Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hamas tvrdí, že je pripravený uzavrieť dohodu, ak Izrael zastaví ofenzívu

Palestínske radikálne hnutie Hamas dnes oznámilo, že sa nezúčastní na ďalších rokovaniach, ak bude Izrael ďalej pokračovať v agresii. Dodalo, že je pripravené uzavrieť “úplnú dohodu”, ktorá by zahŕňala prepustenie rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov, ak Izrael ukončí vojnu v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters. Rozhovory o prímerí medzi Hamasom a Izraelom, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

Palestínske radikálne hnutie Hamas dnes oznámilo, že sa nezúčastní na ďalších rokovaniach, ak bude Izrael ďalej pokračovať v agresii. Dodalo, že je pripravené uzavrieť “úplnú dohodu”, ktorá by zahŕňala prepustenie rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov, ak Izrael ukončí vojnu v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rozhovory o prímerí medzi Hamasom a Izraelom, ktoré sprostredkovali okrem iných Egypt a Katar, opakovane uviazli na mŕtvom bode, z čoho sa strany konfliktu obviňujú navzájom.

Operácia v Rafahu

Najnovšie vyjadrenie Hamasu prichádza vo chvíli, keď Izrael pokračuje v operácii v Rafáhu na juhu Pásma Gazy, hoci Medzinárodný súdny dvor Izraelu nariadil operáciu v oblasti Rafáhu zastaviť.

Vo vyhlásení Hamasu sa uvádza, že sa nebude podieľať na rokovaniach o prímerí “vo svetle agresie, obliehania, hladovania a genocídy nášho ľudu”. “Dnes sme informovali sprostredkovateľa o našom jasnom postoji, že ak okupácia zastaví svoju vojnu a agresiu proti nášmu ľudu v Gaze, sme pripravení dosiahnuť úplnú dohodu, ktorá zahŕňa komplexnú dohodu o výmene,” dodal Hamas.

Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze

Izrael odmietol skoršie ponuky Hamasu ako nedostatočné a vyhlásil, že je odhodlaný skupinu, ktorá sa usiluje o jeho zničenie, zlikvidovať. Podľa Izraela je jeho ofenzíva v Rafáhu zameraná na záchranu rukojemníkov a zničenie zvyšných práporov Hamasu.

Prepustenie rukojemníkov

Izraelský vládny hovorca David Mencer dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že izraelská armáda od začiatku operácie v oblasti Rafáhu 6. mája na mieste zabila zhruba 300 palestínskych ozbrojencov.

Vojna v Pásme Gazy sa začala 7. októbra teroristickým útokom vládnuceho hnutia Hamas a jeho spojencov na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesli.

Pri doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená viac ako stovka rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Izraelská odveta podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zabila viac ako 36-tisíc Palestínčanov a na 81-tisíc ďalších bolo zranených.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie