Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Historická prezidentská debata: CNN popsala, v čem bude střet Trumpa s Bidenem výjimečný

Poprvé v historii se letos 27. června stane, že se úřadující prezident USA potká v předvolební debatě s exprezidentem. Joe Biden se postaví proti Donaldu Trumpovi – muži, kterého v roce 2020 vystěhoval z Bílého domu. Přímý přenos duelu se simultánním tlumočením bude vysílat také CNN Prima NEWS. Od minulých voleb se oba kandidáti velkým […]
Menej ako 1 min. min.

Poprvé v historii se letos 27. června stane, že se úřadující prezident USA potká v předvolební debatě s exprezidentem. Joe Biden se postaví proti Donaldu Trumpovi – muži, kterého v roce 2020 vystěhoval z Bílého domu. Přímý přenos duelu se simultánním tlumočením bude vysílat také CNN Prima NEWS.

Od minulých voleb se oba kandidáti velkým debatám vyhýbali. Neměli důvod do nich chodit, prostor dostávali ostatní nominanti. Floridský guvernér Ron DeSantis, výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy nebo Nikki Haleyová, bývalá guvernérka státu Jižní Karolína. Žádný z nich ale nezískal potřebné sympatie voličů, a tak do finále prezidentského závodu znovu pronikli Biden a Trump.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden nasadil před debatou tvrdou zbraň. V kampani využil Trumpova nejslabšího místa

Průzkumy věští pořádně napínavý souboj. Oba kandidáti vědí, že teď už se debatě nevyhnou. Poprvé od roku 2020 se tak utkají v ostrém rétorickém klání. Informovala o tom americká CNN, která bude debatu přenášet.

„Debata by mohla být rozhodujícím momentem prezidentského klání, které se začalo formovat dříve než obvykle a v němž se utkají dva všeobecně známí kandidáti,“ poukazuje CNN na skutečnost, že kandidáti byli ochotní utkat se v debatě i přesto, že do voleb zbývají přes čtyři měsíce.

Kandidáti na sebe už nyní tahají nejsilnější zbraně. Bidenův tým v novém spotu využil Trumpova odsouzení, exprezident pak zřejmě v debatě vytáhne téma zločinu prezidentova syna Huntera. Analytička CNN Maggie Habermanová se domnívá, že v debatě přijde řeč také na potraty, energetiku, covid či útok na Kapitol.

Jaká budou pravidla debaty?

Aby CNN předešla zmatkům a pozdějším stížnostem, zveřejnila už nyní přísné podmínky debaty, které odsouhlasily jak Bidenův, tak Trumpův tým.

Cílem CNN je přinést divákovi vyváženou debatu, ve které nebude nikdo upřednostněn, což mají reflektovat identické řečnické pulty. Kdo bude napravo a kdo nalevo, to rozhodne hod mincí. Během debaty přijdou na řadu dvě komerční přestávky, během nichž ale žádný z kandidátů nebude moci promluvit se členy svého volebního týmu.

Kandidáti si na debatu nemohou přinést prakticky nic. Zakázané jsou rekvizity a rovněž připravené poznámky. Což by mohlo být teoreticky těžší pro Bidena, který s poznámkami často pracuje a potýká se s výpadky paměti.

Debatéři ale budou mít na stolku pero a papír, aby si mohli zapsat aktuální myšlenky či reakce na oponentův výrok. K tomu dostanou už jen lahev s vodou.

Moderátoři Jake Tapper a Dana Bashová budou úzkostlivě hlídat čas, aby každý z kandidátů mluvil stejně dlouho. Podle listu The New York Times nebudou mít politici žádnou úvodní řeč. Na každou odpověď k hlavní otázce dostanou dvě minuty, následně budou mít prostor na reakce na výroky oponenta.

Konec stopáže oznámí vždy pět vteřin před koncem blikající červené světlo, které po vypršení limitu zůstane svítit. Kandidátům se posléze ztlumí mikrofon, aby nemohli nahlas mluvit, když nebudou vyzváni. Na rozdíl od minulých debat nebude ve studiu publikum.

Debatu Bidena a Trumpa sledujte v pátek 28. června od 2:30 v rámci speciálního vysílání na CNN Prima NEWS.

VIDEO: Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie