Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

História cenzúry (1): Zuckerberg, Merkelová, Newsguard

Ako sa nedávno uvádzalo tu , zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg nedávno priznal , že Facebook v posledných rokoch uplatňoval cenzúru proti užívateľským príspevkom a že sa tak stalo aj na žiadosť vládnych orgánov. Facebook bol teda predĺženou rukou štátnej kontroly verejnej mienky. V liste predsedovi výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov Jimovi Jordanovi Zuckerberg píše : „V roku 2021 vysokí predstavitelia Bidenovej […]
Menej ako 1 min. min.

Ako sa nedávno uvádzalo tu , zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg nedávno priznal , že Facebook v posledných rokoch uplatňoval cenzúru proti užívateľským príspevkom a že sa tak stalo aj na žiadosť vládnych orgánov. Facebook bol teda predĺženou rukou štátnej kontroly verejnej mienky.

V liste predsedovi výboru pre súdnictvo Snemovne reprezentantov Jimovi Jordanovi Zuckerberg píše :

„V roku 2021 vysokí predstavitelia Bidenovej administratívy vrátane Bieleho domu opakovane tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah COVID-19 vrátane humoru a satiry, a vyjadrili veľké sklamanie z našich tímov, keď to urobili, nesúhlasili sme. V konečnom dôsledku bolo naším rozhodnutím, či obsah odstrániť alebo nie, a nesieme zodpovednosť za naše rozhodnutia vrátane zmien súvisiacich s COVID-19, ktoré sme vykonali v rámci nášho presadzovania v reakcii na tento tlak. Myslím si, že tlak vlády bol nesprávny a ľutujem, že sme o tom nehovorili otvorenejšie. Tiež si myslím, že sme urobili niekoľko rozhodnutí, ktoré by sme dnes s odstupom a novými informáciami neurobili.”

Treba zdôrazniť, že Zuckerberg nepripúšťa nič, čo by verejnosť už nevedela a že vládne snahy o cenzúru sa neobmedzujú len na Facebook a USA.

 

Merkelová vyzvala Zuckerberga na cenzúru

V septembri 2015 kancelárka Angela Merkelová vyvinula tlak na Zuckerberga, aby prijal „opatrenia proti nenávistným prejavom “. „Myslím, že na tom musíme popracovať ,“ sľúbil Zuckerberg Merkelovej na podujatí Organizácie Spojených národov v New Yorku. Keď sa Merkelová opýtala, či by situáciu „zlepšil“, odpovedal „áno“. Konverzáciu bolo možné počuť prostredníctvom zapnutého stolového mikrofónu v priamom prenose Organizácie Spojených národov, ako okrem iného uvádza FAZ .

„Nenávistné prejavy“ mohli znamenať aj nechcené komentáre v súvislosti s vtedajšou „utečeneckou krízou“. Len niekoľko dní pred stretnutím Merkelovej so Zuckerbergom vyšlo najavo , že aliancia štyroch spoločenských združení a organizácií za práva žien – Paritätische Wohlfahrtsverband Hesse, Pro Familia Hessen, Štátna rada žien v Hesensku a Štátna pracovná skupina hesenských ženských úradov – napísal list hovorkyniam ženskej politiky hesenských parlamentných skupín, v ktorom bil na poplach: V ubytovniach pre utečencov došlo k „početným znásilneniam a sexuálnym útokom“ a „v čoraz väčšej miere bola hlásená aj nútená prostitúcia“. Musí byť „jasne povedané, že nejde o ojedinelé prípady“. V bavorskom meste Pocking vyzvalo vedenie školy Wilhelm-Diess-Gymnasium rodičov, aby nedovolili svojim dcéram nosiť odhaľujúce oblečenie, aby sa predišlo „nedorozumeniam“ medzi 200 moslimskými utečencami ubytovanými v núdzovom ubytovaní vedľa školy. V liste bolo napísané:

„Väčšina sýrskych občanov sú moslimovia a hovoria po arabsky. Žiadatelia o azyl sú formovaní vlastnou kultúrou. Keďže sa naša škola nachádza v bezprostrednej blízkosti, malo by byť vhodné skromné ​​každodenné oblečenie, aby sa predišlo nezrovnalostiam. Priehľadné topy alebo blúzky, krátke šortky alebo minisukne môžu viesť k nedorozumeniam. Miestny politik citovaný denníkom Die Welt povedal reportérovi pod ochranou anonymity: „Keď neplnoletí moslimskí chlapci idú do vonkajšieho bazéna, sú úplne ohromení tým, že vidia dievčatá v bikinách. Chlapci, v ktorých kultúre je holá koža na ženách úplne zahanbená utekajú za dievčatami a obťažujú ich – bez toho, aby to mali zmysel, ale samozrejme to vyvoláva strach . Bolo to pár mesiacov pred „Kolínskym Silvestrom“ a Merkelová zjavne stále verila, že dokáže udržať spravodajstvo a tvorbu názorov pod kontrolou, ak ju podporia majitelia sociálnych médií.

Približne rok po zásahu Merkelovej noviny Süddeutsche Zeitung informovali o „Facebookovom oddelení, ktoré stanovuje pravidlá, podľa ktorých sa obsah vymazáva “. Tieto pravidlá potom často implementujú subdodávatelia – ako napríklad pobočka Bertelsmann Arvato v Berlíne: „Dostávajú interné školenie, v ktorom im je vysvetlené, čo sa vypúšťa a čo nie.“

Osobitnou ochranou sú: „Pohlavie, náboženská príslušnosť, národnosť, rodová identita, rasa, etnická príslušnosť, sexuálna orientácia, zdravotné postihnutie alebo vážna choroba“ . “Útoky založené na ktorejkoľvek z týchto kategórií budú vymazané ,” uviedli noviny. Pre cenzúru nebolo potrebné, aby novinárov v noci brala polícia a ukazovala mučiace nástroje. Na vymazanie, potlačenie a blokovanie s politickou zaujatosťou nebolo potrebné „žiadne sprisahanie, žiadnu kontrolnú autoritu“, ako tu správne poznamenal Roger Letsch v decembri 2022 . “Ľudia zmýšľali rovnako, postavili sa proti sebe, mysleli si, že tie isté veci sú relevantné alebo nebezpečné.” Pre Nemecko s jeho stáročnou históriou cenzúry a fetišizmu to nikoho neprekvapí. Uniknuté interné dokumenty a vypočutia v Snemovni reprezentantov USA odhalili, že aj v USA – raji údajnej slobody prejavu zaručenej prvým dodatkom – existuje skutočná cenzúrna sieť , ktorú tvoria vládne agentúry, tajné služby, súkromné ​​mediálne spoločnosti a technologické spoločnosti ako NewsGuard a PayPal existujú.

 

Najznámejším príkladom bolo potlačenie – pravdivého – príbehu o inkriminovanom notebooku, ktorý patril Hunterovi Bidenovi, synovi súčasného prezidenta.

Niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2020 zverejnil New York Post výbušný príbeh o notebooku, ktorý v obchode nechal Hunter Biden, ktorý obsahoval e-maily a texty dokumentujúce pochybné obchody a účasť v rodine Bidenovcov. Hunter Biden uzavrel obchody s pochybnými podnikateľmi z Ruska, Ukrajiny, Číny a Rumunska a ako možný príjemca finančných prostriedkov z týchto obchodov bol spomenutý Joe Biden. Potlačenie tohto príbehu zašlo tak ďaleko, že Twitter a Facebook tento príbeh vymazali a Twitter zablokoval noviny  New York Post , ktoré o tom informovali, uprostred americkej predvolebnej kampane . Výrazne ovplyvnil výsledok prezidentských volieb – v ktorých rozhodovalo niekoľko tisíc hlasov.

 

FBI, CIA, NewsGuard & Co.

Investigatívny novinár Matt Taibbi – dlhoročný redaktor  časopisu Rolling Stone a samooznačený (ľavicový) liberál, ktorý  pomáhal  publikovať súbory Twitter – hovoril v marci 2023 v Kongrese USA o tom, ako sa „internet zmenil na nástroj“. transformovala sa cenzúra a „sociálna kontrola“ , počnúc štátnymi orgánmi. V uniknutej komunikácii medzi predstaviteľmi Twitteru pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2020 čítal veci ako „vlajka DHS (Department of Homeland Security; SF)“ alebo „ pozri priloženú správu FBI o potenciálnych dezinformáciách “ . Podľa Taibbiho „existovala obyčajne tabuľka v Exceli s dlhým zoznamom mien, ktorých účty boli často krátko potom zablokované “ . Twitter, Facebook, Google a ďalšie spoločnosti, povedal Taibbi, „vyvinuli formálny systém“ na prijímanie žiadostí o moderovanie z každého kúta vlády: FBI, DHS (ministerstvo vnútornej bezpečnosti), HHS (ministerstvo zdravotníctva a Human Services), z ministerstva obrany (Department of Defense), z Centra globálnej angažovanosti ministerstva zahraničných vecí, dokonca aj od CIA . Súkromné ​​agentúry, ktoré financuje vláda, sú však ešte aktívnejšie – ako napríklad NewsGuard na stráženie verejnej mienky :

“Na každú vládnu agentúru, ktorá skenuje Twitter (X), existuje dvadsať kvázi súkromných subjektov, ktoré robia to isté, vrátane Stanford Election Integrity Partnership, NewsGuard, Global Disinformation Index a mnohých ďalších, z ktorých mnohé sú financované daňovými poplatníkmi. ”

The NewsGuard Group možno rozpoznať podľa skutočnosti, že požaduje, aby všetky online médiá na celom svete, ktoré považuje za „konzervatívne“, označili svetonázor, ktorý im pripisuje NewsGuard , varovným štítkom, ktorý je čitateľom jasne viditeľný. NewsGuard odsudzuje : „Achgut.com sa opisuje ako web s názormi a nie ako spravodajský web. Neprezrádza však žiadnu konkrétnu politickú či ideologickú perspektívu… Informácie na stránke sú však dôsledne prezentované od konzervatívnej až po pravicovo-populistickú perspektívu, ktorú však stránka nezverejňuje. 

Okrem toho, že ide o nezmysel, ľavicové médiá nič podobné nepožadujú. Spiegel, Süddeutsche Zeitung a tagesschau.de nemusia odhaľovať svoju ľavozelenú perspektívu. Čo je, samozrejme, také zbytočné, ako keby pápež prezradil, že je katolík. Ľavicovo orientované webové stránky dostávajú v NewsGuard v priemere oveľa vyššie body „dôveryhodnosti“ ako konzervatívne, aj keď podobne ako Spiegel v minulosti publikovali fiktívne príbehy.

Verejne ohováracie tvrdenia NewsGuard, že Achgut šíril „nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia“, sa samé osebe ukážu ako nepravdivé, ak ich musia dokázať nemecké súdy . To, do čoho sa NewsGuard zapája, je zničenie reputácie komerčného rozsahu namierené proti každému, kto publikuje správy, ktoré NewsGuard nechce vidieť.

Príklad. 3. marca 2020 novinárka NewsGuard Marie Richterová napísala šéfredaktorovi Achgut Dirkovi Maxeinerovi, že o Achgute existuje článok, ktorý by nemal existovať:

„Počas našej analýzy sme našli aj niekoľko článkov, ktoré obsahovali nepravdivé tvrdenia. Posielam to aj vám a chcel by som vás požiadať o váš názor.“

Je tu príspevok od Claudia Casulu:

„Tento článok uvádza nárast útokov nožom a naznačuje, že na vine sú migranti. … Existuje len málo dôkazov o tom, že počet útokov nožom výrazne vzrástol a neexistujú dôkazy o tom, že by do toho boli zapojení migranti.“ 

Áno, určite.

 

Zajtra si prečítajte druhú časť tohto článku:  Americký výbor vyšetruje NewsGuard

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie