Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Herec Jan Kuželka: Mám penzi 18 650 korun. Kdybych neměl vlastní byt, šel bych se pást

Když herec, který si zahrál například ve Formanově Amadeovi nebo v americké historické komedii Příběh rytíře s Heathem Ledgerem, Jan Kuželka před deseti lety začal pobírat starobní důchod, z jeho výše byl nemile zaskočen. „Celý život jsem si poctivě platil zdravotní a sociální pojištění, abych měl jednou důstojné stáří. A když jsem začal pobírat penzi, […]
2 min.

Když herec, který si zahrál například ve Formanově Amadeovi nebo v americké historické komedii Příběh rytíře s Heathem Ledgerem, Jan Kuželka před deseti lety začal pobírat starobní důchod, z jeho výše byl nemile zaskočen. „Celý život jsem si poctivě platil zdravotní a sociální pojištění, abych měl jednou důstojné stáří. A když jsem začal pobírat penzi, chodilo mi 17 400 korun. Po valorizaci mám dnes 18 650 korun, což je vzhledem k dnešním cenám, kdy se za poslední dva roky všechno brutálně zdražilo, hodně málo,“ prohlásil Jan Kuželka pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se herečka Veronika Žilková dozvěděla výši své penze, rozbrečela se. Jaké mají české herecké hvězdy důchody?

Kdybych nepracoval a neměl vlastní byt, šel bych se pást, říká

Dnešní doba je pro seniory podle něj krutá. „Mám štěstí, že mám alespoň byt ve svém osobním vlastnictví, ale lituji důchodců, kteří jsou v nájmu. V Praze se nájemní byty zdražily takovým způsobem, že měsíční nájem dnes stojí dvacet tisíc korun a více. Kde na to ti nebozí senioři mají se svým důchodem vzít? A to nepočítám výdaje za energie, potraviny nebo léky a zdravotní péči,“ uvedl sedmasedmdesátiletý herec, který je stále pracovně aktivní.

„Hraju v divadlech, točím filmy, jezdím po besedách. Práce mě pořád baví. A co si budeme povídat, člověk si také rád něco přivydělá. Výše penze potřebné životní náklady nepokryje. Pokud bych nepracoval a neměl vlastní bydlení, šel bych se pást,“ poznamenal Jan Kuželka.

Důchodovou reformu kvituje, vadí mu ale zvyšování důchodového věku. „Argumentují tím, že se dneska lidé dožívají vyššího věku než dříve, ale už se nezabývají tím, v jakém zdravotním stavu lidé do penze odchází. Tohle je sprosťárna. Peníze na důchody by se našly, stačilo by, pokud by vláda začala šetřit sama na sobě,“ uzavřel herec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní legenda a otec herce Michala Suchánka. Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie