Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Haider o správe Draghiho: Jasné NIE novému dlhu EÚ

„Rozšírenie dlhu EÚ je určite nesprávny spôsob, ako vyviesť EÚ z krízy,“ vysvetľuje liberálny europoslanec Mag vyzýva na rozšírenie dlhopisového programu EÚ. „Vzájomné rozdeľovanie dlhov bolo zakázané v zmluvách EÚ z dobrého dôvodu. Súčasné eurobondy už spôsobili skĺznutie rozpočtu EÚ v dôsledku rastu úrokových sadzieb,“ hovorí Haider a vehementne vyzýva na návrat k zmluvnému poriadku […]
Menej ako 1 min. min.

„Rozšírenie dlhu EÚ je určite nesprávny spôsob, ako vyviesť EÚ z krízy,“ vysvetľuje liberálny europoslanec Mag vyzýva na rozšírenie dlhopisového programu EÚ.

„Vzájomné rozdeľovanie dlhov bolo zakázané v zmluvách EÚ z dobrého dôvodu. Súčasné eurobondy už spôsobili skĺznutie rozpočtu EÚ v dôsledku rastu úrokových sadzieb,“ hovorí Haider a vehementne vyzýva na návrat k zmluvnému poriadku bez dlhu EÚ.

Ďalšie oslabenie zásady jednomyseľnosti pre zásadné rozhodnutia EÚ v Európskej rade by sa malo tiež prísne odmietnuť. „Princíp jednomyseľnosti je obzvlášť dôležitý pre menšie členské štáty, ako je Rakúsko, s cieľom chrániť životne dôležité záujmy,“ povedal Haider.

Bohužiaľ, Draghi nie je pripravený uznať potrebu zásadnej zmeny v politike EÚ. „Každý, kto vníma zelenú dohodu ako stratégiu rastu, sa bohužiaľ úplne mýli.

„Naopak, Zelená dohoda bráni inováciám a ekonomickému rastu v Európe pre svoju úplne jednostrannú, ideologickú orientáciu,“ vysvetľuje Haider a poukazuje na masívne rastúce náklady na energie v dôsledku obchodovania s emisiami a zámerného ničenia európskeho automobilového priemyslu prostredníctvom zákaz spaľovacích motorov a domáceho poľnohospodárstva prostredníctvom poľnohospodárskej stratégie „z farmy na stôl“, čo sú všetky hlavné prvky Zelenej dohody.

Haider na druhej strane pozitívne hodnotí zvýšené zameranie sa na kľúčové budúce technológie, ako sa požaduje v správe. „To by dávalo dokonalý zmysel namiesto rozdávania miliárd eur prostredníctvom programov súdržnosti,“ hovorí Haider. Tento návrh však nie je nijako nový, keďže FPÖ to už dlhšie požaduje.

„Celkovo je správa bohužiaľ trpkým sklamaním. Namiesto zásadne nových a inovatívnych prístupov k efektívnemu posilneniu konkurencieschopnosti Európy ide o prerobenie starých myšlienok, akými sú eurobondy, a pokračovanie katastrofickej politiky Zelenej dohody,“ uzatvára Haider.

 

Stiahnite si časť A správy (PDF)

Stiahnite si časť B správy (PDF)

 

Roman Haider

Hovorca skupiny vo výbore pre dopravu (TRAN) | Člen Výboru pre životné prostredie (ENVI)

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie