Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hazardujeme stále viac

5. apríla 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Blogy Hazardujeme stále viac Dáta s kontextom Digitálna doba so sebou prináša aj rozmach internetových hazardných hier a väčšiu dostupnosť hrania na internete vidieť aj na výraznom náraste objemu stávok. Demonopolizácia online hazardu od roku 2019 a masívny prechod hráčov do online priestoru, podporený dočasne zatvorenými prevádzkami počas pandémie, dramaticky […]
Menej ako 1 min. min.

Digitálna doba so sebou prináša aj rozmach internetových hazardných hier a väčšiu dostupnosť hrania na internete vidieť aj na výraznom náraste objemu stávok. Demonopolizácia online hazardu od roku 2019 a masívny prechod hráčov do online priestoru, podporený dočasne zatvorenými prevádzkami počas pandémie, dramaticky zvýšili objem financií vložených do hrania hazardných hier. Napriek výraznému nárastu stávok sa prehrané finančné prostriedky dramaticky nezvýšili. Je tak kvôli tomu, že miera prehier v online prostredí je výrazne nižšia a hráči tak môžu urobiť väčší počet stávok kým o svoje peniaze prídu. Aj keď domácnosti neprehrávajú zo svojich príjmov výrazne viac ako v minulosti, častejšie hranie môže viesť k vzniku závislosti a k patologickému hráčstvu.

Kým v roku 2019 dosahoval objem stávok 4,1 miliardy eur, v roku 2023 prekročil rekordných 21 miliárd eur. Najviac peňazí hráčov putovalo do hrania videolotérií (ide o tradičné výherné automaty pripojené k internetu, ktoré poznáte z herní), internetových kasín a kurzových stávok, ktoré je možné uzatvárať v kamenných prevádzkach ako aj na internete.

Liberalizácia trhu s internetovými kasínami umožnila vstup ostatným subjektom, čo v roku 2023 vyústilo v ich dominanciu na trhu z hľadiska objemu stávok. Od roku 2019 štátny TIPOS stratil monopolné postavenie na trhu internetových kasín a súkromní prevádzkovatelia boli oprávnení získať licenciu aj na tento typ hazardnej hry. Nárast konkurencie v online priestore viedol k agresívnejšej reklame, čo sa odzrkadlilo aj na obrovskom náraste objemu stávok v internetových kasínach.

Za enormným rastom objemu stávok nie sú však len peňažné vklady hráčov. Online priestor v hazarde je charakterizovaný silnou konkurenciou medzi prevádzkovateľmi v jednotlivých segmentoch hazardných hier. Tá tlačí na vyššiu výhernosť (tzv. payouts, čo je pomer medzi výhrami a stávkami) v porovnaní s kamennými prevádzkami a tradičnými kasínami. Vo výsledku vyššia pravdepodobnosť výhry v online prostredí poskytuje dodatočné zdroje na reinvestovanie výhier hráčov do opätovného hrania hazardných hier.

Poskytovanie promo akcií, kedy hráči môžu vyhrať bez vloženia vlastných prostriedkov nafukuje objem stávok do hazardu. Prevádzkovatelia hazardných hier tiež v rámci svojich promo akcií poskytujú hráčom voľné tikety a vklady, bonusové stávky či čiastočné kompenzácie prehier. Tieto nepeňažné bonusy umožňujú hráčom hrať a stávkovať nad rámec skutočne realizovaných peňažných vkladov a tiež nafukujú čísla o vkladoch do hier „z vreciek“ hráčov. Práve hazardné hry na internete všeobecne využívajú promo akcie v značnej miere. V súčasnosti však nedisponujeme údajmi, ktoré by nám umožnili bližšie kvantifikovať vplyv marketingových aktivít na prudký nárast stávok do hier.

Napriek obrovskému nárastu stávok, domácnosti neprehrávajú zo svojich príjmov výrazne viac ako v období pred pandémiou. Rovnako ako stávky, aj prehry v hazardných hrách za minulý rok stanovili nový rekord, dosahujúc 1,3 miliardy eur (pre porovnanie na prídavku na dieťa a rodičovskom príspevku sa v minulom roku vyplatilo spolu 1,4 mld. Eur). Ide v  o financie z „vreciek“ hráčov, ktoré prehrali v legálnom hazarde na Slovensku. A súčasne aj hrubý príjem pre prevádzkovateľov hazardných hier s licenciou na Slovensku, z ktorého musia ešte uhradiť náklady na svoju prevádzku, reklamu, všetky odvody (licencovaní prevádzkovatelia platia povinne odvody z hazardných hier) a dane. Nejde teda o ich čistý zisk. Napriek rekordnej sume prehier, domácnosti neprehrávajú v pomere k svojim disponibilným príjmom výrazne viac ako v minulosti. S rozmachom online hrania, ktorého podnikateľský model je postavený na častejšom „reinvestovaní“ výhier však rastie riziko výskytu patologického hráčstva a závislostí.

Príspevok Hazardujeme stále viac je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie