Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom. Zdravá pochúťka s osviežujúcim dipom

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom je ideálnym pokrmom pre tých, ktorí hľadajú jednoduché, no chutné a zdravé jedlo. Tento recept kombinuje jemnú chuť grilovaného baklažánu s osviežujúcim bazalkovým dresingom, ktorý dodáva pokrmu nezameniteľnú arómu a chuť. Baklažán je zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, pričom je zároveň nízkokalorický, čo z neho robí skvelú voľbu […]
Menej ako 1 min. min.

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom je ideálnym pokrmom pre tých, ktorí hľadajú jednoduché, no chutné a zdravé jedlo. Tento recept kombinuje jemnú chuť grilovaného baklažánu s osviežujúcim bazalkovým dresingom, ktorý dodáva pokrmu nezameniteľnú arómu a chuť.

Baklažán je zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, pričom je zároveň nízkokalorický, čo z neho robí skvelú voľbu pre zdravú stravu. Grilovanie baklažánu je jedným z najlepších spôsobov, ako zvýrazniť jeho prirodzenú chuť a dosiahnuť príjemnú textúru. Karamelizované okraje a jemne dymová aróma, ktorá sa počas grilovania vytvára, robia z tohto pokrmu skutočnú lahôdku.

Bazalkový dresing je jednoduchý, no veľmi chutný doplnok, ktorý dodáva grilovanému baklažánu sviežu a výraznú chuť. Čerstvé bazalkové listy zmiešané s extra panenským olivovým olejom, citrónovou šťavou a prelisovaným cesnakom vytvárajú dresing, ktorý je nielen chutný, ale aj plný výživných látok. Tento dresing je navyše veľmi univerzálny a môžete ho použiť aj na iné druhy zeleniny alebo ako zálievku na šaláty.

Príprava tohto jedla je veľmi jednoduchá a rýchla, čo ho robí ideálnym na večere počas týždňa alebo ako prílohu na grilovačky a rodinné oslavy. Baklažán môžete ľahko pripraviť vopred a grilovať ho tesne pred podávaním, čo šetrí čas a umožňuje vám venovať sa svojim hosťom alebo iným prípravám.

Tento recept je tiež veľmi flexibilný a môžete ho prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií. Ak máte radi výraznejšie chute, môžete do dresingu pridať trošku chilli alebo parmezánu. Ak preferujete jemnejšie chute, môžete znížiť množstvo cesnaku alebo citrónovej šťavy. Možnosti sú nekonečné a tento recept môžete upraviť presne podľa svojich predstáv.

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom je nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny pokrm. Jeho živé farby a krásne grilovacie prúžky robia z neho ideálnu voľbu, keď chcete zapôsobiť na svojich hostí alebo jednoducho potešiť svoju rodinu krásne pripraveným jedlom.

Vyskúšajte tento lahodný recept a nechajte sa uniesť kombináciou chutí, ktoré vás určite potešia. Veríme, že sa stane jedným z vašich obľúbených pokrmov a že sa k nemu budete radi vracať. Prajeme vám veľa radosti pri príprave a ešte viac pri vychutnávaní tohto skvelého pokrmu!

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom recept

Ingrediencie

Na grilovaný baklažán

2 veľké baklažány

3 lyžice olivového oleja

1 čajová lyžička soli

1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

1 čajová lyžička sušeného oregana alebo tymianu

Na bazalkový dresing

1/2 šálky čerstvých bazalkových listov

1/4 šálky extra panenského olivového oleja

2 lyžice citrónovej šťavy (čerstvo vytlačenej)

1 lyžica bieleho vínneho octu (voliteľné)

1 strúčik cesnaku, prelisovaný

1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu (voliteľné, pre sladkosť)

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

Príprava baklažánu: Baklažány umyte a nakrájajte na hrubšie plátky (asi 1-1,5 cm hrubé). Plátky baklažánu posypte soľou a nechajte ich odpočívať asi 20-30 minút, aby sa zbavili nadbytočnej vody a horkosti. Potom ich opláchnite a osušte papierovou utierkou.

Grilovanie baklažánu: Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu. Plátky baklažánu potrite olivovým olejom z oboch strán a posypte čiernym korením a sušeným oreganom alebo tymianom. Grilujte baklažán približne 5-7 minút z každej strany, alebo kým nie je mäkký a získa pekné grilovacie prúžky.

Príprava bazalkového dresingu: V mixéri alebo kuchynskom robote zmiešajte bazalkové listy, extra panenský olivový olej, citrónovú šťavu, biely vínny ocot, prelisovaný cesnak, med alebo javorový sirup (ak používate), soľ a čierne korenie. Mixujte, kým nezískate hladký dresing. Podľa potreby pridajte viac olivového oleja alebo citrónovej šťavy na dosiahnutie požadovanej konzistencie a chuti.

Podávanie: Ugrilovaný baklažán preložte na servírovací tanier. Polejte ho pripraveným bazalkovým dresingom. Ozdobte čerstvými bazalkovými listami alebo ďalšími bylinkami podľa chuti.

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom otázky a odpovede

Ako zistím, že je baklažán správne ugrilovaný?

Baklažán by mal byť mäkký a jemný, keď ho prebodnete vidličkou. Povrch by mal mať pekné grilovacie prúžky a jemne karamelizovanú farbu. Ugrilovanie trvá približne 5-7 minút z každej strany pri stredne vysokej teplote.

Môžem grilovať baklažán vopred?

Áno, baklažán môžete ugrilovať vopred a skladovať v chladničke až 2 dni. Pred podávaním ho môžete jemne ohriať alebo podávať studený, záleží na vašej preferencii.

Môžem pripraviť bazalkový dresing vopred?

Áno, bazalkový dresing môžete pripraviť vopred a skladovať ho v uzavretej nádobe v chladničke až týždeň. Pred použitím ho dobre premiešajte.

Ak nemám čerstvú bazalku, môžem použiť sušenú?

Čerstvá bazalka dodáva dresingu jedinečnú chuť a vôňu, ale ak nemáte čerstvú, môžete použiť sušenú bazalku. Použite približne 1 polievkovú lyžicu sušenej bazalky a nechajte dresing chvíľu postáť, aby sa chute prepojili.

Ako skladovať zvyšky tohto pokrmu?

Zvyšky grilovaného baklažánu skladujte v chladničke v uzavretej nádobe až 3 dni. Pred podávaním ich môžete jemne ohriať na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.

Aký typ oleja je najlepší na grilovanie baklažánu?

Najlepší je olivový olej, pretože dodáva baklažánu výbornú chuť a pomáha mu krásne karamelizovať. Ak nemáte olivový olej, môžete použiť aj iný rastlinný olej, ako je repkový alebo avokádový olej.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom. Zdravá pochúťka s osviežujúcim dipom je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie