Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hamran miluje luxus, za ktorý nemusí platiť

www.slovanskenoviny.sk/rss Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo. Keď bol Štefan Hamran (Demokrati) menovaný do funkcie a vlastne po celé jeho funkčné obdobie sme boli presviedčaní nie len vedením ministerstva vnútra, ale aj jeho početnými zástancami presviedčaní, že on je človek na správnom mieste. Že práve on […]
4 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo. Keď bol Štefan Hamran (Demokrati) menovaný do funkcie a vlastne po celé jeho funkčné obdobie sme boli presviedčaní nie len vedením ministerstva vnútra, ale aj jeho početnými zástancami presviedčaní, že on je človek na správnom mieste.

Že práve on masívne bojuje so zlom a ak si niekto dovolil kritizovať jeho „veľkopanské maniere“, tak v podstate len závidí, lebo veď luxusné auto v hodnote 200-tisíc eur je len požičané. Nemali s nimi problém ani inak veľmi ostražité mimovládne organizácie, ktorým bolo v iných prípadoch jasné, že štátu nikdy nik nedá nič zadarmo, tak prečo by práve policajnému prezidentovi niekto niečo len tak, z dobrej vôle požičal. Časopis Plus 7 dní upozorňuje, že Hamranov luxus nebol celkom bezodplatný.

Luxusné autá si podľa Plus 7 dní Štefan Hamran vybral ešte ako šéf Lynx Commanda. Všetko bolo dobre „utajené“, kým sa v jednom z áut neodviezol vtedy ešte len poverený policajný prezident na dovolenku. Firma, cez ktorú Hamran autá zabezpečil, pritom so štátom dovtedy takmer neobchodovala. O tomto biznise hovoril na tlačovej besede aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), no Demokrati sa bránia, že je to z jeho strany len manéver, ako zakryť vlastnú neschopnosť. Každopádne, okolo firmy, ktorá autá dodala, je otáznikov viac, než dosť.

Bez verejnej súťaže, pod utajením

Autá sa k bývalému pánovi policajnému prezidentovi podľa Plusky dostali priamo cez jeho výber, priamym zadaním a zmluvy, ktoré boli s dodávateľskou spoločnosťou podpísané, ostali utajené. Malo pritom ísť o štyri špeciálne upravené autá, ktorých cena sa blížila k dvom miliónom eur.

Slúžiť mali útvaru osobitného určenia (Lynx Commando). To je útvar, ktorému Hamran roky velil a v jeho ústredí mal neoficiálnu centrálu aj po vymenovaní na post policajného prezidenta. Pluska upozorňuje, že práve tam sa stretával s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO), či premiérmi Igorom Matovičom a Eduardom Hegerom (obaja vtedy OĽaNO).

V luxusnom služobnom „bavoráku“ aj na dovolenke

Prvá informácia, na akom aute sa Hamran vyváža, sa dostala na verejnosť po tom, ako v limuzíne značky BMW 750i XDrive 7L koncom januára 2022 cestoval na dovolenku do Álp aj so svojou podriadenou. Bolo to v čase, keď bol Hamran ešte len poverený vedením policajného zboru.

„Vozidlo je zapožičané ministerstvu bezodplatne, ministerstvu nevznikajú z prevádzky tohto vozidla okrem úhrady pohonných látok žiadne ďalšie náklady na prevádzku,“informoval vtedy rezort vnútra. Ak sa niekto pýtal na to, prečo práve Hamran využíva zapožičanú limuzínu, odpovede nedostal.

Centrálny register zmlúv ukazuje, že firma Effective CarService štátu zapožičala v decembri 2021. Dostupné údaje do tohto dátumu s firmou, ktorá sa zaoberá predajom a výpožičkami luxusných áuž, neobchodoval. Prvé dokumenty boli podpísané koncom roka 2020 – zmluvu na štyri vozidlá BMW 540x Drive vtedy s firmou podpísal Roman Mikulec. Do júla 2022 bolo takto „vypožičaných“ spolu sedem áut, pričom nešlo o štandardnú objednávku na nákup.

Pod lampou najväčšia tma

Ministerstvo vnútra a firma Effective CarService podpísali zmluvy na dodanie vozidiel, v rámci normálneho obchodného vzťahu. Pluska spresňuje, že šlo o štyri autá značky Toyota Land Cruiser, vybavené balistickou ochranou, v cene zhruba dva milióny eur. Zmluvy uzatvorené v utajenom režime a bez verejného obstarávania a neboli zverejnené ani v centrálnom registri.

Či sa dali autá zakúpiť výhodnejšie cez inú firmu, nie je jasné. Záhadou sú aj kritériáNie je tak zrejmé, či štát nemohol autá zakúpiť od inej firmy výhodnejšie. Jasné nie je ani to, na základe akých kritérií bola vybratá práve spoločnosť, ktorá sa na dodávanie vozidiel s balistickou ochranou podľa všetkého vôbec nešpecializovala.

Neštandardné skutočnosti

Pred pár dňami súčasný minister Matúš Šutaj Etok na tlačovej besede hovoril o zvláštnosti tohto biznisu s tým, že dodávateľovi boli vyplatené preddavky v stopercentnej výške a upozornil aj na fakt, že firma nemala povolenie na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu a prvé dve autá nedodala včas.

Nedajú sa zastrašiť

„Rozumieme, že minister Šutaj Eštok potrebuje prekryť najhoršiu situáciu v policajnom zbore od jeho vzniku, tisícky meškajúcich pasov, 90 tisícovú pokutu pre ministerstvo a ďalšie témy, ktoré pravdivo poukazujú na jeho nezvládnutý manažment rezortu. Podľa našich informácií však postup pri obstaraní vozidiel, v ktorom Štefan Hamran len pokračoval, odobrila ešte stranícka kolegyňa pána Šutaj Eštoka – vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Tiež je verejnou informáciou, že postup bol preverený ďalšími relevantnými orgánmi ako parlamentný výbor pre financie, Úrad inšpekčnej služby či Úrad pre verejné obstarávanie,“ napísala strana Demokrati, v ktorej súčasnosti Hamran pôsobí, na Facebooku.

Facebook / Demokrati

Sú ich informácie reálne?

Celá situácia je stále v rukách Úradu inšpekčnej služby a tiež môže byť problémom, ak sa potvrdí, že Effective CarService v čase dodania pancierových vozidiel nedisponovala potrebným certifikátom – povolením na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu, ktoré vydáva ministerstvo hospodárstva. Pluska naznačuje, že ak by o takýto certifikát firma aj požiadala, zrejme by ho nedostala – nemala ani potvrdenie o priemyselnej bezpečností, ktoré vydáva NBÚ a bez tohto potvrdenia certifikát ťažko získať. Tu ešte prichádza otázka ako je možné, že nákup odobril Úrad pre verejné obstarávanie.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Hamran miluje luxus, za ktorý nemusí platiť je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie