Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze. DPA pripomenula, že na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá […]
Menej ako 1 min. min.

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze.

DPA pripomenula, že na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.  

Bezpečnostné zložky použili násilie nielen proti ľuďom zhromaždeným na námestí, ale aj proti skupinám, ktorým sa podarilo preniknúť do budovy parlamentu.

Situácia v meste sa upokojila až hlboko v noci. Na stredu sú avizované nové protesty.

Medzi zadržanými bol aj líder najväčšej opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) Levan Chabeišvili, ktorý neskôr na internete zverejnil fotografiu svojej opuchnutej a zakrvavenej tváre so statusom, že polícia voči nemu použila násilie.

Protesty proti návrhu zákona o transparentnosti vonkajšieho vplyvu, ktorého posúdenie iniciovala vládnuca strana Gruzínsky sen, trvajú v Gruzínsku už niekoľko týždňov.      V prvom čítaní bol návrh tohto zákona parlamentom schválený 17. apríla, v utorok sa začalo jeho prerokúvanie v druhom čítaní.  

Kritici tvrdia, že zákon prerokúvaný v Gruzínsku sa podobá ruskej legislatíve o tzv. zahraničných agentoch, a pripomínajú, že Kremeľ ho používa na umlčanie svojich odporcov. Aj podľa Západu je  cieľ gruzínskej vlády rovnaký ako v prípade Ruska – ovládnuť a umlčať občiansku spoločnosť a nezávislé médiá.

Gruzínske vedenie ubezpečuje, že navrhovaný zákon nemá nič spoločné s ruskou legislatívou a že ide o zmiernenú verziu amerického zákona o registrácii zahraničných agentov prijatého v roku 1938. Rovnaké argumenty však v roku 2012 použili aj predkladatelia podobného zákona v Rusku, upozornila tento týždeň britská stanica BBC.

EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie