsou bariéry, co brání našemu růstu. Ty musíme odstranit,“ uvedl Křeček. „Posílení vnitřního trhu je hlavní prioritou,“ souhlasil Peterka.

ČTĚTE DÁLE: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Podle Štěpána Křečka bychom se měli ohledně otevřeného trhu měli inspirovat ve Spojených státech. „Jednotný trh v USA je mnohem volnější. V EU pořád hranice hrají velkou roli. Například nové produkty jdou na trh postupně stát po státu. Je to brzda,“ nastínil svůj pohled ekonom a poradce premiéra Petra Fialy.

Oba se shodli na potřebě silnější spolupráce mezi českými europoslanci. Křeček poukazoval na nutnost definice českých národních zájmů v rámci EU. „Bohužel českých europoslanců je v rámci europarlamentu málo,“ konstatoval Křeček. Zároveň připomněl, že rozhodnutí europarlamentu nemusí vždy být v zájmu České republiky.

„Co je a co není český zájem, je těžké rozlišit. Každá politická strana to vidí jinak,“ připomněl Peterka. „Polští europoslanci hájí polské zájmy mnohem soudržněji,“ argumentoval Křeček příkladem našich severních sousedů.

Green Deal potřebuje změny

Křeček i Peterka nesouhlasili se současnou podobou Zeleného údělu pro Evropu. Jedno z nejdůležitějších politických rozhodnutí v dějinách europarlamentu bylo podle nich plné nedostatků. „Je nutné, aby došlo k revizi Green Dealu, abychom něco vyškrtli a přijali takovou light verzi,“ navrhl Křeček.

Peterka ovšem zpochybnil možnosti úprav. „Jsem skeptik ohledně větších změn v Green Dealu po eurovolbách. K zásadní změně nedojde,“ je přesvědčen. „Změnit něco, co bylo odhlasováno, bude téměř nemožné,“ dodal. Zároveň varoval před oslabující pozicí evropského hospodářství na globálním kolbišti. „Vidíme vzestup Číny a Indie. Pokud EU zaspí dobu, přijdeme o místo na světovém trhu,“ uzavřel ekonom.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června 2024. Sledujte speciální předvolební vysílání CNN Prima NEWS zahrnující debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nerudová roky publikovala v predátorských časopisech. Zda za to platila, si nevzpomíná

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie